sliwki1719517300 25.09.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Czy ktoś przerabiał temat bufora z higieniczną wężownicą?Wykonawca proponuje mi zamiast osobno bufora i zbiornika na CWU zastosować bufor 1000 l z wężownicą higieniczną przez którą będzie przepływała woda CWU. Obawiam się czy ta woda odpowiednio się zagrzeje bo sprawdziłem że w wężownicy mieści się 30l wody (pow. wymiany 9m2) i czy przetpłtwając osiagnie wymaganą temp - czyli przynajmniej 38stC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 25.09.2023 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Wszystko zależy od tego jaki będziesz miał przepływ wody i do jakiej temperatury będziesz grzał bufor. Jak nagrzejesz bufor do 39st.C to nie ma szans żebyś uzyskał 38st.C. Chyba @Owczar ma przepływowy z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.09.2023 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Wykonawca proponuje mi zamiast osobno bufora i zbiornika na CWU zastosować bufor 1000 l z wężownicą higieniczną przez którą będzie przepływała woda CWU. Szkoda pieniędzy — ni to praktyczne, ni to oszczędne.. Chcąc zagrzać C.W.U. trzeba ładować 1000 L wody nie wiedząc czy woda użytkowa będzie potrzebna w danym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 25.09.2023 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Bufor będę grzał na pewno do wyższej temperatury - minimalnie 50stC. Oszczędne jest na etapie zakupu, a woda użytkowa w normalnie zamieszkanym domu potrzebna na bieżąco. Chciałbym uzyskać opinie kogoś kto ma takie rozwiązanie i czy jest zadowolony czy zmieniłby na cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2023 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Wykonawca proponuje mi zamiast osobno bufora i zbiornika na CWU zastosować bufor 1000 l z wężownicą higieniczną przez którą będzie przepływała woda CWU. Obawiam się czy ta woda odpowiednio się zagrzeje bo sprawdziłem że w wężownicy mieści się 30l wody (pow. wymiany 9m2) i czy przetpłtwając osiagnie wymaganą temp - czyli przynajmniej 38stC? To zależy od powierzchni wymiany i temperatury w buforze - pojemność wężownicy nie ma znaczenia. Jak masz źródło ciepła, które lubi wysoką temperaturę (czyli kocioł na paliwo stałe) i chcesz utrzymywać w buforze wysoką temperaturę - to dobre rozwiązanie na zimę. Tylko po co latem mieć taki wielki bufor, o dużych stratach postojowych, pełen gorącej wody? A jeszcze większy bezsens się robi, jak masz PC albo kocioł kondensacyjny - wtedy im wyższa temperatura, tym niższa sprawność wytwarzania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.09.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Bufor będę grzał na pewno do wyższej temperatury - minimalnie 50stC. . Jeśli będzie to kocioł na paliwo stałe (drewno , węgiel, ekogroszek, miał) to nie ma min. tylko trzeba grzać do 85'C. Oszczędne jest na etapie zakupu, ? Chciałbym uzyskać opinie kogoś kto ma takie rozwiązanie i czy jest zadowolony czy zmieniłby na cos innego. Człowiek traci czas i dostaje odpowiedz że to nie jest po linii pytającego - nie opłaca się. PS. Opisz dokładnie co masz lub co będziesz chciał mieć, a nie tylko że chcesz mieć bufor na który namawia cię cwany wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 26.09.2023 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Dom ok 155 m2 + piwnica ok 70m2. Cały dom ogrzewanie podłogowe łącznie z piwnicą. Źródłem ogrzewania ma być piec na pellet od lokalnego dostawcy KOŁTON BioPellMax o mocy 15kW. Do ogrzania jest jeszcze CWU dla 4 osób. W pierwotnym planie miałem bufor ok 400l, zbiornik CWU ok 250-300l. Do podłogówki są 3 osobne rozdzielacze na każdym poziomie osobny i mają być 3 grupy mieszające z siłownikami. Jak się wprowadzę to panuję zrobić małą instalację fotowoltaniczną OFFGRID w celu wpiecia grzałki do bufora i/lub zbiornika CWU .W przyszłości ma być też pompa ciepła która będzie działała razem z piecem na pellet.Napisałm że oszczedniej jest na etapie zakupu bo nie trzeba 2 zbiorników (bufor i zbiornik CWU) tylko jeden i odpada pompka z pieca do boilera, a to w sumie kilka tys zł wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2023 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Napisałm że oszczedniej jest na etapie zakupu bo nie trzeba 2 zbiorników (bufor i zbiornik CWU) tylko jeden i odpada pompka z pieca do boilera, a to w sumie kilka tys zł wyjdzie. Pompa jest jedna, tylko zawór przełącza, czy grzeje CO czy CWU. Jak masz podłogówkę i przymierzasz się jeszcze do PC to bufor jest bezsensownym wydatkiem. 3 grupy mieszające na 155m2 to przerost formy nad treścią - koszt i komplikacja układu i sterowania. Masz na to wszystko projekt? Rozstawy rur i długości pętli policzone, czy od czapy? Jak nie masz projektu - znajdź ogarniętego projektanta i niech CI to wszystko policzy i zaprojektuje (bazą musi być OZC policzone dla każdego pomieszczenia na podstawie realnych, a nie normowych danych wejściowych). I wykonawca ma zrobić DOKŁADNIE jak w projekcie, a nie "zawsze tak robiłem, i wszyscy zadowoleni". Bo nie wie, czy byli zadowoleni to raz. A dwa - każdy dom jest inny. I jak tak robi od czasów kotłów do których szuflowało się węgiel i grzały grzejniki żeliwne to nie ma prawa to działać nawet jako tako przy PC i podłogówce w domu spełniającym choćby WT2014 (o nowszych wymogach nie wspominając). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 26.09.2023 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Ta pompa ciepła to będzie kiedyś, może za 2 lata, może za 5, może za 10. Zależy jak będzie sie sprawował układ z pelletem, jak będę stał z kasą, jak wtedy będzie wyglądała opłacalność PC i do czego zmuszą nas władze, bo teraz mam wrażenie że jest lobby PC, a zaraz koszty energii elektrycznej poszybuja w górę....ale to osobny temat. 3 grupy mieszające to mój pomysł, bo każda kondygnacja jest osobno:partek ok 80m2poddasze ok75 m2piwnica ok 70 m2 Na wszystko jest projekt. Podłogówka już jest zrobiona - wykonawca zrobił tak jak w projekcie, nie dyskutował nawet potwierdził że dobrze że mam projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Na wszystko jest projekt. To rób zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 26.09.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 (edytowane) W przyszłości ma być też pompa ciepła która będzie działała razem z piecem na pellet.. To musi być od razu zaplanowane i sterowane za pomocą indywidualnego sterownika. Dom ok 155 m2 + piwnica ok 70m2. Do ogrzania jest jeszcze CWU dla 4 osób. Wszystko gra tylko moc kotła powinna być w granicach 20 kW nie mówiąc o kosmicznej cenie wybranego kotła, za która można wykonać całą kotłownię. W pierwotnym planie miałem bufor ok 400l, zbiornik CWU ok 250-300l. Czyli jest?. Do podłogówki są 3 osobne rozdzielacze na każdym poziomie osobny i mają być 3 grupy mieszające z siłownikami. Po co, wystarczy jeden na wyjściu z kotła (później z bufora pompy ciepła). PS. Dotacja będzie brana czy to nowy dom?. Edytowane 26 Września 2023 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 26.09.2023 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Zapotrzebowanie na ciepło jest wyliczone 12 kW razem z piwnicą (do wyliczeń przyjęto stałą temperaturę na każdej kondygnacji 22stC), a zakładam że w piwnicy nie będę grzał lub utrzymam ok. 16stC - tam jest kotłownia, spiżarnia i warsztat/pomieszczenie na rowery etc. Z tego wynika że to 12 kW to nawet za dużo. Piec 15kW powinien chyba wystarczyć. Czy cena jest kosmiczna to nie wiem (płacę 12k PLN), a całej kotłowni za tyle raczej bym nie zrobił. Robiłem rekonesans i ta cena jest "średnia", a pyzatym mam mnóstwo serwisantów na miejscu, na wypadek ewentualnych awarii lub potrzeby zmiany ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts