Emdex 11.09.2023 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Witam. Mam działkę budowlaną o wymiarach 18,5m x 500m. Jest możliwość podziału. Tylko chciałbym zrobić taki myk, podzielić ja na pół czyli powiedzmy zostaną mi 2 działki po 9,25m szerokości i na tych 2 działkach postawić na środku dom. Czy wtedy będą dotyczyły mnie przepisy poniżej 16 M i, np. będę mógł się od sąsiada odsunąć tylko 1,5m? Czy jest to w ogóle wykonalne i mogę stawiac dom na takich warunkach. Działki są moje tylko, że będą podzielone na pół. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 11.09.2023 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Raczej nikt sie nie zgodzi na dzielenie tak wąskiej działki na pół. Podział działki musi mieć uzasadnienie sensowne. Co tutaj wpiszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.09.2023 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 To czy wolno podzielić czy nie zależy od ustaleń MPZP. A w ogóle co mówi MPZP? Natomiast jak będziesz stawiał jeden dom na dwóch działkach ewidencyjnych, które w sumie będą stanowiły jedną działkę budowlaną, to ta jedna działka budowlana zgłoszona do projektu będzie miała szerokość 185 dm. Musisz odciąć 25 dm z jednej strony i stawiać na jednej z tych działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emdex 11.09.2023 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Jest to działka na wsi. Brak MZPZ dla tego obszaru. Pytałem w gminie i powiedzieli mi, że raczej nie będzie problemów żeby to podzielić. Tylko kwestia taka czy uda mi się później postawić dom na tych dwóch działkach, a z tego co mówicie szanse raczej są marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts