Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Od razu wspomnę - jestem totalnym laikiem w temacie budownictwa, dopiero zaczynam zbierać jakąś wiedzę :D

Zabieram się za kupno działki na pomorzu. Znalazłem fajną ofertę ale nie wiem czy grunt będzie odpowiedni pod budowę. Z raportu wyszło takie cudo:

"Obszar gruntów madowo-torfiastych deltowych"

oraz

"Obszary gruntów sypkich: Piaski, pospółki, żwiry, otoczaki – czwartorzędowe. Piaski średnie i grube ze żwirami i otoczakami,

lodowcowe i wodnolodowcowe na wysoczyznach morenowych oraz rzeczne w dolinach. Żwiry i

pospółki wodnolodowcowe na równinach sandrowych."

Dać sobie spokój czy to raczej nic strasznego? :D Czy sytuacja wygląda jak przy "klasycznym" torfie? Co to dokładnie oznacza?

Myśleliśmy raczej o domu z prefabrykatów. Z tego co wiem przy torfie odpada na przykład drewno, ale jak to się ma w przypadku gruntów "madowo-torfiastych"?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Mady i torfy oznaczają teren zalewowy i BAAARDZO kosztowny fundament, bo są niestabilne.

Piachy i żwiry to dobre posadowienie domu, o ile są zwięzłe a nie sypkie. Ale większy problem z ogrodem, bo to słabe gleby dla roślin.

tak czy inaczej przed kupnem warto zapłacić geologowi aby zrobił odwiert.

• Like 1

• 2 months później...
Na torfie niczego się nie buduje. Można wymienić grunt do gruntu rodzimego - ale jest to kosztowna " zabawa " i takie posadowienie budynku musi być mega starannie zaprojektowane i wykonane ( zazwyczaj pod ścisłym nadzorem geotechnika ). Raczej szukałbym innej działki.