tomas1986 09.09.2023 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Witam, mam okno balkonowe jednoskrzydłowe z okuciami maco z ukrytymi zawiasami.Po stronie zawiasów - na wysokości pomiędzy nimi - skrzydło słabo przylega - po wykonaniu testu z kartką jestem w stanie ją wyciągnąć i czuję w tym miejscu przepływające powietrze w zimniejsze dni.Natomiast tuż przy samych zawiasach oraz od strony klamki przyleganie jest prawidłowe (nie mogę wyciągnąć kartki).Czy jest jakiś sposób regulacji okna aby zwiększyć docisk w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.09.2023 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Tak, poprzez regulację docisku jeśli jest. Daj jakieś zdjęcie, bo fakt że Maco nie musi oznaczać iż to najtańszy wariant doboru i może coś producent okna dołożył. Zweryfikuj poziomica skrzydło, może trzeba przeszklić, a może po prostu jest krzywe i nic nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas1986 10.09.2023 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 [ATTACH=CONFIG]466219[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466221[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466222[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466223[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas1986 10.09.2023 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 zdjęcia z poziomicą: skrzydło przy dolnym zawiasie:[ATTACH=CONFIG]466224[/ATTACH] na środku:[ATTACH=CONFIG]466225[/ATTACH] przy górnym zawiasie:[ATTACH=CONFIG]466226[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 10.09.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 1. Proszę usunąć białe, plastikowe dystanse z ościeżnicy i skrzydła, które nie pozwalają na regulację, czyli głównie ''ściągnięcie'' skrzydła na ościeżnicę. One sa pomocne przy montażu, ale nie przy używaniu okien. Po tym dopiero przeprowadzić regulację.2. Pomiar skrzydła poziomnicą, chyba bardzo krótką na dodatek, niewiele wnosi. Jeżeli chcemy się upewnić czy ościeżnica nie ma 'beczki' to proszę ją sprawdzić poziomnicą o dł. 2 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.09.2023 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Czy jest jakiś sposób regulacji okna aby zwiększyć docisk w tym miejscu? Nie dalej jak wczoraj napisałem w innym wątku: Dla przykładu mało kto ze sprzedawców Ci wtytłumaczy, że warto okna tylko rozwierne (bez uchyłu) okuć jak RU. Bo wtedy od strony zawiasów masz te ruchome rolki dociskające okno jak zamykasz klamką i poprawiające szczelność (trochę trzeba za to dopłacić - ale masz szczelniejsze okna). Możesz z tym walczyć, może i coś poprawisz. Ale trzeba dołożyć okuć, żeby było faktycznie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts