kowalskii8 09.09.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Cześć. Nad oknami na poddaszu po okołu roku coś zaczęło pękać. Wygląda jakby pęknięcie szło wokół okien, ponieważ poza pęknięciami poziomymi zaczęły się już pojawiać pionowe. Załączam zdjęcie jak to wyglądało z zewnątrz. Jakieś hipotezy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 09.09.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Widzę u Ciebie przerwany wieniec przez okna, tak było w projekcie? Według mnie ściana szczytowa pracuje i zawsze będzie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Źle wykonany i może źle zaprojektowany wieniec - obejście okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.09.2023 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 - nie jestem projektantem konstrukcji, ale moim zdaniem obydwa okna na poddaszu powinny być w ramie żelbetowej. Brakuje dwóch bocznych słupków żelbetowych łączących nadproże nad oknami z wieńcem dachu i stropu.- wg zdjęcia : zarówno nadproże, jak i przecięty wieniec źle pracują i bez naprawy całości ściany szczytowej o dodatkowe elementy konstrukcyjne, pęknięcia dalej będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.09.2023 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 - brakuje też wieńca na połączeniu : ściana szczytowa / dach. - albo mamy błędy projektowe ( niestety ) konstrukcyjne albo realizowany budynek niezgodnie z projektem ( oszczędnościowo ) - jedno z dwojga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 11.09.2023 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Panowie, teraz i ja sie zastanawiam czy u mnie bedzie dobrze zrobione. Moglibyście spojrzeć na rzut projektowy i powiedzieć czy tutaj tez może pojawić się taki problem ? Wieniec nie jest przerwany ale dla pewnosci wole się upewnić . https://ibb.co/Qk45Pt7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.09.2023 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Panowie, teraz i ja sie zastanawiam czy u mnie bedzie dobrze zrobione. Moglibyście spojrzeć na rzut projektowy i powiedzieć czy tutaj tez może pojawić się taki problem ? Wieniec nie jest przerwany ale dla pewnosci wole się upewnić . https://ibb.co/Qk45Pt7 U Ciebie jest wszystko Ok i inna sytuacja ponieważ masz wieniec na ścianach szczytowych a także połączone z nim nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalskii8 11.09.2023 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 (edytowane) Widzę u Ciebie przerwany wieniec przez okna, tak było w projekcie? Według mnie ściana szczytowa pracuje i zawsze będzie pękać. Deweloper budował, nie wiem jak było w projekcie, staram się dobić o dokumentację. Pytanie, czy po upływie jakiegoś czasu, np 5 lat, gdy budynek porządnie osiądzie, pęknięcia przestaną się pojawiać? Z drugiej strony budynku jest tak jak na załączonym zdjęciu. Póki co bez pęknięć. Edytowane 11 Września 2023 przez kowalskii8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 11.09.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 U Ciebie jest wszystko Ok i inna sytuacja ponieważ masz wieniec na ścianach szczytowych a także połączone z nim nadproże. Dzięki bardzo za info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.09.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Deweloper budował, nie wiem jak było w projekcie, staram się dobić o dokumentację. Pytanie, czy po upływie jakiegoś czasu, np 5 lat, gdy budynek porządnie osiądzie, pęknięcia przestaną się pojawiać? Z drugiej strony budynku jest tak jak na załączonym zdjęciu. Póki co bez pęknięć. Z drugiej strony są rdzenie zintegrowane z wieńcem i nadprożem. Tak to powinno wyglądać także z pierwszej strony gdyby było prawidłowo. Nie wiem dlaczego projekt miałby zawierać dwa różniące się miedzy sobą rozwiązania dla ścian szczytowych lub czemu deweloper lub jego podwykonawca miałby iść na skróty w którym oszczędza śmieszną tonę betonu i kilkanaście metrów zbrojenia. Pęknięcia widoczne na fotce mogą ale nie muszą być wynikiem braku ciągłości wieńca. Po czasie osiadania związanego ze świeżością budowanego obiektu spękania powinny ustąpić, ale to nie jest powodem do braku reklamacji i domagania się działań naprawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.09.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 - mam wrażenie, że te budynki nie były projektowane przez osoby posiadające wymagane uprawnienia do projektowania ( zwłaszcza konstrukcyjnego ), albo nie widziały Projeku Technicznego ( o Wykonawczym konstrukcji nie wspominając )- jw wiąże wprost z zaniżaniem wyceny Projektu Budowlanego i ( tym samym ) czasu wymaganego dla jego rzetelnego opracowania.Inwestor, który płaci za projekt " 6zł " uważa ( zazwyczaj ), że " złapał byka za rogi " - jakie oszczędności ! a te pseudo " oszczędności " na projekcie wychodzą na budowie, a koszt naprawy jest niewspółmiernie wyższy od właściwej wyceny Projektu. - jak to ktoś mądry powiedział : " taki mamy klimat " lub / i " polak mądry po szkodzie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts