Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi łazienkowe - akustyka

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wykończenia mieszkania od dewelopera. Zastanawia mnie konieczność robienia otworów wentylacyjnych w drzwiach łazienkowych.

Wstyd mi jest o tym mówić, ale pewnie każdy mnie zrozumie. Uważam, że łazienka jest miejscem, w którym człowiek potrzebuje pełnej prywatności. W małych mieszkaniach, gdzie łazienka nierzadko sąsiaduje z np. jadalnią, jest z tym jeszcze gorzej...

Nie mam piecyka, a do tego i tak zazwyczaj trzymam drzwi otwarte (oczywiście poza tymi chwilami, kiedy z łazienki korzystam).

Jak to wygląda w praktyce? Czy faktycznie każdy robi te otwory, czy bardziej wg uznania?

Które z dozwolonych rozwiązań pozwala na większą prywatność - tuleje, podcięcie czy kratka?

Wasze doświadczenia będą dla mnie mega cenne. Dzięki!

Przepisy mówią jedno. Łazienka - wentylacja.

jednocześnie producenci dając tuleje wentylacyjne w jednym rzędzie (4-5) świadomie wprowadzali na rynek drzwi nie spełniające normy (200cm2 otworu).

Podcięcie na ogół spełnia ten warunek. W mojej ocenie jest bardziej "hałaśliwe" ze względu na falę dźwiekową, ale to pisze na "czuja".

Można jednak zamówić drzwi łazienkowe bez wentylacji. To kwestia jednego kliknięcia przy wpisywaniu specyfikacji zlecenia.

Które z dozwolonych rozwiązań pozwala na większą prywatność - tuleje, podcięcie czy kratka?

attachment.php?attachmentid=460103

Ta linia to nacięcia z obydwu stron pod skosem, do góry, spotykające się po środku drzwi.

Można i/lub zostawić z 1-1,5cm szczeliny pod drzwiami (do zwiększenia można użyć podkładek w zawiasach jak nie mają wystarczającej regulacji - oczywiście trzeba ostrożnie sprawdzać, czy po podniesieniu drzwi górą nie haczą).

attachment.php?attachmentid=460103

Ta linia to nacięcia z obydwu stron pod skosem, do góry, spotykające się po środku drzwi.

Który z producentów oferuje takie podcięcie? Znam je z Porty i Cala, ale było możliwe tylko w dobrych, ramowych konstrukcjach z drewna.

• 3 weeks później...
Łazienki to mnóstwo twardych, odbijających światło powierzchni. Lustro, płytki, ceramika, szkło itp. Powierzchnie te raczej odbijają dźwięk niż pochłaniają. Pomyśl o dźwiękochłonnym pomieszczeniu,10.0.0.0.1 w którym ściany są pokryte tkaniną, a podłoga często jest wyłożona wykładziną. Szczelina w drzwiach jest drogą ucieczki, ale pomocne może być powieszenie większych ręczników i włożenie dzieła sztuki pokrytego tkaniną. Edytowane przez weggh

Łazienki to mnóstwo twardych, odbijających światło powierzchni. Lustro, płytki, ceramika, szkło itp. Powierzchnie te raczej odbijają dźwięk niż pochłaniają. Pomyśl o dźwiękochłonnym pomieszczeniu, w którym ściany są pokryte tkaniną, a podłoga często jest wyłożona wykładziną. Szczelina w drzwiach jest drogą ucieczki, ale pomocne może być powieszenie większych ręczników i włożenie dzieła sztuki pokrytego tkaniną.

Podziwiam sztuczną inteligencję. Czasem wyszuka jakiś cudaczny post i go tu wklei. Tylko szkoda, że za chwilę dorzuci tam linka reklamą i trzeba będzie go skasować..