Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób oznaczenia nieprzekraczalnej linii zabudowy

Toadie

Recommended Posts

Zacznę od tego, że kończę stan surowy (jestem na etapie dachu). Budując dopełniłem wszystkich formalności, takich jak projekt, adaptacja, pozwolenie na budowę, zatrudnienie kierownika budowy i zaproszenie geodety do wytyczenia ścian budynku.

Jednak ostatnio porządkując papiery zajrzałem do wypisu i wyrysu z MPZP i zauważyłem, że nieprzekraczalna linia zabudowy jest tam opisana na dwa sposoby:

1) w tekście mojego wypisu stwierdza się mniej więcej: dla dróg oznaczonych symbolem XXXXXX (tu symbol mojej drogi) nieprzekraczalna linia zabudowy wynosi 18 m od osi drogi.

2) w wyrysie z mapy do MPZP jest natomiast charakterystyczna linia z pustymi trójkątami naniesiona wzdłuż drogi. Nawiasem: naniesiona jest dość nieprecyzyjnie, w małej skali/rozdzielczości.

Otóż w moim przypadku są to wartości sprzeczne. Linia z trójkątami przebiega na mapie wyraźnie dalej w głąb działki niż wartość w metrach podana w tekście MPZP (łatwo to zauważyć biorąc pod uwagę usytuowanie budynków na sąsiednich działkach).

Projektant wykonujący plan zagospodarowania działki najwidoczniej kierował się opisem z punktu 1. Organ wydający pozwolenie na budowę ten plan zatwierdził i PnB wydał. W PnB stwierdza się, że projekt jest zgodny z MPZP. Geodeta wytyczył ściany zgodnie z - ładnie przez urząd opieczętowaną - mapą załączoną do pozwolenia na budowę. Budowa ruszyła wiosną...

Gdy teraz spojrzałem na ten wyrys zmroziło mnie. Linia z trójkątami na mapie biegnie "głębiej" w działce niż moja ściana frontowa (czyli mój budynek ją narusza). Natomiast jeśli brać pod uwagę odległość w metrach od osi drogi - wszystko jest w porządku.

I wreszcie pytanie: który, Waszym zdaniem, sposób oznaczenia nieprzekraczalnej linii zabudowy jest wiążący? I czy mam się czym martwić? ;) Wiem, że powinienem zapytać u źródła, czyli np. w urzędzie wydającym MPZP, ale na razie nie chcę "wywoływać wilka z lasu" i wolę się anonimowo zorientować w temacie. Z góry dziękuję za pomoc!

Istotne są ZAPISY tekstowe ( p.1 ) w Planie Miejscowym.

Nikt skalówką nie będzie "zbierał" odległości linii od osi drogi z wyrysu z Planu Miejscowego, gdzie wiele oznaczeń, symboli i ich geometrii jest przedstawiona w formie ogólnej. Natomiast już na MAPIE DO CELÓW PROJEKTOWYCH ( jak sama nazwa mówi ) taka linia powinna być wrysowana zgodnie z cz. opisową Planu.

Proponowałbym nie drążyć tematu w Urzędzie, który wydał PNB na podstawie ( miedzy innymi ) zgodności Zagospodarowania działki z Planem..