Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - zabezpieczenie na zimę boków i góry

CzarnyLewis

Recommended Posts

Na ten rok zostały zakończone prace przy budowie domu. Sytuacja przedstawia się obecnie tak:

[ATTACH=CONFIG]466300[/ATTACH]

I teraz mam takie problemy (jak na szkicu):

1. Jak zabezpieczyć boki styroduru przed UV (deski, folia, klej z siatką...)?
  2. Jak zabezpieczyć miejsce między chudziakiem a styrodurem przed przedostawaniem się wody (a może nie trzeba tego robić)?
  3. Jak zabezpieczyć górę i boki płyty przez przemarzaniem (jakaś folia, może czym wyłożyć, czy pozwolić jej oddychać)?

Jak dasz folię, to musisz to zrobić bardzo szczelnie, najlepiej w jednym kawałku, jeśli to możliwe.

W przeciwnym razie może stać się to co u mnie. Woda dostawała się pod folię, a następnie tam zamarzała i spowodowała zniszczenie płyty na powierzchni ok. 10 m2. Musiałem to potem skuwać i uzupełniać.

Dziękuję za odpowiedzi.

W sprawie górnej powierzchni zapomniałem powiedzieć że mam wypuszczone startery na wysokość około 70cm (zbrojenie pod 16 słupów po obwodzie płyty) także z folią może być problem. Wykonawca mówił, że do tej pory żadnej płyty nie zabezpieczali z góry na zimę.

Słoma i folia - mógłby to zrobić, ale raczej pierwszy silniejszy wiatr i rozerwie tę folię przez te startery.

Jeżeli chodzi o boki to klej i siatkę Wykonawca mi podpowiadał, ale Architekt i hydraulik już nie, ze względu na to, że powstanie mostek termiczny po obwodzie płyty o grubości siatki z klejem (3-5mm).

Czy taką siatkę z klejem da się łatwo usunąć na następny sezon? Jeżeli tak, to wtedy faktycznie siatka z klejem to dobry pomysł.

A może zamiast siatki z klejem to zagruntować bok, położyć silikon i na to folię, aż do chudziaka i przycisnąć deskami?

Obecnie wygląda to tak (dziś ściągnięte szalunki):

[ATTACH=CONFIG]466314[/ATTACH]

Wygląda na to, że beton zakrył górne 5 cm styroduru....

Edytowane przez CzarnyLewis

• 5 months później...
Jeśli chodzi o kolory, nadal możesz pozostać przy oryginalnej palecie kolorów, ale zdecydowanie odradzam kupowanie białego płaszcza. Mam taki i bardzo łatwo się brudzi. Pod żadnym pozorem nie wrzucaj puchówki do pralki. To się zepsuje i być może nie będziesz w stanie tego naprawić. (Mi się przydarzyło, naprawiłem to tylko wkładając płaszcz do suszarki na cały dzień z piłkami tenisowymi) Ogólnie rzecz biorąc, nie trzeba prać kurtek, chyba że się zabrudzą, raz lub dwa razy można je wyprać chemicznie