michal1417 12.09.2023 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Cześć! Od razu wspomnę - jestem totalnym laikiem w temacie budownictwa, dopiero zaczynam zbierać jakąś wiedzę Zabieram się za kupno działki na pomorzu. Znalazłem fajną ofertę ale nie wiem czy grunt będzie odpowiedni pod budowę. Z raportu wyszło takie cudo: "Obszar gruntów madowo-torfiastych deltowych" oraz "Obszary gruntów sypkich: Piaski, pospółki, żwiry, otoczaki – czwartorzędowe. Piaski średnie i grube ze żwirami i otoczakami, lodowcowe i wodnolodowcowe na wysoczyznach morenowych oraz rzeczne w dolinach. Żwiry i pospółki wodnolodowcowe na równinach sandrowych." Dać sobie spokój czy to raczej nic strasznego? Czy sytuacja wygląda jak przy "klasycznym" torfie? Co to dokładnie oznacza? Myśleliśmy raczej o domu z prefabrykatów. Z tego co wiem przy torfie odpada na przykład drewno, ale jak to się ma w przypadku gruntów "madowo-torfiastych"? Z góry dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2023 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Mady i torfy oznaczają teren zalewowy i BAAARDZO kosztowny fundament, bo są niestabilne. Piachy i żwiry to dobre posadowienie domu, o ile są zwięzłe a nie sypkie. Ale większy problem z ogrodem, bo to słabe gleby dla roślin. tak czy inaczej przed kupnem warto zapłacić geologowi aby zrobił odwiert. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2023 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Na torfie niczego się nie buduje. Można wymienić grunt do gruntu rodzimego - ale jest to kosztowna " zabawa " i takie posadowienie budynku musi być mega starannie zaprojektowane i wykonane ( zazwyczaj pod ścisłym nadzorem geotechnika ). Raczej szukałbym innej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.11.2023 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Badania zeby wiedzieć ile jest torfu. Jak mało można próbowac budować, ale jak wspomina ŁUKASZ ŁADZIŃSKI wymiana gruntu. Jak torfu jest kilka metrów to pale/studnie. A to droga zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts