LukaszXxX 15.09.2023 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Dobry Wieczór, podjąłem już decyzje o montażu pompy ciepła Panasonic Aquarea 7 kW Wersja K która z tego co dopiero teraz udało mi się wyczytać ma też opcję chłodzenia, czy w takim przypadku sensowne jest montowanie klimatyzacji na piętrze i parterze bo taką opcję też mam już wstępnie potwierdzoną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.09.2023 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2023 ma też opcję chłodzenia, czy w takim przypadku sensowne - jest montowanie klimatyzacji na piętrze i parterze - bo taką opcję też mam już wstępnie potwierdzoną? Klimatyzacja a funkcja chłodzenia - to b; duża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.09.2023 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2023 Jeli lubisz zimn podloge i wysoka wilgotnosc to mozesz zrezygnowac z klimy. Jesli zalezy na komforcie, nie rezygnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2023 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2023 czy w takim przypadku sensowne jest montowanie klimatyzacji na piętrze i parterze bo taką opcję też mam już wstępnie potwierdzoną? https://forum.muratordom.pl/entry.php?132793 p. 7 konkretnie. i https://forum.muratordom.pl/entry.php?132663 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 18.09.2023 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Dobry Wieczór, podjąłem już decyzje o montażu pompy ciepła Panasonic Aquarea 7 kW Wersja K która z tego co dopiero teraz udało mi się wyczytać ma też opcję chłodzenia, czy w takim przypadku sensowne jest montowanie klimatyzacji na piętrze i parterze bo taką opcję też mam już wstępnie potwierdzoną? Na szybko liczyłem i wyszło mi, że cztery klimakonwektory podłączane do pompy ciepła będą kosztować tyle samo co klimatyzacja multisplit z czterema jednostkami wewnętrznymi. Jeśli koszt jest taki sam to wolę kupić osobno klimatyzację żeby mieć dwa różne urządzenia na wypadek awarii. Dodatkowo chcę multisplita z funkcją grzania co da dodatkowe źródło ogrzewania w przypadku awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.09.2023 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Na szybko liczyłem i wyszło mi, że cztery klimakonwektory podłączane do pompy ciepła będą kosztować tyle samo co klimatyzacja multisplit z czterema jednostkami wewnętrznymi. Jeśli koszt jest taki sam to wolę kupić osobno klimatyzację żeby mieć dwa różne urządzenia na wypadek awarii. Dodatkowo chcę multisplita z funkcją grzania co da dodatkowe źródło ogrzewania w przypadku awarii. Na etapie inwestycyjnym taniej wyjdzie multisplit bo taka jest polityka sprzedażowa producentów, tak też szkoleni są instalatorzy. Nikt natomiast nie informuje cię o tym, co będzie jak się te jednostki zaczną psuć. Multi split to produkt skrojony pod to by za jakiś czas sprzedać ci kolejny, gdyż naprawy poszczególnych elementów są nieopłacalne lub niemożliwe. System wodny jest takim "open source" można w nim stosować zamienniki. I nie przeszkadza mu, że po x latach wymienisz w nim jeden klimakonwektor na dowolny dostępny na rynku. Problem to naleźć instalatora, który potrafi takie klocki poskładać. Dzisiaj instalatorzy wolą sprzedawać kolejne systemy, niż trochę pomyśleć i skomponować coś co działa mądrze w obrębie jednego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 19.09.2023 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Na etapie inwestycyjnym taniej wyjdzie multisplit bo taka jest polityka sprzedażowa producentów, tak też szkoleni są instalatorzy. Nikt natomiast nie informuje cię o tym, co będzie jak się te jednostki zaczną psuć. Multi split to produkt skrojony pod to by za jakiś czas sprzedać ci kolejny, gdyż naprawy poszczególnych elementów są nieopłacalne lub niemożliwe. System wodny jest takim "open source" można w nim stosować zamienniki. I nie przeszkadza mu, że po x latach wymienisz w nim jeden klimakonwektor na dowolny dostępny na rynku. Problem to naleźć instalatora, który potrafi takie klocki poskładać. Dzisiaj instalatorzy wolą sprzedawać kolejne systemy, niż trochę pomyśleć i skomponować coś co działa mądrze w obrębie jednego układu. z drugiej strony "obwieszanie" domu kilkoma jednostkami zewnętrznymi ( w tym każdą trzeba zasilić prądem) to też słabo bardzo wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 20.09.2023 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Jeżeli planujesz w domu wentylację mechaniczną z rekuperacją to pośrednim rozwiązaniem jest wymiennik tzw. wody lodowej podlączony do pompy ciepła na nawiewie za rekuperatorem. Wtedy masz chłodzenie domu nawiewanym powietrzem z jednego urządzenia . Oczywiście znam też podnoszone na forach głosy krytyczne że wydatek powietrza z reku nijak się ma do tego z klimy , że nie powinno się mieszać tych dwóch instalacji itp. Ale jeżeli jesteś świadom że owe , bez dwóch zdań budżetowe rozwiązanie ma swoje wady , jeżeli nie przeszkadza Tobie fakt że temp. w całym domu na nawiewach jest taka sama to rozwiązanie jest warte uwagi. Chłodzisz i grzejesz jednym urządzeniem , zimne powietrze wpadając pod sufitem nawiewami opada w dół mieszając się z ciepłym co daje uczucie chłodu tam gdzie tego oczekujemy. W okresach przejściowych kiedy odpalenie podłogówki da efekt po kilkunastu godzinach , można tym również podgrzać nawiewane powietrze i mieć efekt po kilkunastu minutach.Jakbyś upierał się przy multisplitach to Samsung ma w ofercie pompy EHS TDM gdzie linia freonowa jest rozdzielona i do 9 kW PC możesz podpiąć do czterech splitów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts