SarenkaM 26.09.2023 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Nadzór budowlany nie chce odebrać mi domu, ponieważ przyłączyłem się do wodociągu, który był zrobiony 25 lat temu. Wodociąg ten był robiony na ,,gębę”, dalej jest niezalegalizowany. W projekcie domu miałem zaprojektowane, że będę robił studnię. Dodatkowo, obok miejsca gdzie przyłączyłem się do wodociągu (sąsiednia działka brata) jest studnia wykonana przez rodziców 20 lat temu. Gdy pytałem w starostwie czy w takim razie mogę się do niej przyłączyć (brat daje mi zgodę) dostałem informację, że nie, ponieważ sąsiednia działka wykracza poza moją działkę, czyli nie była uwzględniona w projekcie. Gdybym chciał podpiąć się do tej studni, musiałbym starać się o zmianę pozwolenia na budowę. Czy mam jakieś wyjście z tej sytuacji, abym nie musiał kopać studni na swojej działce, a żebym miał odebrany dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 26.09.2023 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Trudno się dziwić, że nie chcą odebrać skoro w projekcie była studnia a podpiąłeś się do jakiegoś wodociągu. Ja bym kopał studnię bo prędzej czy później z tego lewego wodociągu i tak będą problemy. Co zrobisz jak będziesz miał awarie i zawołasz wodociągi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.09.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Głupio zapytam: Masz projekt i czemu nie budujesz zgodnie z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SarenkaM 27.09.2023 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Chcę załatwić odbiór bez konieczności kopania studni. Pytam czy w takich okolicznościach jest to możliwe. W projekcie była studnia, ale pojawiła się możliwość podpięcia do wodociągu który działa ponad 20 lat więc skorzystałem. Kwestia również oszczędności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 27.09.2023 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 W takich okolicznościach z całą pewnością nie jest możliwe załatwienie formalności w nadzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.09.2023 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Wykonanie niezgodne z projektem i w dodatku wyszedłeś poza obszar określony projektem = brak możliwości odbioru. Projekt zamienny na nowej (aktualnej) mdcproj, PnB, wykonanie, pomiar powykonawczy, składasz dokumenty do odbioru i będzie raczej bez problemów. Nauka przestrzegania przepisów kosztuje, wybrałes drogi wariant, chociaż widziałem droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts