Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Twarda woda w domu - proszę wytłumaczcie mi kilka rzeczy odnośnie zmiękczacza


ogl1986

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam twardą wodę w domu, kamień osadza się dość mocno i obawiam się, że jak kilka lat tak podziałą to wszystko to będę musiał wymieniać wszystko.

Jesteśmy tylko we dwoje i zużywamy około 7m wody na miesiąc.

Nie wiem, jaka jest twardość wody, ujęcie miejskie.

Czy mam kupić jakiś papierek i sprawdzić potem na skali? Czy to ma sens?

Czy lepiej będzie gdzieś te wode zbadać, ale gdzie, ktoś ma jakąś propozycję? Ile to kosztuje?

 

Wstępnie wybrałem takie urządzenie:

https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-superior-40-gw-12lat/

Jednak Pan na infolinii twierdzi, że to za duży na nasze potrzeby. Natomiast ja czytałem, że większe złoże to żadziej będzie się załączać "czyszczenie"

Więc, jak z tym w końcu jest? Czy można przesadzić z wielkością złoża?

Rozumiem, że automatycznie będzie się włączał, bo obowiązkowo po jakimś czasie musi zostać to przepłukane, ale lepiej żeby ten występowało żadziej prawda?

 

Pan zaproponował:

https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-26-smart-pack-upflow/

 

Czy te dodatkowe filtry mają sens, czy opłaca się to zamontować? Nie chciałbym żeby eksploatacja spuchła niepotrzebnie, ale jesli to nie jest drogie to spoko.

 

Pytałem, jakie są różnice między tymi urządzeniami, oczywiście oprócz wielkości złoża i dodatkowych elementów, ale odpowiedź dostałem taką, że nie rozumiem.

 

Ilość tekstu w każdym produkcie jest taka, że samemu nie dam rady tego ogarnąć, bo po prostu się nei znam.

 

I jescze dodatkowo bywa, że mamy fatalne ciśnienie w kranie i z tego co rozumiem musi być hydrofor.

Znajomy proponował takie coś:

https://www.morele.net/grundfos-pompa-hydroforowa-scala2-98562862-3347561/?gclid=CjwKCAjw3dCnBhBCEiwAVvLcu68R8BPOUQnPAiqr_nP2zrgrTqyI376hDBMCBN1kVisEj2azTobw2xoCkfIQAvD_BwE

 

Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do komponentów:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?138275-CZy-za%C5%82ozy%C5%82bys-ponownie-zmi%C4%99kczacz-wody&p=7860170&viewfull=1#post7860170

Co do doboru wielkości to najpierw musisz poznać twardość (lepsze od pasków są testy kropelkowe) i podjąć decyzję, czy zmiękczasz do zera całość wody (oczywiście zmiękczanie wody zużywanej w ogródku nie ma sensu - więc jeżeli te 7m3 zużycia ZIMNEJ wody jest łącznie z ogrodem, to skoryguj). Znając ilość i twardość wody:

https://forum.muratordom.pl/entry.php?133097

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Mam twardą wodę w domu, kamień osadza się dość mocno i obawiam się, że jak kilka lat tak podziałą to wszystko to będę musiał wymieniać wszystko.

Jesteśmy tylko we dwoje i zużywamy około 7m wody na miesiąc.

Nie wiem, jaka jest twardość wody, ujęcie miejskie.

Czy mam kupić jakiś papierek i sprawdzić potem na skali? Czy to ma sens?

Czy lepiej będzie gdzieś te wode zbadać, ale gdzie, ktoś ma jakąś propozycję? Ile to kosztuje?

 

Wstępnie wybrałem takie urządzenie:

https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-superior-40-gw-12lat/

Jednak Pan na infolinii twierdzi, że to za duży na nasze potrzeby. Natomiast ja czytałem, że większe złoże to żadziej będzie się załączać "czyszczenie"

Więc, jak z tym w końcu jest? Czy można przesadzić z wielkością złoża?

Rozumiem, że automatycznie będzie się włączał, bo obowiązkowo po jakimś czasie musi zostać to przepłukane, ale lepiej żeby ten występowało żadziej prawda?

 

Pan zaproponował:

https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-26-smart-pack-upflow/

 

Czy te dodatkowe filtry mają sens, czy opłaca się to zamontować? Nie chciałbym żeby eksploatacja spuchła niepotrzebnie, ale jesli to nie jest drogie to spoko.

 

Pytałem, jakie są różnice między tymi urządzeniami, oczywiście oprócz wielkości złoża i dodatkowych elementów, ale odpowiedź dostałem taką, że nie rozumiem.

 

Ilość tekstu w każdym produkcie jest taka, że samemu nie dam rady tego ogarnąć, bo po prostu się nei znam.

 

I jescze dodatkowo bywa, że mamy fatalne ciśnienie w kranie i z tego co rozumiem musi być hydrofor.

Znajomy proponował takie coś:

https://www.morele.net/grundfos-pompa-hydroforowa-scala2-98562862-3347561/?gclid=CjwKCAjw3dCnBhBCEiwAVvLcu68R8BPOUQnPAiqr_nP2zrgrTqyI376hDBMCBN1kVisEj2azTobw2xoCkfIQAvD_BwE

 

Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość.

 

Pozdrawiam

 

Dobry wieczór.

 

Zacznijmy od tego, skąd Państwo mają wodę, tzn. czy z ujęcia własnego (studnia), czy z wodociągów ?

W pierwszym przypadku, warto by było zrobić pełne badania wody pod względem fizykochemicznym oraz bakteriologicznym.

W drugim przypadku wystarczy zakupić kropelkowy test twardości wody.

Np. taki: https://allegro.pl/oferta/test-jakosci-twardosci-wody-tester-kropelkowy-ustm-10911413937

Kupisz go w Leroy, Castoramie, w dobrym sklepie hydraulicznym czy z linka powyżej.

 

Na podstawie uzyskanych danych możemy dopiero dyskutować w co warto zainwestować.

 

Generalnie dużo by tu pisać na temat systemów uzdatniania wody, ale jeżeli byś miał ochotę porozmawiać to zapraszam do kontaktu, który zostawiłem na priv.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteśmy tylko we dwoje i zużywamy około 7m wody na miesiąc.

Nie wiem, jaka jest twardość wody, ujęcie miejskie.

W stopce masz "Warszawa" i skoro to "ujęcie miejskie" to masz twardość ok 14 dH. To nie jest bardzo dużo... możesz oczywiście to sprawdzić i potwierdzić robiąc testy kropelkowe jak już Ci doradzili koledzy.

Przyjmując taką twardość to potrzebujesz niewielkiego zmiękczacza - optymalnie do 15 litrów złoża. Wszystko ponad taką ilość, będzie niepotrzebnie duże i spowoduje wyższe koszty eksploatacji.

Porządny sprzęt, już niezależnie od wielkości złoża, będzie nieco droższy niż to co podałeś w linkach...

 

Co do filtrów wstępnych - wystarczy jeden, np. piankowy lub sznurkowy, o dokładności np. 20 um.

 

Z ciśnieniem to trochę jak z loterią... dopóki nie spadnie ono poniżej 2 bar w czasie regeneracji złoża to nic się nie stanie. Ale jak chcesz mieć stałe (i wyższe) ciśnienie to możesz sobie taką pompkę założyć... tylko nie wiem co na to "wodociągi" i sąsiedzi jak zaczniesz wysysać wodę z rur ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dzień dobry,

 

Dziękuję za odpowiedzi. Nie mogłem wcześniej odpisać w temacie.

 

Nie mieszkamy juz w Warszawie, obecnie pod Ożarowem Mazowieckim dlatego napisałem miejskie, z wodociągów.

 

Zużycie to 7m bez ogrodowego.

 

Byłem w 4 sklepach, typu brico, liroy, ale w 3 nie mieli a w czwartym Pani chciała mi sprzedać test basenowy na pH. Nie wziąłem.

 

Zdecydowałem, że kupie polecony od użytkownika prohus-a.

Wykonałem test zgodnie z instrukcją, wyszło mi jakieś 30 kropel. Po każdej dodanej kropli ruszałem tym zbiornikiem aż woda magicznie zmieniła kolor na zielony. Według instrukcji, która kończy się na >20dH, gdzie ilość kropel = °d, w moim rozumieniu wychodzi, że to woda wyciskana z kamieni...

 

Widzę, że zbiornik ma około 300 kropel więc mogę zrobić ponownie ten test.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zużycie to 7m bez ogrodowego.

 

Wykonałem test zgodnie z instrukcją, wyszło mi jakieś 30 kropel. Po każdej dodanej kropli ruszałem tym zbiornikiem aż woda magicznie zmieniła kolor na zielony. Według instrukcji, która kończy się na >20dH, gdzie ilość kropel = °d, w moim rozumieniu wychodzi, że to woda wyciskana z kamieni...

 

Widzę, że zbiornik ma około 300 kropel więc mogę zrobić ponownie ten test.

Możesz powtórzyć test kilkukrotnie...

Ale jeśli masz faktycznie te 30 dH to jest to już poza "jakością wody pitnej"... w takim przypadku zmiękczacz dla Ciebie mógłby mieć ok 30 litrów złoża.

Zwróć uwagę, że przy zmiękczeniu z tak wysokiej twardości, wprowadzisz do wody sporo sodu, a co za tym idzie woda będzie mogła mieć posmak (oraz przekraczać normy sodu). Aby pozbyć się tego problemu możesz pomyśleć o zestawie odwróconej osmozy pod zlew w kuchni jako rozwiązanie do wody pitnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ponownie, wyszło 29 kropel, czyli bez różnicy.

 

Możesz powtórzyć test kilkukrotnie...

Ale jeśli masz faktycznie te 30 dH to jest to już poza "jakością wody pitnej"....

Co to znaczy poza jakością wody pitnej? Czy jest jakaś górna granica twardości, której woda z wodociągów ma nie przekraczać?

 

woda będzie mogła mieć posmak (oraz przekraczać normy sodu). .

Jaki posmak? Jak dużo będzie przekraczać te normy?

 

Aby pozbyć się tego problemu możesz pomyśleć o zestawie odwróconej osmozy pod zlew w kuchni jako rozwiązanie do wody pitnej.

To są dodatkowe pieniądze, pomyślę nad tym, ale tez muszę jakoś wiedzieć czy to się opłaca. Nie chce wydać kolejnych pewnie 2 tysięcy, żeby niewelować coś czego nwet nie wiem, w jakim stopniu będzie występować.

Wiem, że z takim wynikiem twardości wody muszę ogarnać to zmiękczanie, bo za niedługi czas wszystko będę musiałwymieniać.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to znaczy poza jakością wody pitnej? Czy jest jakaś górna granica twardości, której woda z wodociągów ma nie przekraczać?

Dokładnie tak jest. Według Rozporządzenia w sprawie jakości wody pitnej, twardość powinna być w zakresie 60-500 mg/l. Twój wynik (29 stopni niemieckich) odpowiada 517 mg/l.

 

Jaki posmak? Jak dużo będzie przekraczać te normy?

Jeżeli będziesz chciał zmiękczyć wodę do zera, to wprowadzisz do wody ~230 mg/l sodu (ponad to co już jest w wodzie przed zmiękczeniem). Norma to 200 mg/l

Jeżeli zostawisz trochę twardości (np. 5 dH) i w wodzie surowej prawie nie będzie sodu to będziesz na granicy "normy", ale nadal może to być wyczuwalne.

 

Kwestia konkretnego smaku wody jest bardzo indywidualna, ale sód to metal, więc posmak może być metaliczny, gorzkawy.

 

To są dodatkowe pieniądze, pomyślę nad tym, ale tez muszę jakoś wiedzieć czy to się opłaca. Nie chce wydać kolejnych pewnie 2 tysięcy, żeby niewelować coś czego nwet nie wiem, w jakim stopniu będzie występować.

Koszt solidnej osmozy to 700-900 PLN.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ponownie, wyszło 29 kropel, czyli bez różnicy.

 

 

Co to znaczy poza jakością wody pitnej? Czy jest jakaś górna granica twardości, której woda z wodociągów ma nie przekraczać?

 

 

Jaki posmak? Jak dużo będzie przekraczać te normy?

 

 

To są dodatkowe pieniądze, pomyślę nad tym, ale tez muszę jakoś wiedzieć czy to się opłaca. Nie chce wydać kolejnych pewnie 2 tysięcy, żeby niewelować coś czego nwet nie wiem, w jakim stopniu będzie występować.

Wiem, że z takim wynikiem twardości wody muszę ogarnać to zmiękczanie, bo za niedługi czas wszystko będę musiałwymieniać.

Pozdrawiam

 

qbek17 już fajnie wyjaśnił, jaka jest górna granica twardości wody do picia. W tej sytuacji nie ma co się nawet zastanawiać nad założeniem systemu do zmiękczania wody. Szkoda sprzętów. Wiem jak kiedyś u mnie wyglądała anoda z zasaobnika wody przy twardości 15dh po roku czasu. Należy jeszcze wspomnieć, że każdy wzrost temp wody, nawet o jeden, dwa stopnie, ma ogromny wpływ na ilość i szybkość powstawania kamienia.

 

Co do Osmozy, to naprawdę warto, z całą pewnością poprawi smak wody po uzdatnianiu, praktycznie do jakości wody butelkowanej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...