Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta - o czym pamiętać

kmyg

Recommended Posts

Internetu po kablu nie rób. Obecnie przy wifi 6 czyli standardu 802.11ax masz do 10 giga na sekundę. Po co Ci więcej?

Do komputera podpiętego gigabitem z

1. komputera podpiętego gigabitową kartą LAN:

Approximate round trip times in milli-seconds:

Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

2. Tego samego komputera podpietego do WiFi6 5GHz (link 1,7Gb/s - 10 to sobie między bajki włóż ale i tak teoretycznie szybciej od gigabitowego LAN):

Approximate round trip times in milli-seconds:

Minimum = 1ms, Maximum = 3ms, Average = 2ms

Ale po co Ci więcej niż 1Gb/s?

Nie zauważyłeś, jakie statystyki podałem?

A po co szybciej? Żeby szybko backup na NASie zrobić czy przekopiować filmy z wakacji dla przykładu. Sieć lokalna nie służy tylko do Internetu (ale i tutaj WiFi6 dokłada opóźnień).

POE też nie chce jakoś działać przez WiFi (nawet 6).

Ale jak sobie to wyobrażasz? Że dostawca stawia swój modem na zewnątrz domu?

Naprawdę będziesz podłączać telefon jakimś złączem do routera po to aby przesłać z niego filmy o 3 sekundy szybciej niż po wifi6?

Nie każdy kręci telefonem. Ale z telefonu to zgrywam też kabelkiem na kompa, przeglądam, śmieci wywalam, przycinam, edytuję i dopiero wrzucam na NASa i kopię na dysk przenośny. I na 128GiB masz "troszeczkę" więcej, niż 3s różnicy.

A w grach ms do ms i robi się różnica na przegraną zamiast wygranej.

To rozumiem, że gdy jesteś na wakacjach to to nagrywasz 128GB materiałów video?

Raczej więcej. Ale resztę mam już na dysku przenośnym. Na telefonie film mi zajmuje prawie 300MiB/min a na X3 prawie 800MiB/min.

A przy prędkości deklarowanej przez standard wifi6 - 10Gb/s - niecałe 2 minuty.

Który producent routera czy karty Ci tyle deklaruje? Mi teoretycznie się łączy z 4x4 na 5GHz z sygnałem na maksa z prędkością 1,7Mbps. Ale nawet jak to jedyne urządzenie działające po WiFi to tylko teoretyczna prędkość.

Moim zdaniem istotna jest wygoda czyli brak kabli, możliwość przesłania czegoś siedząc na kiblu, czy zjeżdżając windą a nie prędkość, przecież nikt nie zmusi Cię aby tracić czas gdy coś się przesyła przez te 2 minuty.

Grasz w jakieś gry online, że tak olewasz ping?

Ja wiem to co można przeczytać w internecie:

"Wi-Fi 6 (802.11ax) to standard nowej generacji, który jest następcą Wi-Fi 5 (802.11ac). W porównaniu do swojego poprzednika Wi-Fi 6 umożliwia osiągnięcie dużo większej prędkości przesyłania danych – aż do 10 Gb/s"

https://www.orange.pl/poradnik/twoj-internet/wi-fi-6-co-warto-o-nim-wiedziec/

Wiedza internetowa to za mało.

Magiczne w tym cytacie jest "aż do 10 Gb/s"

Praktyka jest inna.