Reynald 08.09.2023 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Witam, muszę wymienić drzwi w poniemieckim ceglanym domu. Problem jest taki, że nie mogę znaleźć podobnych drzwi do obecnego wymiaru światła wejścia które wynosi 87cm x 173 cm. Z szerokoscią nie byłoby większego problemu, drzwi 80 powinny wejść, problem jest z wysokością. Niestety nie wiem jak wykonane jest nadproże, wywierciłem do góry otwory, ale na głębokości 15 cm nie ma nic oprócz cegly. Obawiam się, że tutaj nadproże może być wykonane poprostu z łuku i nie ma szans na zmieszczenie drzwi o standardowej wysokości. Moje pytanie jest takie, czy można dostać gdzieś gotowe drzwi zewnętrzne o wysokości 190 lub mniejszej? Czy istnieją firmy które je przycinają i jest to potem szczelne? Czy takie drzwi mają "próg" w ościeżnicy? Jak to najlepiej rozwiązać żeby było ciepło bez dużych nakładów pieniężnych, drzwi na wymiar odpadają że względu na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 nie, robisz drzwi na zamowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reynald 08.09.2023 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Dlaczego, niektóre firmy ogłaszają się, że skracają drzwi do 15 cm za dopłatą 300 zł. Ja potrzebowałbym skrócić 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.09.2023 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Dobre firmy skracają fabrycznie drzwi (a raczej je wykonują na wymiar). Dopłata u mojego dostawcy to 180zł, ale skrót jest max 10cm. Wszystko jest z tym ok, takie drzwi mają pełną gwarancję i parametry fabryczne. Dlaczego 10cm a nie więcej? Normalnie klamka jest średnio na wysokości 105cm. Po skróceniu o 10 będzie niżej - 95cm, ale przy 20 już 85 i to zaczyna słabo wyglądać i być niewygodne. Można zamówić skrót większy, ale wtedy już wchodzą w grę korekty w temacie zamka. Zdarzało mi się skracać na montażu drzwi o niemal 30cm (praktycznie cięliśmy na wysokości dolnego zawiasu), ale to już zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonmajster 11.09.2023 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Firma Stalprodukt robi tak duże skróty, odradzam takie podcinanie przy montażu. Dopłata będzie spora, ale warto zainwestować w fabryczne zmiany.Specjalistyczne sklepy powinny mieć w ofercie, minusem na pewno wydłużony czas oczekiwania strzelam że koło 7 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.09.2023 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Polecam drzwi na wymiar, bo jak utniesz sobie za dużo od dołu drzwi to będziesz miał klamkę przy kolanach. Oczywiście dolną cześć ramiaka można przesunąć wyżej ale to raczej nie ma sensu. Popytaj w Twoim budżecie kto zrobi Ci takie drzwi. Czy chcesz stalówki typu KMT, Mar-Tom czy Wikęd czy też drewno (do przedwojennego domu to raczej właściwsza droga) to popatrz na takie drzwi w CALu, Barański, Urzędowskim, Doorsach albo popytaj czy nie masz obok siebie jakiegoś dobrego stolarza co zrobi Ci drzwi na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts