panem 27.09.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Dzień dobry,Mam pytanie dot. zakupu mieszkania na rynku wtórnym - budowa 2010 rok. W akcie notarialnym sprzedający ma 48,5 m2, natomiast szybki pomiar wykonany przez rzeczoznawce z banku wyniósł 46,25 m2.Zrobiłem też ze sprzedającym pomiar zwykłą taśmą mierniczą (bez wnęk okiennych i drzwiowych) i wyszło 46,7 m2. Zakładając nawet mój pomiar jest to 1,8 m2 różnicy. Rozumiem, że na wykończeniu łazienki i kuchni może z 2cm odejść na płytki + kilka mm, np. na gładzie w pokojach, ale po wykończeniu różnica wyniosłaby wtedy, ok. 0,5 m2, a nie 1,8 m2. Czy może jeszcze czegoś nie uwzględniam? Jak podejść do tego tematu? Z góry dziękuję za pomoc,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Pomiary wykonane wg której normy? Deweloper mierzył wg tej samej normy? Poprzedni właściciele nie zrobili jakiejś zabudowy GK czy prostowania ścian płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panem 27.09.2023 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 (edytowane) Pomiary wykonane wg której normy? Deweloper mierzył wg tej samej normy? Poprzedni właściciele nie zrobili jakiejś zabudowy GK czy prostowania ścian płytami? Niestety nie wiem wg jakiej normy, muszę zapytać czy sprzedający ma jeszcze jakieś dokumenty od dewelopera, bo budynek z 2010 roku. A pomiary ostatnio były robione przez rzeczoznawcę z banku (czyli pewnie dalmierzem laserowym) i ja amatorsko mierzyłem. Nie widziałem, żeby gdziekolwiek były GK. Edytowane 27 Września 2023 przez panem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2023 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 https://biuroprojektow.pl/baza-wiedzy/Powierzchnia_uzytkowa_jak_liczyc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts