Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbior Instalacji wewnetrznej Gazowej

Recommended Posts

Witam mam taką sytuacje dziwną .

zrobiłem instalacje wewnętrzna gazową na podstawie projektu i pozwolenia rok temu .

2022,04 zostało zgłoszone rozpoczęcie robót zrobiona była próba szczelności następnie gaz nabity licznik założony .

Gaz sporadycznie był używany do ogrzania budowy ( budynek jednorodzinny jeszcze nie odebrany )

Dostałem dokumenty od kierownika budowy zakończona budowa w dzienniku tylko ze nikt mi nie powiedział ze trzeba to zgłosić do nadzoru . ze budowa zakończona .

Teraz moje pytanie co zrobić w takiej sytuacji po prostu zgłosić zakończenie budowy? Mogę liczyć się z kara za użytkowanie bez odbioru ?

doczytałem ze nadzór budowlany daje 60 dni na uregulowanie spraw bez kary finansowej . Proszę o odp

A kto im udowodni że użytkowałeś bez odbioru. Ogrzewać dom w zimie aby prace budowlane w toku były zakończone masz prawo.

Sprawy gazowe masz pozałatwiane, protokół przyłączenia podpisany, kominiarz odebrał instalację, instalacja elektryczna odebrana i jest protokół z pomiarów więc jeśli posiadasz wszystkie dokumenty to zgłaszaj zakończenie budowy.

Jeśli na instalację gazową jest osobne pozwolenie i osobny dziennik to masz obowiązek zgłoszenia.

Do zgłoszenia zakończenia budowy potrzebne będzie również oświadczenie kierownika budowy o wykonaniu robót budowlanych zgodnie z projektem budowlanym

Edytowane przez Mareks77