BartoszM 27.09.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Witam,Mam chudziak C16/20 (B20) o grubości 10cm w kotłowni. Jak przygotować podłoże pod bufor ciepła 1700kg (1500l)? Bufor ma średnicę 1,2m. Czy mogę położyć styropian na chudziak (np. parkingow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 04.10.2023 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Zobacz sobie parametry styropianu kg/m2 , na taki zbiornik zdecydowanie pominięcie styro i wylanie posadzki z połączeniem chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2023 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 EPS200 to 5t/m2. A wylewka rozłoży na większą powierzchnię.Jak najbardziej trzeba go dać. Jak ktoś ma obawy, to można zdylatować te powiedzmy 1,5m x 1,5m (dobrać pod rozmiar płytek, jak mają być i dylatację przenieść też na nie) i osobno zazbroić - nawet jak osiądzie trochę bardziej, niż reszta z EPS 100 czy nawet 80 to nic strasznego. A po co sobie robić mostek do gruntu, z radiatorem w postaci wylewki o sporej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobhal23 24.11.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) Prawdopodobnie nie należy zakładać pełnego zakresu roboczego od 500°C do 1000°C, ponieważ jeśli wszystko spadnie do 500°C, elektrownia może potrzebować kilku minut na ponowne osiągnięcie maksymalnej produkcji. Nie będzie w stanie reagować na nagłe skoki zapotrzebowania na moc. Idealnie byłoby zatankować paliwo, gdy temperatura któregokolwiek z wymienników ciepła spadnie do 500°C, a wtedy temperatura w reaktorach będzie prawdopodobnie wynosić około 600-700°C Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane 27 Listopada 2023 przez dobhal23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twardazaprawa 28.11.2023 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 podłoże pod bufor ciepła powinno być stabilne, równe i izolowane termicznie. Chudziak C16/20 (B20) o grubości 10cm może być wystarczający, jeśli jest dobrze wykonany i nie ma pęknięć. Z doświadczenia wiem że styropian na chudziak nie jest konieczny, ale może poprawić izolację i zmniejszyć straty ciepła. Jeśli chcesz położyć styropian, to parkingowy jest wporzadku, bo ma wysoką wytrzymałość na ściskanie. Na innych stronach zalecają grubość styropianu około 5-10 cm. Tylko trzeba pamiętać żeby bufor był dobrze ustawiony i poziomowany, bo ma dużą wagę i może się przechylić. Możesz też zastosować podkładki antywibracyjne pod bufor, żeby zminimalizować hałas i drgania. mam nadzieje, że moje doswiadczenie z tym tematem ci cos pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts