Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie ściany nośnej w istniejącym budynku

Recommended Posts

Dzień dobry,

planuję przesunięcie ściany w budynku tak jak na obrazku poniżej. Obecna ściana jest tak zlokalizowana, że część pomieszczeń jest bardzo wąska, więc chce je poszerzyć.

Inżynier budownictwa po zapoznaniu się z tematem zaproponował rozwiązanie polegające na wybudowanie nowej ściany od poziomu piwnicy, aż do samego poddasza (budynek ma 2 kondygnacje nadziemne + poddasze + piwnice). Z uwagi na to, że również chciałbym zmienić lokalizację schodów, zaproponował rozbiórkę części stropu drewnianego (na rzucie część od czerwonej kreski w górę) i zrobienie w tej części stropu na belkach stalowych na dwóch kondygnacjach tj. strop nad piwnicą i strop nad parterem. Z tego co zrozumiałem, przy pozostawieniu stropu drewnianego w tej części, może powodować problem z oparciu schodów ponieważ obecnie bieg oparty jest na ścianie nośnej którą chcę przesunąć. Schody są drewniane, budynek stary, ściany ceglane, stropy kondygnacji nadziemnych drewniane, strop w piwnicy na belkach stalowych.

Czy rzeczywiście nie da się tego wykonać bez wymiany stropu? W ogóle czy takie przesuwanie ścian nośnych to bezpieczne rozwiązanie?

[ATTACH=CONFIG]466402[/ATTACH]

Szkic był po to, żeby mniej więcej pokazać jak wygląda sytuacja. Opisowo mogłoby być mi ciężko to ująć.

A czy wykonanie nowej ściany nośnej i zburzenie starej nie spowoduje, że ta nowa ściana i stropy będą się rysować z uwagi na osiadanie nowej ściany? Budynek swoje lata ma i zakładam, że istniejące ściany już osiadły, a nowa ściana będzie obciążona stropami, więc pewnie trochę osiądzie.

Początkowo zakładałem jedynie powiększenie otworów w ścianach, bo wiem, że takie rzeczy są często wykonywane, jednak nie rozwiązuje to problemu wąskich pomieszczeń i padł pomysł na przesunięcie ściany nośnej na wszystkich kondygnacjach, ale nie wiem czy to nie są tylko takie moje "widzimisie" i spowoduje więcej problemów niż to warte.

nie takie przebudowy robiono. Widziałam kiedyś w necie dom, w którym przesuwano nawet poziomy/stropy, aby salon zaczynał się na poziomie ogrodu a nie na półpiętrze. Z domu pozostały tylko ściany zewnętrzne. Tylko ze robiono to tylko z powodu tego, że na danej działce nie można było starego domu wyburzyć, aby wybudować nowy (dom i działka nie spełniały nowych zasad MPZP), bo kosztowo wyniosło tyle, co budowa domu od zera.

Czy mogą powstać pęknięcia - owszem, bo w sumie nie wiadomo jak radzi sobie konstrukcja domu. W starym budownictwie bywają niespodzianki i dziwne oszczędności (zależnie kiedy było budowane). Poza tym na nowo wykonujesz fundament pod ścianą nośną i on może osiadać.

• 4 weeks później...
Będzie to kosztować maksymalnie 2 tys. i zwykle jest to szybki proces, może maksymalnie półtora tygodnia. Nie potrzebujesz pozwolenia na budowę dla ścian wewnętrznych, chyba że jest to nieruchomość wymieniona na liście. Trzeba też wziąć pod uwagę inne rzeczy, które mogą podwyższyć rachunek, podobnie jak w przypadku okablowania/gniazd na ścianie 10.0.0.0.1 192.168.1.254, które trzeba będzie przekierować. To samo z grzejnikami, instalacjami hydraulicznymi itp. Skorzystaj z usług renomowanego konstruktora. Nie chcesz nieudanej pracy na ścianie nośnej. Edytowane przez dheera52

Czy rzeczywiście nie da się tego wykonać bez wymiany stropu? W ogóle czy takie przesuwanie ścian nośnych to bezpieczne rozwiązanie?

Chcesz praktycznie wywalić cały środek budynku i pytasz czy to bezpieczne rozwiązanie? Nie to co chcesz wykonać nie jest bezpieczne.

Druga sprawa planując taka przebudowę martwisz się rysami które zaszpachlujesz wiadrem czegoś za 50zł. ? Albo nie zdajesz sobie sprawy z tej prozpozycji albo sobie jaja robisz.

Co do planów to zacznij od proejktu i pozwolenia.