Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła z osobną klimatyzacją

LukaszXxX

Recommended Posts

Dobry Wieczór,

podjąłem już decyzje o montażu pompy ciepła Panasonic Aquarea 7 kW Wersja K która z tego co dopiero teraz udało mi się wyczytać ma też opcję chłodzenia, czy w takim przypadku sensowne jest montowanie klimatyzacji na piętrze i parterze bo taką opcję też mam już wstępnie potwierdzoną?

• Like 1

Dobry Wieczór,

podjąłem już decyzje o montażu pompy ciepła Panasonic Aquarea 7 kW Wersja K która z tego co dopiero teraz udało mi się wyczytać ma też opcję chłodzenia, czy w takim przypadku sensowne jest montowanie klimatyzacji na piętrze i parterze bo taką opcję też mam już wstępnie potwierdzoną?

Na szybko liczyłem i wyszło mi, że cztery klimakonwektory podłączane do pompy ciepła będą kosztować tyle samo co klimatyzacja multisplit z czterema jednostkami wewnętrznymi. Jeśli koszt jest taki sam to wolę kupić osobno klimatyzację żeby mieć dwa różne urządzenia na wypadek awarii. Dodatkowo chcę multisplita z funkcją grzania co da dodatkowe źródło ogrzewania w przypadku awarii.

Na szybko liczyłem i wyszło mi, że cztery klimakonwektory podłączane do pompy ciepła będą kosztować tyle samo co klimatyzacja multisplit z czterema jednostkami wewnętrznymi. Jeśli koszt jest taki sam to wolę kupić osobno klimatyzację żeby mieć dwa różne urządzenia na wypadek awarii. Dodatkowo chcę multisplita z funkcją grzania co da dodatkowe źródło ogrzewania w przypadku awarii.

Na etapie inwestycyjnym taniej wyjdzie multisplit bo taka jest polityka sprzedażowa producentów, tak też szkoleni są instalatorzy.

Nikt natomiast nie informuje cię o tym, co będzie jak się te jednostki zaczną psuć.

Multi split to produkt skrojony pod to by za jakiś czas sprzedać ci kolejny, gdyż naprawy poszczególnych elementów są nieopłacalne lub niemożliwe.

System wodny jest takim "open source" można w nim stosować zamienniki.

I nie przeszkadza mu, że po x latach wymienisz w nim jeden klimakonwektor na dowolny dostępny na rynku.

Problem to naleźć instalatora, który potrafi takie klocki poskładać.

Dzisiaj instalatorzy wolą sprzedawać kolejne systemy, niż trochę pomyśleć i skomponować coś co działa mądrze w obrębie jednego układu.

Na etapie inwestycyjnym taniej wyjdzie multisplit bo taka jest polityka sprzedażowa producentów, tak też szkoleni są instalatorzy.

Nikt natomiast nie informuje cię o tym, co będzie jak się te jednostki zaczną psuć.

Multi split to produkt skrojony pod to by za jakiś czas sprzedać ci kolejny, gdyż naprawy poszczególnych elementów są nieopłacalne lub niemożliwe.

System wodny jest takim "open source" można w nim stosować zamienniki.

I nie przeszkadza mu, że po x latach wymienisz w nim jeden klimakonwektor na dowolny dostępny na rynku.

Problem to naleźć instalatora, który potrafi takie klocki poskładać.

Dzisiaj instalatorzy wolą sprzedawać kolejne systemy, niż trochę pomyśleć i skomponować coś co działa mądrze w obrębie jednego układu.

z drugiej strony "obwieszanie" domu kilkoma jednostkami zewnętrznymi ( w tym każdą trzeba zasilić prądem) to też słabo bardzo wygląda..

Jeżeli planujesz w domu wentylację mechaniczną z rekuperacją to pośrednim rozwiązaniem jest wymiennik tzw. wody lodowej podlączony do pompy ciepła na nawiewie za rekuperatorem. Wtedy masz chłodzenie domu nawiewanym powietrzem z jednego urządzenia . Oczywiście znam też podnoszone na forach głosy krytyczne że wydatek powietrza z reku nijak się ma do tego z klimy , że nie powinno się mieszać tych dwóch instalacji itp. Ale jeżeli jesteś świadom że owe , bez dwóch zdań budżetowe rozwiązanie ma swoje wady , jeżeli nie przeszkadza Tobie fakt że temp. w całym domu na nawiewach jest taka sama to rozwiązanie jest warte uwagi. Chłodzisz i grzejesz jednym urządzeniem , zimne powietrze wpadając pod sufitem nawiewami opada w dół mieszając się z ciepłym co daje uczucie chłodu tam gdzie tego oczekujemy. W okresach przejściowych kiedy odpalenie podłogówki da efekt po kilkunastu godzinach , można tym również podgrzać nawiewane powietrze i mieć efekt po kilkunastu minutach.Jakbyś upierał się przy multisplitach to Samsung ma w ofercie pompy EHS TDM gdzie linia freonowa jest rozdzielona i do 9 kW PC możesz podpiąć do czterech splitów .