Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

liczba projektów

Recommended Posts

Panowe , ile powinno byc egzemplarzy projektu od architekta?

3 szt - proj zagodpo. ddziałki razem z proej . architektnoniczno budowlnym z czego 2 szt zabarł urząd.

oraz 2 sztuki proj. technicznego.- jeden ezglemparz idzie do nadzoru budowlanego?

Co z projektem podstemplowanym przez urzad?

Co daje sie kierownikowi i budolwancowi?

- " W przypadku sporządzenia projektu zagospodarowania działki lub terenu oraz projektu architektoniczno-budowlanego w postaci papierowej zatwierdzeniu podlegają po trzy egzemplarze tych projektów, z których jeden egzemplarz przeznaczony jest dla inwestora, jeden egzemplarz dla organu zatwierdzającego projekt oraz jeden egzemplarz dla właściwego organu nadzoru budowlanego. "

- Projekt Techniczny ( w wersji papierowej ) - tu mam dylemat, bo nie znalazłem jednoznacznej odp. dot. ilości egzemplarzy PT, ale skoro PT stanowi integralną część Projektu Budowlanego ( choć nie podlega zatwierdzeniu przez Urząd ) to moim zdaniem też powinny być 3 egzemplarze papierowe.

- osobiście ( opracowując jakikolwiek Projekt Budowlany ) takich dylematów nie mam, ponieważ " wydaję " projekt w dopuszczonej wersji cyfrowej ! a przy okazji oszczędzam papier / drukowanie / scalanie dokumentacji / jej oprawę w X egzemplarzach / dojazdy - przejazdy po pieczątkę projektanta branżowego / .... itd

Co daje sie kierownikowi i budolwancowi?

Ja dawałem budowlańcom własne robione wydruki po kilka kartek do roboty na dany tydzień czy zakres prac. Np. jak robili strop to dostali 2 kartki z wydrukiem zbrojenia i wymiarów. Opieczętowanych i oprawionych projektów nigdy nie dostali do ręki na placu budowy.