Markus1991 18.09.2023 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Witam, Mamy mały projekt domku na zgłoszenie. W chwili obecnej jesteśmy po zdjęciu humusu i iłów do warstwy piasku. Niestety sytuacja troszkę się skomplikowała.Czy w takim przypadku jest sens robić podbudowę pod płytę lub ławy, czy lepiej przesunąć domek w stronę lepszego gruntu. Pozdrawiam,Marek. Zdjęcia:https://zapodaj.net/plik-zJNzgSSHAXhttps://zapodaj.net/plik-mq4EQbWlqUhttps://zapodaj.net/plik-NDfroASEas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.09.2023 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Rozumiem że badania gruntu nie były robione?Jeśli działka pozwala to można się pokusić o przesunięcie i wykonanie od razu drenażu.Nie wykonywać gwałtownych ruchów i decyzji tylko poczekać na rozwój sytuacji.Możliwe że wody magazynowanej w okolicznych iłach jest niewiele więc wsiąknie głębiej.Podbudowa zawsze jest potrzebna, więc jeśli nie ma tam bagna z gliną i tylko woda naszła z okolicy to spokojnie w tym miejscu równać wykonać podbudowę, podsypkę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.09.2023 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Ja z tych zdjęć nic nie widzę. Jakaś kałuża , ryb nie ma to chyba nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus1991 19.09.2023 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Mareks77: Badania gruntu był robione i akurat wypadły w miejscach gdzie jest piasek, w miejscu gdzie jest zagłębienie nie było odwiertu. Poziom wody gruntowej jest poziomem takim samym jak mam na stawie obok. W badaniach wyszło, że piasek jest na 1m - 1,2m (przy wodzie na poziomie 1,6-1,7m) niestety jak widać wzdłuż środka zostało wybrane więcej. Widać na przekroju poprzecznym wykopu jak piasek schodzi w dół. Zanim woda zdążyła najść było widać piasek w zagłębieniu. Pytanie czy można tłuczeń dać do wody czy wypompować szlamówką? W tej chwili jest około 15cm wody. Edytowane 19 Września 2023 przez Markus1991 Zmiana wpisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.09.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Zaproś geotechnika żeby ocenił te warunki gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.09.2023 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Jeśli woda w stawie jest na tym samym poziomie to gdy odpompujesz zawartość którą widać, po kilku dobach będzie znowu to samo. Rozumiem że w zagłębieniu jest woda ale czy zagłębienie jest poniżej 1.2m na poziomie 1,5 - 1,6m a woda w wykopie jest na poziomie wody w stawie. Czy projekt płyty fundamentowej lub adaptacja projektu budowlanego przewiduje zagłębienie zbliżające się do poziomu wód gruntowych?Jeśli nie to z jakiego powodu zostało wybrane głębiej.......warstwa nośna (piasku) tak nierówno przebiegała ? Nie mamy gwarancji iż po przesunięciu wykopu trafimy na płytki grunt nośny. Z kolei poziom wody nie jest aż tak wielki więc po wyrównaniu tego poprzez wybranie pagórka na którym nie ma wody a następnie wykonanie 30 - 40 cm podbudowy z zagęszczonego tłucznia na geowłókninie, pospółki i normalnie styroduru folii a następnie zalanie płyty fundamentowej, ale to jak i dalsze postępowanie oraz zabezpieczenie hydroizolacyjne należało by skonsultować z geologiem i projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.09.2023 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 ... adaptacja projektu budowlanego. Nie ma czegoś takiego, jak " adaptacja projektu budowlanego ". Jak już, to mamy opracowanie projektu budowlanego ( tzw. adaptacja ) na podstawie projektu gotowego koncepcyjnego ( który nie jest projektem budowlanym ! ). Powracając do tematu: jeśli został opracowany Projekt Budowlany, to pytanie Markus1991 - powinno być skierowane do projektanta, a w szczególności projektanta konstrukcji, który odpowiada za statykę / konstrukcję obiektu, w tym jego posadowienie z podbudową fundamentów włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.09.2023 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Nie ma czegoś takiego, jak " adaptacja projektu budowlanego ". Jak już, to mamy opracowanie projektu budowlanego ( tzw. adaptacja ).... :D:D:D:D A adaptacja czyli przystosowanie gotowego projektu do warunków panujących na działce budowlanej jest ? Przecież opracowanie projektu budowlanego to nic innego jak projekt indywidualny.który raczej uwzględnia warunki gruntowe. Edytowane 20 Września 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.09.2023 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 (edytowane) A adaptacja czyli przystosowanie gotowego projektu do warunków panujących na działce budowlanej jest ? - nie ! „ adaptacja ” to opracowanie PROJEKTU BUDOWLANEGO na podstawie projektu gotowego koncepcyjnego ( tzw. projektu gotowego ) Przecież opracowanie projektu budowlanego to nic innego jak projekt indywidualny.który raczej uwzględnia warunki gruntowe. - opracowanie PROJEKTU BUDOWLANEGO nie odnosi się tylko i wyłącznie do rozwiązań konstrukcji z uwzględnieniem warunków gruntowych. Projekt Budowlany to opracowanie dokumentacji projektowej zgodnej z Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego, obowiązującymi przepisami budowlanymi i odnoszącym się do rozwiązań projektowych budynku i zagospodarowania działki w zakresie: architektury / konstrukcji / instalacji sanitarnych / elektrycznych / projektowanej charakterystyki energetycznej / … innych wymaganych opracowań. REASUMUJĄC : - projekt gotowy jest tylko i wyłącznie projektem gotowym koncepcyjnym budynku, stanowiącym dopiero podstawę do opracowania Projektu Budowlanego - adaptacja jest opracowaniem PROJEKTU BUDOWLANEGO na podstawie projektu gotowego koncepcyjnego. - projekt gotowy nie jest projektem indywidualnym, bo trudno mówić o rozwiązaniach indywidualnych skoro w tzw. „ projekt gotowy ” wpisane są już gotowe rozwiązania architektury, konstrukcji, instalacji, … . - projekt indywidualny – jest usługą architektoniczną, która ma się nijak do kupna projektu gotowego koncepcyjnego i odnosi się ( w szczególności ) do opracowania indywidualnej koncepcji projektowej budynku i zagospodarowania działki, na podstawie wcześniejszych uzgodnień z Inwestorem i poprzedzonej analizami działki, warunków zabudowy, geotechniki, ... itd, czego w przypadku kupna projektu gotowego - BRAK ! Edytowane 21 Września 2023 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.09.2023 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 (edytowane) - nie ! „ adaptacja ” to opracowanie PROJEKTU BUDOWLANEGO na podstawie projektu gotowego koncepcyjnego ( tzw. projektu gotowego ) - opracowanie PROJEKTU BUDOWLANEGO nie odnosi się tylko i wyłącznie do rozwiązań konstrukcji z uwzględnieniem warunków gruntowych. Kolego @Łukaszu.......bez urazy..........daj sobie troszkę na wstrzymanie bo sądzę że obydwoje rozmawiamy o tym samym zagadnieniu tylko inaczej przez Ciebie ujętym ( nazwanym ). Jestem prawdopodobnie człowiekiem starszej daty ale nazywanie " osoby sprzątającej" " konserwatorem powierzchni płaskich" i wmawianie iż jest to poprawne nazewnictwo jakoś do mnie nie przemawia bo obie nazwy nie robią dla mnie większej róznicy Nigdy nie twierdziłem że adaptacja ( opracowanie projektu budowlanego ) ogranicza się tylko do warunków np. gruntowych, gdyż może to być między innymi również dostosowanie projektu do MPZP lub indywidualnych wytycznych inwestora. W tym przypadku chodzi o warunki gruntowe a w szczególności wysokość wód gruntowych. Mój wpis dotyczył pytającego więc nie sądzisz że wciskanie swoich 5 groszy do toczącej się dyskusji zamydla meritum sprawy. to pytanie Markus1991 - powinno być skierowane do projektanta, a w szczególności projektanta konstrukcji, który odpowiada za statykę / konstrukcję obiektu, w tym jego posadowienie z podbudową fundamentów włącznie. Dlatego też ostatecznie taką dostał poradę Edytowane 21 Września 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 21.09.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Taki troche off topic ale mnie ciekawi jak przy badaniu geotechnicznym to nie wyszło. Ja pamiętam jak u mnie robli badnaie to pobrali próbki z 4 rogów planwanego miejsca +/- 0,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.09.2023 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Mareks77może faktycznie piszemy o tym samym tylko trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ribak31 22.02.2024 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 (edytowane) Jestem teraz na kursie projektowania fundamentów. Mogę przesłać Ci plik PDF z notatkami dotyczącymi projektowania fundamentów płytkich i głębokich. Mam także plik mathcad pokazujący, jak dobrać wymiary głębokich fundamentów. Podaj mi na PW swój e-mail, jeśli chcesz Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane 26 Lutego 2024 przez ribak31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts