Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi w przedwojennym domu, nietypowy wymiar

Recommended Posts

Witam, muszę wymienić drzwi w poniemieckim ceglanym domu. Problem jest taki, że nie mogę znaleźć podobnych drzwi do obecnego wymiaru światła wejścia które wynosi 87cm x 173 cm. Z szerokoscią nie byłoby większego problemu, drzwi 80 powinny wejść, problem jest z wysokością. Niestety nie wiem jak wykonane jest nadproże, wywierciłem do góry otwory, ale na głębokości 15 cm nie ma nic oprócz cegly. Obawiam się, że tutaj nadproże może być wykonane poprostu z łuku i nie ma szans na zmieszczenie drzwi o standardowej wysokości.

Moje pytanie jest takie, czy można dostać gdzieś gotowe drzwi zewnętrzne o wysokości 190 lub mniejszej? Czy istnieją firmy które je przycinają i jest to potem szczelne? Czy takie drzwi mają "próg" w ościeżnicy?

Jak to najlepiej rozwiązać żeby było ciepło bez dużych nakładów pieniężnych, drzwi na wymiar odpadają że względu na cenę.

Dobre firmy skracają fabrycznie drzwi (a raczej je wykonują na wymiar). Dopłata u mojego dostawcy to 180zł, ale skrót jest max 10cm.

Wszystko jest z tym ok, takie drzwi mają pełną gwarancję i parametry fabryczne.

Dlaczego 10cm a nie więcej? Normalnie klamka jest średnio na wysokości 105cm. Po skróceniu o 10 będzie niżej - 95cm, ale przy 20 już 85 i to zaczyna słabo wyglądać i być niewygodne.

Można zamówić skrót większy, ale wtedy już wchodzą w grę korekty w temacie zamka.

Zdarzało mi się skracać na montażu drzwi o niemal 30cm (praktycznie cięliśmy na wysokości dolnego zawiasu), ale to już zupełnie inna bajka.

• 2 weeks później...
Polecam drzwi na wymiar, bo jak utniesz sobie za dużo od dołu drzwi to będziesz miał klamkę przy kolanach. Oczywiście dolną cześć ramiaka można przesunąć wyżej ale to raczej nie ma sensu. Popytaj w Twoim budżecie kto zrobi Ci takie drzwi. Czy chcesz stalówki typu KMT, Mar-Tom czy Wikęd czy też drewno (do przedwojennego domu to raczej właściwsza droga) to popatrz na takie drzwi w CALu, Barański, Urzędowskim, Doorsach albo popytaj czy nie masz obok siebie jakiegoś dobrego stolarza co zrobi Ci drzwi na wymiar.