CzarnyLewis 17.09.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Na ten rok zostały zakończone prace przy budowie domu. Sytuacja przedstawia się obecnie tak:[ATTACH=CONFIG]466300[/ATTACH] I teraz mam takie problemy (jak na szkicu): Jak zabezpieczyć boki styroduru przed UV (deski, folia, klej z siatką...)?Jak zabezpieczyć miejsce między chudziakiem a styrodurem przed przedostawaniem się wody (a może nie trzeba tego robić)? Jak zabezpieczyć górę i boki płyty przez przemarzaniem (jakaś folia, może czym wyłożyć, czy pozwolić jej oddychać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 18.09.2023 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Styrodur nie podciaga wody.Przed Uv - siatka i klejKsiazkowo na plyte np sloma i na to folia , ale mysle ze sama folia wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.09.2023 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Jak dasz folię, to musisz to zrobić bardzo szczelnie, najlepiej w jednym kawałku, jeśli to możliwe. W przeciwnym razie może stać się to co u mnie. Woda dostawała się pod folię, a następnie tam zamarzała i spowodowała zniszczenie płyty na powierzchni ok. 10 m2. Musiałem to potem skuwać i uzupełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyLewis 18.09.2023 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. W sprawie górnej powierzchni zapomniałem powiedzieć że mam wypuszczone startery na wysokość około 70cm (zbrojenie pod 16 słupów po obwodzie płyty) także z folią może być problem. Wykonawca mówił, że do tej pory żadnej płyty nie zabezpieczali z góry na zimę. Słoma i folia - mógłby to zrobić, ale raczej pierwszy silniejszy wiatr i rozerwie tę folię przez te startery. Jeżeli chodzi o boki to klej i siatkę Wykonawca mi podpowiadał, ale Architekt i hydraulik już nie, ze względu na to, że powstanie mostek termiczny po obwodzie płyty o grubości siatki z klejem (3-5mm). Czy taką siatkę z klejem da się łatwo usunąć na następny sezon? Jeżeli tak, to wtedy faktycznie siatka z klejem to dobry pomysł.A może zamiast siatki z klejem to zagruntować bok, położyć silikon i na to folię, aż do chudziaka i przycisnąć deskami? Obecnie wygląda to tak (dziś ściągnięte szalunki):[ATTACH=CONFIG]466314[/ATTACH]Wygląda na to, że beton zakrył górne 5 cm styroduru.... Edytowane 18 Września 2023 przez CzarnyLewis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benite02 12.03.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Jeśli chodzi o kolory, nadal możesz pozostać przy oryginalnej palecie kolorów, ale zdecydowanie odradzam kupowanie białego płaszcza. Mam taki i bardzo łatwo się brudzi. Pod żadnym pozorem nie wrzucaj puchówki do pralki. To się zepsuje i być może nie będziesz w stanie tego naprawić. (Mi się przydarzyło, naprawiłem to tylko wkładając płaszcz do suszarki na cały dzień z piłkami tenisowymi) Ogólnie rzecz biorąc, nie trzeba prać kurtek, chyba że się zabrudzą, raz lub dwa razy można je wyprać chemicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts