Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o poradę w naprawie posadzki małego tarasu

Przemolo

Recommended Posts

Folia budowlana ma grubość 0,2mm.

Jeśli masz tak mało miejsca to pozostaw jedną warstwę Mapelastic ponieważ na wylewce pod okładziny ceramiczne musisz dać jeszcze jedną warstwę mapelastic .....w tej warstwie musisz obsadzić opierzenie czyli okapnik. z zatopioną taśmą hydro a następnie na to bezpośrednio kleić gres.

Dokładnie tak, okapniki na wylewkę i wylewka mapelasticiem również. Nie chciałbym folii ryzykować pod wylewkę, bo na betonie kreisel 442 (b25) piszą że grubość minimalna to nawet 10mm ale na stałą powierzchnię a na folii minimum 35mm. Chcąc mieć odpowiedni spad, na przodzie tarasu może mi wyjść jakieś 25mm. Edytowane przez Przemolo

No i dziś w końcu przyszedł czas na wylewkę. Wyszła chyba dobrze, równa. Jedynie z tym zacieraniem średnio. Miałem pacę styropianową, ale jakoś efektu nie widzę. Czy teraz, aby położyć hydroizolację pod płytki mam czekać te 4-6 tygodni? Wylewka ma od ok. 2 do 6 cm grubości. Beton Kreisel 442 B25.

Czy szalunek można ściągnąć po 5 dniach? Chciałbym się przymierzyć do montażu okapników, niemniej chyba po tygodniu jeszcze lepiej nie wiercić otworów?

Mam takie jedno pytanie jeszcze co do gresu, który na to położę. Wydawałoby się, że gres o wymiarach np. 120x20 położę szybciej niż 60x20, ale czy takie dłuższe "deski" nie są bardziej narażone na pęknięcia? Czy jest jakiś optymalny rozmiar płytek pod kątem ich wytrzymałości, czy też nie zastanawiać się i kleić dowolne odpowiednio elastycznym klejem?

Szalunek możesz ściągnąć ale o wierceniu raczej mowy nie ma. Przy małej grubości rób to raczej bez udaru.

Klej dowolnie. Jedynym problemem jest grubość kleju odkształcalnego który musi skompensować rozszerzalność i naprężenia oraz fuga.

Klej płytki raczej dłuższym bokiem zgodnie ze spadkiem.

Poza tym smaruj grzebieniem zarówno posadzkę jak i płytkę.

Jeśli grzebień jest gruby to płytkę możesz smarować tylko gładką stroną. Ważne aby była cała pokryta klejem.

To jeszcze napiszę, może inni skorzystają... czekam jeszcze z tydzień na wyschnięcie wylewki i pojadę warstwą mapelastica. Mam płytki 20x60cm, nie chcę żałować na dobry klej. Czy wg Was Mapei Keraflex Extra S1 ma sens? Co klej odkształcalny C2. Skoro już był Mapei Mapelastic, to może i klej również Mapei?