Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - ocena wykonania

AdrianPL78

Recommended Posts

Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem laikiem i zleciłem wykonanie płyty fundamentowej (35m2) pod domek letniskowy na działce ROD. Fachowiec wykonał usługę skasował i w dniu 25.09,2023 ma zdjąć szalunek. Chciałbym prosić o radę w kontekście wykonanej pracy. Narożniki prezentują sie jak poniżej. Czy takie wykonanie jest akceptowalne? Da się to w ogóle poprawić poprzez zastosowanie Ceresit CD 26? Wydaje mi sie, że wykonawca powinien zapewnić należyte wykonanie narożników i uzupełnić ubytki na własny koszt:

[ATTACH=CONFIG]466337[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466338[/ATTACH]

Edytowane przez AdrianPL78

Płyta jest może i kompletna tylko wykonanie niechlujne.

Wszelkie zakamarki przy przepustach i załamania powinny być bardziej dopracowane, natomiast tu nawet pomarszczona folia raczej ogranicza grubość i wytrzymałość płyty.

Tak apropos to czy jest to na pewno płyta fundamentowa czy po prostu płyta podłogowa na gruncie.

Gdzie styrodur z którego można wykonać szalunek ..... jaka grubość płyty skoro z boku widać pospółkę?

Zamieść fotkę z większej odległości na całość bo szczegóły pokazane nie oddają rzeczywistości.

Uzgodnienia uzgodnieniami......jest jakiś projekt płyty?........ wykonanie jest zgodne z projektem i wymaganiami ?

Tak jak wspomniałem na początku jestem zupełnie zielony w temacie budowlanki i kompletnie się na tym nie znam. Oczekiwałem od firmy wykonania płyty fundamentowej pod drewniany domek letniskowy z bali 50 mm na działce ROD, o wymiarach 5,5m na 6,3m i o grubości 0,25m. Wykonawca odradził mi zastosowanie styroduru uzasadniając to że jest to tylko domek letniskowy w którym przebywam od maja do końca września. Prace rozpoczęto od wybrania czarnoziemu na głębokość około 45-50 cm:

[ATTACH=CONFIG]466352[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466353[/ATTACH]

Następnie zostało to zasypane i zagęszczone piachem:

[ATTACH=CONFIG]466354[/ATTACH]

Po czym wykonawca zbudował szalunek:

[ATTACH=CONFIG]466355[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466356[/ATTACH]

Następnie nastąpiło zalanie betonem, płyta czeka na rozszalowanie, które ma nastąpić w poniedziałek.

Nie wiem jak podejść do tematu, nie wydaje mi się aby takie wykonanie było akceptowalne i chciałbym rościć od wykonawcy poprawek.

Do wykonawcy przekazałem projekt domku z oznaczonymi punktami dopływu i odpływu wody. Nie spodziewałem się że muszę spisać wymagania co do kształtu i wypełnienia narożników, wydawało mi się to oczywiste zważając na koszt robocizny, którą wykonawca sobie zażyczył...

Tak jak wspomniałem na początku jestem zupełnie zielony w temacie budowlanki i kompletnie się na tym nie znam. Oczekiwałem od firmy wykonania płyty fundamentowej pod drewniany domek letniskowy z bali 50 mm na działce ROD, o wymiarach 5,5m na 6,3m i o grubości 0,25m. Wykonawca odradził mi zastosowanie styroduru uzasadniając to że jest to tylko domek letniskowy w którym przebywam od maja do końca września. Prace rozpoczęto od wybrania czarnoziemu na głębokość około 45-50 cm:

[ATTACH=CONFIG]466352[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466353[/ATTACH]

Następnie zostało to zasypane i zagęszczone piachem:

[ATTACH=CONFIG]466354[/ATTACH]

Po czym wykonawca zbudował szalunek:

[ATTACH=CONFIG]466355[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466356[/ATTACH]

Następnie nastąpiło zalanie betonem, płyta czeka na rozszalowanie, które ma nastąpić w poniedziałek.

Nie wiem jak podejść do tematu, nie wydaje mi się aby takie wykonanie było akceptowalne i chciałbym rościć od wykonawcy poprawek.

Do wykonawcy przekazałem projekt domku z oznaczonymi punktami dopływu i odpływu wody. Nie spodziewałem się że muszę spisać wymagania co do kształtu i wypełnienia narożników, wydawało mi się to oczywiste zważając na koszt robocizny, którą wykonawca sobie zażyczył...

To teraz zamiast "wydawało się" już wiesz, że swojego trzeba pilnować, i taki malutki szczególik... PŁACIĆ PO ROBOCIE.

To teraz zamiast "wydawało się" już wiesz, że swojego trzeba pilnować, i taki malutki szczególik... PŁACIĆ PO ROBOCIE.

Wykonawca otrzymał 50% zaliczkę, pozostała kwota nie jest uregulowana. Jak widać ta branża nic się nie zmieniła od lat, gdzie bez patrzenia komuś na ręce nie da się zrealizować żadnej inwestycji na akceptowalnym poziomie wykonania.

Pozostaje znać się na wszystkim i robić wszystko samemu po godzinach

Wykonawca otrzymał 50% zaliczkę, pozostała kwota nie jest uregulowana. Jak widać ta branża nic się nie zmieniła od lat, gdzie bez patrzenia komuś na ręce nie da się zrealizować żadnej inwestycji na akceptowalnym poziomie wykonania.

Pozostaje znać się na wszystkim i robić wszystko samemu po godzinach

Patrzeć na ręce jest ŻLE, natomiast zawierzyć i nie patrzeć jeszcze gorzej.

Szczęście w nieszczęściu ze to tylko domek na działce ROD i tylko zaliczka. Zanim cokolwiek postanowisz radzę skontaktować się z przyszłymi wykonawcami altanki z bali i uzgodnić ich wizytę celem dostatecznego przygotowania fundamentu do kolejnego etapu.

W ty przypadku wszelkie obrzeża w płycie wydają się ważne ze względu na obsadzanie i kotwienie na nich głównych elementów nośnych, więc ich grubość jest tu ważna.

Nie mówię tu o uwagach w formie narzekania na poprzedników bo takie u budowlańców to raczej norma ale o konstruktywne uwagi tak abyś mógł na tej podstawie zgłaszać ewentualne uwagi do poprawy i ewentualne roszczenia.

Według mnie tragedii wielkiej nie ma ale od wykonawcy należy się domagać wypełnienia i dopracowania szczegółów zobrazowanych na fotkach i pokrycia całości płyty papą termozgrzewalną.

Tak czy inaczej pod bale izolacja będzie dawana więc w formie rekompensaty może to wykonać.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...
Jeszcze jednym aspektem są, w zależności od jurysdykcji, wymagania dotyczące integralności strukturalnej w IBC, na które mają szczególne przepisy wpływ ciągłego rozproszonego zbrojenia w płytach zespolonych. Dla przykładu patrz IBC 2018 1616.2.2.2 – jeśli w projekcie założono, że płyty zespolone mają ciągłe zbrojenie, ale zostało to zmienione na prośbę wykonawcy o wymianę, może to mieć wpływ na siłę ściągu połączenia ramy stalowej. W niektórych jurysdykcjach, takich jak Nowy Jork, od razu wymagane jest, aby WWF uwzględniał swoje wymagania dotyczące integralności strukturalnej 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane przez jubli24