geno78 21.09.2023 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Dzień dobry Garaż blaszak mam 30cm nad poziomem 0 (drogą wjazdową) Moje pytanie jest następujące na jakiej długości najlepiej powinienem zgubić te 30cm by wjazd do garażu był miły i przyjemny . Póki co ten podjazd chcę wykonać kruszywem. Czy na 3m będzie wystarczająco? Czy są jakieś standardy i można to wyliczyć ile powinienem gubić na 1M? Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.09.2023 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 (edytowane) 30 cm różnicy w wysokości to niewiele. Aby podjazd był łagodny to musisz tą wysokość zgubić na jak najdłuższym odcinku.Tu wchodzą dodatkowe preferencję indywidualne.Podjazd powinien mieć spadek zarówno poprzeczny jak i wzdłużny wynoszący co najmniej 4*.Jeśli więc będą to 4 cm na 1m to powinieneś go zgubić na długości 7 - 7,5m.Mowa jest o spadku minimalnym a więc jak najmniejszym.Jeśli różnica poziomów nie przekracza 50 cm to maxymalny spadek wynosi 8 - 10%W zależności od odległości ściany frontowej garażu od drogi można zaplanować aby spadek nastąpił przy samym wyjeździe z garażu tak aby woda opadowa oraz śnieg były odprowadzane na zewnątrz. Edytowane 22 Września 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geno78 22.09.2023 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Witam,Dziękuje za informacjeTo jak zgubie te 30cm na 5m czyli 6cm na 1m to będzie OK czy jednak wydłużać to dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.09.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 (edytowane) Jeśli tylko sytuacja na to pozwala ( brama w ogrodzeniu nie jest otwierana do wewnątrz ) to ciągnij jak najdalej.Możliwe że chcesz mieć w pewnym miejscu zupełne wypłaszczenie więc jak zgubisz to na 5 - 6 m to ok. Zadowolenie to kwestia gustu więc nie mogę tego zagwarantować, ale 5 cm na 1m to jest niewiele i powinieneś być zadowolony. Mam u siebie 70 cm na 5m od granicy. O zadowoleniu mowy nie ma bo jeśli cofam tyłem go garażu aby cokolwiek załadować to czasem czuć swąd palonego sprzęgła.Gdyby nie kostka granitowa na podjeździe i zimowe opony to zimą było by kiepsko. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Edytowane 22 Września 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.09.2023 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Witam, Dziękuje za informacje To jak zgubie te 30cm na 5m czyli 6cm na 1m to będzie OK czy jednak wydłużać to dalej? Zależy, czy będziesz podjeżdżał rowerem czy innym samochodem... Zrób próby podwozia. Jak będzie szorował, to będzie słychać, że trzeba jeszcze popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts