blialy18 04.09.2023 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Witam mam taką sytuacje dziwną . zrobiłem instalacje wewnętrzna gazową na podstawie projektu i pozwolenia rok temu . 2022,04 zostało zgłoszone rozpoczęcie robót zrobiona była próba szczelności następnie gaz nabity licznik założony . Gaz sporadycznie był używany do ogrzania budowy ( budynek jednorodzinny jeszcze nie odebrany ) Dostałem dokumenty od kierownika budowy zakończona budowa w dzienniku tylko ze nikt mi nie powiedział ze trzeba to zgłosić do nadzoru . ze budowa zakończona . Teraz moje pytanie co zrobić w takiej sytuacji po prostu zgłosić zakończenie budowy? Mogę liczyć się z kara za użytkowanie bez odbioru ? doczytałem ze nadzór budowlany daje 60 dni na uregulowanie spraw bez kary finansowej . Proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2023 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 A kto im udowodni że użytkowałeś bez odbioru. Ogrzewać dom w zimie aby prace budowlane w toku były zakończone masz prawo.Sprawy gazowe masz pozałatwiane, protokół przyłączenia podpisany, kominiarz odebrał instalację, instalacja elektryczna odebrana i jest protokół z pomiarów więc jeśli posiadasz wszystkie dokumenty to zgłaszaj zakończenie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blialy18 04.09.2023 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 chodzi mi o osobne zakończenie budowy instalacji wewnętrznej na która mam osobne pozwolenie i osobny dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2023 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 (edytowane) Jeśli na instalację gazową jest osobne pozwolenie i osobny dziennik to masz obowiązek zgłoszenia. Do zgłoszenia zakończenia budowy potrzebne będzie również oświadczenie kierownika budowy o wykonaniu robót budowlanych zgodnie z projektem budowlanym Edytowane 4 Września 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blialy18 04.09.2023 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Ok dowiedziałem się w nadzorze budowlanym . Mam nie zgłaszać zakończenia robót instalacji gazowej wewnętrznej tylko wszystko przy zakończeniu całości budowy tylko nową próbę szczelności będę musiał mieć i nowa opinie kominiarska ale to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts