kominiarz 11.01.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Bogusławie Jeżeli ja napisałem pięknie, to Twoja wypowiedź jest przepiękna Lepiej jednak zapobiegać takim zjawiskom jak zatrucie czadem, niż je leczyć. Zazwyczaj nie ma kogo już leczyć W początkowej fazie palenia w kotle, kominku w przypadku złego (niedostatecznego, wstecznego ciągu) ciągu kominowego czujemy pośrednio tlenek węgla. Jest on nawoniony (tak jak gaz opałowy) węglowodorami powstałymi podczas odgazowania paliwa, a w przypadku gazu, niepełnego spalania. Po odgazowaniu następuje ostatnia faza spalania, czyli spalenie czystego już węgla na tlenek i dwutlenek węgla. Ta faza jest najniebezpieczniejsza. Wszystkie zapachowe substancje zostały spalone. Nie ma co nas ostrzec przed tym dziadowskim tlenkiem węgla (czadem). Kiedy opał dopala się w kominku? Zazwyczaj wtedy kiedy już sobie smacznie śpimy. Ciąg kominowy zależy także od teperatury spalin. W końcowej fazie spalania temperatura spalin obniża się. Słabnie ciąg kominowy. Dlatego zatrucia następują podczas snu, w nocy. Smród dymu podejrzewam obudziłby nas. Jednak tlenek nie śmierdzi, a tak jak napisałem wyżej wszystko co waniało zostało spalone, albo wywalone przez komin na zewnątrz. Dopala się czysty węgiel. Składnik czadu. Detektory tlenku obecnie są śmiesznie tanie. Połączyć taki detektor z wentylatorem wyciągowym spalin połączonym bajpasem z przewodem kominowym to wydatek kilkuset złotych. Tym bardziej, że odpada kłopot z rozpalaniem kominka, czyli dymieniem itp. Detektor ostrzeże nas syreną o grożącym niebezpieczeństwie. Nawet w przypadku awarii wentylatora mamy czas by dać nogę z zagrożonej strefy. Jestem tez za tym aby zapobiegac zatruciu aby nie dopuscic do koniecznosci ratowania. Wedlug tego co tu niektorzy pisali wydaje mi sie problematyczne zawieszenie czujnika CO na wys 2m. Mam taki czujnik firmy Gazex, ktory zaleca rowniez 2m. Najwieksze stezenie czadu moze byc albo do gory albo na dole w zaleznosci od temp. Jezeli czegos nie pokrecilem to reasumujac im zimniej to wieksza szansa, ze CO bedzie unosil sie do gory i odwrotnie. Nasze mieszkania sa cieple ale czy to znaczy ze w tej temp. czad pelza przy podlodze. Z tego co piszesz najwieksze niebezpieczenstwo jest podczas spania i raczej taki czujnik powinien wisiec na wys 50-60 cm. Moze nalezaloby stosowac wiecej takich czujnikow na roznych wysokosciach? OK napewno nie zaszkodzi zamontowanie czujnika CO, ale to nie jest zapobieganie przed zjawiskom jak zatrucie czadem, to jest takie trochę usypianie naszej czujności, niestety to niewystarczy. Trzeba zadać sobie pytanie dlaczego do takich tragedii dochodzi. Podam przykład, kilka dni po zatruciu na os.Dzikiej Róży odbył się przegląd przewodów kominowych w sąsiednim osiedlu (takie same budynki). Kontrola wykazała nagminne prawie w 100% lokali zasłanianie przez lokatorów wentylacji nawiewnej w pomieszczeniach w których znajdują się kotły dwufunkcyjne z otwartą komorą spalania w wielu przypadkach przy kotłach zastosowano wentylację mechanicznną w postaci okapów nadkuchennych lub całkowity brak wentylacji pomieszczeń (kratki went. wywiewnej zostały zaklejone) Na uwagi pracowników służby kominiarskiej niektórzy z lokatorów wręcz robili sobie żarty pukając się w głowę że kratek nie odkleją bo im zimno. Zapobieganie to przedewszystkim okresowe kontrole, konserwacja i czyszczenie przewodów kominowych wraz z natychmiastowym usuwaniem wszystkich stwierdzonych podczas kontroli usterek. Pomimo obowiązujących przepisów bardzo mała grupa ludzi tego przestrzega: Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 czerwca 2003 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków,innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U.Nr 12 poz.1138 z dnia 11 lipca 2003 r. Rozdział 7 Instalacje i urządzenia techniczne § 30.1.W obiektach w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych. od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej; od palenisk opalanych paliwem stałym nie wymienionym w pkt 1 - co najmniej cztery razy w roku; od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym nie wymienionym w w pkt 1 - co najmniej dwa razy w roku. 2. W obiektach o których mowa w ust. , usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo Budowlane (Dz. U. Nr 89 z 1994 r. poz. 414 z póżniejszymi zmianami) art. 57 3. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć. ...pkt.4 - protokoły badań i sprawdzeń przewodów kominowych art. 62 1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkwania poddawane przez właściciela lub zarządcę: 1) okresowej konrtoli co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego sprawności: c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) ust. 6. - Kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych o których mowa w ust. 1 pkt. 1 powinny przeprowadzać: 1) Osoby posiadające kwalifikacje mistrza kominiarskiego w rzemiośle kominiarstwo - w odniesieniu do przewodów dymowych oraz grawitacyjnych przewodów spalinowych i wentylacyjnych. Pozdrawiam serdecznie kominiarz. http://www.muratordom.com.pl/6650_9597.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 11.01.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Kominiarzu ja moja czujke tak wlasnie traktuje tzn. dmuchanie na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 12.01.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 czy w takim razie, jeśli w kuchni mam wentylację grawitacyjną to mogę dodatkowo zainstalować okap czy nie?? bo już się maksymalnie pogubiłam Nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 12.01.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Żeby odpowiedzieć na to, to trzeba wiedzieć:1) gdzie masz kocioł i jaki,2) wydajność wentylatora wyciągowego w okapie,3) zrobić wizję lokalną, no bo nie widząc lokalu trudno radzić.Trzeba przynajmniej tyle wiedzieć i widzieć wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 12.01.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Żeby odpowiedzieć na to, to trzeba wiedzieć: 1) gdzie masz kocioł i jaki, 2) wydajność wentylatora wyciągowego w okapie, 3) zrobić wizję lokalną, no bo nie widząc lokalu trudno radzić. Trzeba przynajmniej tyle wiedzieć i widzieć wg mnie. ale mi chodzi o przepisy, więc wizja wydaje mi się zbędna piec mam w łazience, ale mi chodzi o okap nad gazową kuchenką w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 12.01.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Aż tak głęboko w kominiarskich przepisach nie siedzę. Jednak mając taki układ zasięgnąłbym porady kominiarskiej. Nie sądzę, żeby udzielona ona została na odległość, gdyż duże podciśnienie w kuchni ma wpływ na cały budynek. Kominiarz ma instrumenty by sprawdzić, czy wentylator okapu nie powoduje wstecznych ciągów w łazience.Widziałem jak włączony wentylator w lakierni powodował wsteczny ciąg w kotle oddalonym o 50 metrów. Ale ten wentylator miał duży wydatek powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 http://nasygnale.pl/kat,1025343,title,Smierc-czai-sie-w-twojej-lazience,wid,12968773,wiadomosc.html?ticaid=6b76a Czy przy grzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym i wspomagająco piecem elektrycznym istnieje ryzyko zatrucia czadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts