Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Konceptus

Petronelli

Recommended Posts

Będąc wcześniej serwisantem mógłby "od ręki" zdiagnozować problem.

Pisał że wykonuje (projektuje, produkuje) te pompy więc chyba dobrze zna przyczyny opisanych problemów.

PS Podobno nie jest już serwisantem.

I podobno strona www nie jest zaktualizowana.

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skraplacz jest wymiennikiem, w którym po jednej stronie jest ogrzewana przepływająca przez niego woda, a po drugiej stronie przepływa gorący czynnik chłodniczy.

Czyli wyjście/powrót skraplacza = wyjście/powrót PC.

Jako użytkownik powinieneś znać temperaturę wody opuszczającej PC i temperaturę wody powracającej do PC.

Wtedy będziesz wiedział czy delta GZ ma np. 5*C, 10*C czy 15*C.

Dyskusja o temperaturach bez znajomości tychże temperatur jest sensu pozbawioną.

Jeśli jakaś instalacja z "gruntówką" nie posiada pomiaru temperatur DZ i GZ lub ma tylko 1 termometr po stronie DZ i jeden po stronie GZ, to przecież lepiej dodać brakujące termometry, niż snuć domysły na temat tego co się w tej instalacji dzieje.

Mam te parametry, i jutro je podam.

Temperatura sprężarki 80

Temperatura zasilania z pompy do bufora 48

Temperatura powrotu z bufora do pompy 35

Nie podałeś wydajności obiegówki, ale delta podobna jak wcześniej:

GZ 46/31 obiegówka 23%

GZ 46/33 obiegówka 33%

Przy 49*C na wyjściu, ciśnienie skraplania osiąga niepokojąco wysoką wartość 32,1bar i dochodzi do awaryjnego wyłączenia PC (skomentował to już kolega wihajster i nie tylko on).

Co do delty GZ, to dla porównania - niektórzy na odcinku PC - bufor osiągają deltę poniżej 5*C. Wystarczy odpowiednio dobrać obiegówkę i nie przesadzić z całkowitymi oporami przepływu.

Twój układ nie osiąga deklarowanych przez producenta 55*C na wyjściu.

Pracuje z wysoką deltą GZ.

Różnica skraplanie/wyjście wymiennika jest wyjątkowo wysoka.

I firma, która to zbudowała twierdzi, że tak ma być.

Można spróbować porównać ten układ z innym (tej firmy), którego właściciel nie ma problemu z podgrzaniem bufora do 50*C w jednym cyklu.

Może kolega exetterenak poda Ci odczyt ze sterownika pod koniec cyklu grzania:

- wyjście/powrót z PC

- wydajność obiegówki

- ciśnienie skraplania

Nie podałeś wydajności obiegówki, ale delta podobna jak wcześniej:

GZ 46/31 obiegówka 23%

GZ 46/33 obiegówka 33%

Przy 49*C na wyjściu, ciśnienie skraplania osiąga niepokojąco wysoką wartość 32,1bar i dochodzi do awaryjnego wyłączenia PC (skomentował to już kolega wihajster i nie tylko on).

Co do delty GZ, to dla porównania - niektórzy na odcinku PC - bufor osiągają deltę poniżej 5*C. Wystarczy odpowiednio dobrać obiegówkę i nie przesadzić z całkowitymi oporami przepływu.

Twój układ nie osiąga deklarowanych przez producenta 55*C na wyjściu.

Pracuje z wysoką deltą GZ.

Różnica skraplanie/wyjście wymiennika jest wyjątkowo wysoka.

I firma, która to zbudowała twierdzi, że tak ma być.

Można spróbować porównać ten układ z innym (tej firmy), którego właściciel nie ma problemu z podgrzaniem bufora do 50*C w jednym cyklu.

Może kolega exetterenak poda Ci odczyt ze sterownika pod koniec cyklu grzania:

- wyjście/powrót z PC

- wydajność obiegówki

- ciśnienie skraplania

Obiegowka GZ przy podanych moich wyżej odczytach pracowała na 100%.

Ciśnienie 22,7 bar.

Problem, jak wcześniej wspomniałem zniknął. Mogę zagrzać jednym ciągiem Bufor do 52 *C, co wg wcześniejszy sugestii właściciela, w okresie letnim, dzieje się tak, że z gruntu przychodzi ciepłe i powrót do pompy też, stąd pojawia się problem. Teraz kiedy z gruntu przychodzi 4 *C , porblem zniknął. Nie zmienia to faktu, że coś nie trybie tak jak powinno.

Moja pompa może osiągnąć 55 *C , jezkei taką wartość ustawie na sterowniku, do osiągnięcia w buforze. Tylko latem(lub jeszcze w innym okresie, bo nie mam dokładnie tego zbadanego) będzie powodowało wyłączanie się awaryjne pompy, przez wzrost ciśnienia.

Następna kwestią jest przypadek exetterenak, gdzie on zarówno w lato jak i zimie nie ma problemu z zagrzaniem bufora do 50 *C.

Poczułem się wywołany do tablicy ;)

A więc tak to wygląda obecnie u mnie przy grzaniu CWU do 48*

[ATTACH=CONFIG]467308[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]467309[/ATTACH]

A propos za wysokich temperatur latem. Jakie były na dolnym źródle? Konceptus w karcie produktu podaje że nie może być więcej jak 15*

[ATTACH=CONFIG]467307[/ATTACH]

Poczułem się wywołany do tablicy ;)

A więc tak to wygląda obecnie u mnie przy grzaniu CWU do 48*

[ATTACH=CONFIG]467308[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]467309[/ATTACH]

A propos za wysokich temperatur latem. Jakie były na dolnym źródle? Konceptus w karcie produktu podaje że nie może być więcej jak 15*

[ATTACH=CONFIG]467307[/ATTACH]

Latem była na pewno około 15-16, z tego co kojarzę. Ja jednak ten problem zgłaszam od początku czerwca, a problem występuje od maja. Temperatury wtedy były grubo poniżej 15.

Przeczytałem ten drugi wątek i jest tam jedno zadanie, że jeśli pompa dogrzewa CWU na kilka rat to jeszcze nie jest groźne.

U mnie tak ostatnio liczyłem to żeby dogrzać do 50 stopni pompa wyłącza się 3-4 razy ale potem pierwsza osoba się ukąpie, pompa ponownie się załącza i próbuje znowu dogrzać do 50 stopni a wiadomo to się jej nie udaje na raz więc generalnie mogę powiedzieć, że między 20:00 a 23:00 pompa cały czas taktuje.

Czy długo tak będzie działać bez awarii? Tego nie wiem ale wiem, że serwis nic tu nie poradzi. Moim zdaniem te pompy testowane są do 48 stopni. Do tej temperatury jakoś to działa a powyżej niestety taktuje. Szkoda, że w specyfikacji jasno jest określone ze pompa grzeje do 55 stopni bez problemu.

Mam 45 C na pompie na CWU i nawet po dotarciu z kotłowni na piętro muszę używać mieszacza żeby się wykąpać więc spokojnie można sobie obnizyć o te 5 C aby tej pompie ulżyć i zaoszczędzić parę złotych. Oczywiście zasobnik musi być odpowiednio duży - ja mam 300l Edytowane przez Chris Zielonka

Przeczytałem ten drugi wątek i jest tam jedno zadanie, że jeśli pompa dogrzewa CWU na kilka rat to jeszcze nie jest groźne.

U mnie tak ostatnio liczyłem to żeby dogrzać do 50 stopni pompa wyłącza się 3-4 razy ale potem pierwsza osoba się ukąpie, pompa ponownie się załącza i próbuje znowu dogrzać do 50 stopni a wiadomo to się jej nie udaje na raz więc generalnie mogę powiedzieć, że między 20:00 a 23:00 pompa cały czas taktuje.

Czy długo tak będzie działać bez awarii? Tego nie wiem ale wiem, że serwis nic tu nie poradzi. Moim zdaniem te pompy testowane są do 48 stopni. Do tej temperatury jakoś to działa a powyżej niestety taktuje. Szkoda, że w specyfikacji jasno jest określone ze pompa grzeje do 55 stopni bez problemu.

Nie wiem jak długo będą działać bez awarii ale nie zgodzę się że są testowane 48*C

W moim przypadku kiedy nawaliło sterowanie i PC ignorowała wskazania zadanej temperatury to bez problemu zrobiła w zasobniku/wymienniku 59*C a mnie sie zrobilo aż gorąco na samą myśl co by było gdybym jej nie wyłączył bo nikogo nie byłoby w domu ;)

• 6 months później...
  • 2 weeks później...