Petronelli 27.09.2023 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Mam pytanie o poniższy schemat.Chciałbym do już istniejącego zestawu pompy ciepła ze buforem 500 l, z wężownicą do CWU w środku, dołożyć drugi bufor 1000 , który zasilany byłby kominkiem z PW lub kotłem zgazowującym drewno. Chciałbym poprzez wymiennik płytowy najpierw zasilac instalację grzejnikową, a po odcięciu zapotrzebowania z grzejników, ładować bufor 1000 l, który po osiągnięciu w nim określonej temperatury, poprzez sterownik załączałby pompę od wężownicy w buforze 1000l, która już pracowałaby w układzie zamkniętym i pozwalała zasilać bufor 500l. Pompa ciepła i kominek lub kocioł, zawsze pracowałby oddzielnie. Czy to jest dobry pomysł? Jak umieścić pompki obiegowe za wymiennikiem, aby w momencie pobierania ciepła z wymiennika płytowego, nie pobierac ciepła z bufora 500l? Czy można to na czym mi zależy, czyli zasilanie kominkiem lub kotłem zgazowujacym drewno, najpierw podłaczyc do grzejników, a nadmiar ciepła przekazywać do bufora 1000l, zrobić w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 27.09.2023 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Link do schematu https://drive.google.com/drive/folders/1J5TxuTqY9nWNYzIIC-JemdAd4jOX9rV8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.09.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 PC- pracuje wydajnie przy niskich temperaturach zasilania ; -dla podłogówki; 30 -35 C, - dla grzejników ; 35-45 C,Natomiast kominek i kocioł ; - pracują na znacznie wyższych temperaturachTematy te były już wielokrotnie poruszane na forum; - poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 28.09.2023 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 PC- pracuje wydajnie przy niskich temperaturach zasilania ; -dla podłogówki; 30 -35 C, - dla grzejników ; 35-45 C, Natomiast kominek i kocioł ; - pracują na znacznie wyższych temperaturach Tematy te były już wielokrotnie poruszane na forum; - poszukaj Temat temperatur, przy których pompa pracuje najwydajniej znam. Niestety w obecnym systemie pompa/bufor nic nie zmienię, a chciałbym dołożyć źródło ciepła na drewno i mam zagwozdkę jak całość dobrze połączyć, w kotłowni, aby wydajnej ze sobą współpracowało . Czy ten schemat jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2023 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Zastanów się jeszcze nad opcją dołożenia gazu, i awaryjnie kociołka na pellet. Bo PC i kominek z PW mogą nie wystarczyć ewentualnie jakąś kozą na której będziesz mógł postawić garnek i awaryjnie wodę ugrzać aby później przelać ją do 2 buforów o łącznej pojemności 1500l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 28.09.2023 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Zastanów się jeszcze nad opcją dołożenia gazu, i awaryjnie kociołka na pellet. Bo PC i kominek z PW mogą nie wystarczyć ewentualnie jakąś kozą na której będziesz mógł postawić garnek i awaryjnie wodę ugrzać aby później przelać ją do 2 buforów o łącznej pojemności 1500l. Gaz już mam, kociołek jutro dojedzie, a w salonie zrobiłem dziurę wyłożoną karmieniem aby rozpalić ognisko w razie W.... Nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to te cenne rady zachowaj dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Gaz już mam, kociołek jutro dojedzie, a w salonie zrobiłem dziurę wyłożoną karmieniem aby rozpalić ognisko w razie W.... Nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to te cenne rady zachowaj dla siebie Takimi informacjami należy się dzielić, dobry pomysł z tymi kamieniami nie pomyślałem o tym. W razie W można je też grzać w kominku czy w kociołku na pellet wkładasz pod kołdrę i ciepło się robi. Można też wrzucać do bufora jako podtrzymanie ciepła w buforze. Tylko czy masz jakieś dynamo na zasilanie pompki cyrkulacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 28.09.2023 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Takimi informacjami należy się dzielić, dobry pomysł z tymi kamieniami nie pomyślałem o tym. W razie W można je też grzać w kominku czy w kociołku na pellet wkładasz pod kołdrę i ciepło się robi. Można też wrzucać do bufora jako podtrzymanie ciepła w buforze. Tylko czy masz jakieś dynamo na zasilanie pompki cyrkulacyjnej? Mam UPS, który jest zabezpieczony wysokonapięciowym magazynem energii 50kWh, dodatkowo poza domem mam akumulatory trakcyjne, które zabezpieczają wysokonapięciowy magazyn. Całość oparta jest o bezpieczeństwo jakie daje kogenerator gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2023 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Mam UPS, który jest zabezpieczony wysokonapięciowym magazynem energii 50kWh, dodatkowo poza domem mam akumulatory trakcyjne, które zabezpieczają wysokonapięciowy magazyn. Całość oparta jest o bezpieczeństwo jakie daje kogenerator gazowy. Opie Ty gdzieś na swojej drodze rozwoju się pogubiłeś. Masz UPS, WYSOKONAPIĘCIOWY na bateriach trakcyjnych, magazyn energii 50kWh to jakieś 10 dni na off grid dla mieszkania. To jest już wiedza techniczna o ile jednostki Ci się nie pomieszały, do kompletu z kogeneratorem. Kogenerator to agregat przerobiony na gaz? Czy może jeszcze jakieś ciepło daje pomijam rurę spalinową podłączoną przez grzejnik xD. Dowolny agregat prądotwórczy z autostartem ratuje Ci tyłek a ty się bawisz w UPS`y, kogeneratory które obok kogeneracji pewnie nawet nie leżały. Do kompletu jeszcze będzie kominek z płaszczem wodnym, a bunkier na wojnę atomową już masz skończony? Wiesz ja krótkofalowiec więc zaplecze do komunikacji już mam na 14Mhz SSB pół globu oblecę, na 3,5Mhz całą Polskę o dowolnej porze dnia i nocy. DMR FM to cały świat w każde dowolne miejsce do takiej samej wielkości radia. Jak się uprę to nawet przez satelitę posłucham co się dzieje na świecie a Ty bawisz się grzanie 1500l wody tylko po CHOLERĘ się pytam. Masz zajebiście ocieplony dom i 1,5m3 wody ugrzanej do 90*C da Ci 5 dni spokoju? Czy masz takie hobby aby zwiększać zład wody. Pompa ciepła grzeje efektywnie do 40*C po cholerę Ci pompa jak masz grzać 1,5m3 wody tą pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 29.09.2023 02:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Opie Ty gdzieś na swojej drodze rozwoju się pogubiłeś. Masz UPS, WYSOKONAPIĘCIOWY na bateriach trakcyjnych, magazyn energii 50kWh to jakieś 10 dni na off grid dla mieszkania. To jest już wiedza techniczna o ile jednostki Ci się nie pomieszały, do kompletu z kogeneratorem. Kogenerator to agregat przerobiony na gaz? Czy może jeszcze jakieś ciepło daje pomijam rurę spalinową podłączoną przez grzejnik xD. Dowolny agregat prądotwórczy z autostartem ratuje Ci tyłek a ty się bawisz w UPS`y, kogeneratory które obok kogeneracji pewnie nawet nie leżały. Do kompletu jeszcze będzie kominek z płaszczem wodnym, a bunkier na wojnę atomową już masz skończony? Wiesz ja krótkofalowiec więc zaplecze do komunikacji już mam na 14Mhz SSB pół globu oblecę, na 3,5Mhz całą Polskę o dowolnej porze dnia i nocy. DMR FM to cały świat w każde dowolne miejsce do takiej samej wielkości radia. Jak się uprę to nawet przez satelitę posłucham co się dzieje na świecie a Ty bawisz się grzanie 1500l wody tylko po CHOLERĘ się pytam. Masz zajebiście ocieplony dom i 1,5m3 wody ugrzanej do 90*C da Ci 5 dni spokoju? Czy masz takie hobby aby zwiększać zład wody. Pompa ciepła grzeje efektywnie do 40*C po cholerę Ci pompa jak masz grzać 1,5m3 wody tą pompą? Widzę, że nie czytasz że zrozumieniem. Jeszcze raz przeczytaj mój początkowy wpis i pokaż w nim gdzie napisałem, że chce grzać 1500l pompą ciepła lub przedstawiłem w schemacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 29.09.2023 02:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Opie Ty gdzieś na swojej drodze rozwoju się pogubiłeś. Masz UPS, WYSOKONAPIĘCIOWY na bateriach trakcyjnych, magazyn energii 50kWh to jakieś 10 dni na off grid dla mieszkania. To jest już wiedza techniczna o ile jednostki Ci się nie pomieszały, do kompletu z kogeneratorem. Kogenerator to agregat przerobiony na gaz? Czy może jeszcze jakieś ciepło daje pomijam rurę spalinową podłączoną przez grzejnik xD. Dowolny agregat prądotwórczy z autostartem ratuje Ci tyłek a ty się bawisz w UPS`y, kogeneratory które obok kogeneracji pewnie nawet nie leżały. Do kompletu jeszcze będzie kominek z płaszczem wodnym, a bunkier na wojnę atomową już masz skończony? Wiesz ja krótkofalowiec więc zaplecze do komunikacji już mam na 14Mhz SSB pół globu oblecę, na 3,5Mhz całą Polskę o dowolnej porze dnia i nocy. DMR FM to cały świat w każde dowolne miejsce do takiej samej wielkości radia. Jak się uprę to nawet przez satelitę posłucham co się dzieje na świecie a Ty bawisz się grzanie 1500l wody tylko po CHOLERĘ się pytam. Masz zajebiście ocieplony dom i 1,5m3 wody ugrzanej do 90*C da Ci 5 dni spokoju? Czy masz takie hobby aby zwiększać zład wody. Pompa ciepła grzeje efektywnie do 40*C po cholerę Ci pompa jak masz grzać 1,5m3 wody tą pompą? Głupio zacząłeś dyskusję w tym wątku, to i taka na swoje wynurzenia dostałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.09.2023 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 (edytowane) zabezpieczony wysokonapięciowym magazynem energii 50kWh, Wow... Co to za cudo i ile kosztowało? Ale w tej sytuacji zupełnie bez sensu jest dokładać kocioł - bo skomplikuje układ, zmniejszy jego sprawność i będzie kosztowało sporo. Lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego (np. wiatrak czy agregat). Edytowane 29 Września 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 29.09.2023 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Wow... Co to za cudo i ile kosztowało? Ale w tej sytuacji zupełnie bez sensu jest dokładać kocioł - bo skomplikuje układ, zmniejszy jego sprawność i będzie kosztowało sporo. Lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego (np. wiatrak czy agregat). Ten wpis dotyczący magazynów energii, jest tak samo przerysowany jak wpis do którego się odnosił Nie mam żadnych magazynów energii, ani też UPS, dopiero nas tym myślę, tzn nad ups-em. Jestem na starych zasadach z fotowoltaiką, więc ma tą chwilę żaden magazyn energii nie jest dla mnie opłacalny. Wracając do samego schematu. Ponieważ posiadam pompę z już istniejącym buforem 500 l, kominek oraz wymiennik płytowy. To zastanawiam się jak cały system ze sobą połączyć. Powody dla których chcę to zrobić są różne, ale nie o nich jest ten post. Przez lata miałem funkcjonujący kominek z PW bez bufora i to , ani nie było komfortowe, ani ekonomiczne, więc teraz scalając całość chciałbym zrobić z tym porządek, mając na względzie to, że kominek może w przyszłość być zmieniony na kocioł zgazowujący drewno. Teraz tylko poszukuje sensownego rozwiązania aby całość połączyć w sensowny układ w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.09.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Nie mam żadnych magazynów energii, ani też UPS, dopiero nas tym myślę, tzn nad ups-em. Mam UPS, który jest zabezpieczony wysokonapięciowym magazynem energii 50kWh, dodatkowo poza domem mam akumulatory trakcyjne, które zabezpieczają wysokonapięciowy magazyn. Całość oparta jest o bezpieczeństwo jakie daje kogenerator gazowy. Ciekawe kto ma rozdwojenie jaźni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 30.09.2023 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 W Twoim przypadku żródła ciepła stałopalne podpiął bym do bufora 1000 l, a zasilanie wymiennika z góry bufora. Góra bufora zagrzeje się najszybciej i stąd na grzejniki. Po wygrzaniu grzejników nastąpiło by doładowywanie bufora. Chyba tak najprościej.Potrzebny też będzie sterownik do pompki obiegowej tak żeby uruchamiałaby się w zależności od użytego żródła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts