Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja na środku ściany działowej

jowik2

Recommended Posts

Witam

Buduję dom, jestem już po wylaniu chudziaka i niestety sprawdzając w jakich miejscach została zrobiona kanalizacja, natrafiłem na to, że środek rury kanalizacyjnej 110mm wypada na środku przyszłej ścianki działowej (ekipa nie odbiera ode mnie telefonu ...)

Nie za bardzo chcę przesuwać tej ścianki, co można zrobić w takiej sytuacji?

Niedługo będą murowane ściany nośne i robiony strop, powinienem poprawić to wcześniej, czy nie ma to znaczenia.

Podejście do wanny i prysznica robi się osobne, czy ciągnie się do pionów.

Edytowane przez jowik2

Podejście to dla mnie rura wystająca z chudziaka :).

Wg projektu np. K3 ma mieć wc i prysznic do jednego pionu doprowadzone, ale to trzeba się wkuć w chudziaka, czy daje się jakieś kolanko i prowadzi się rurą 50cm do prysznica ze spadkiem do K3?

Oznaczyłem

Problem 1 rura w ścianie, pion ma obsłużyć umywalkę i wannę.

Problem 2 rur dedykowanych rur na wannę i prysznic. Podejścia 110mm są umieszczone na równo z chudziakiem.

Styropian ma być 15cm i na to 6cm wylewki.

Jestem laikiem w tej dziedzinie.

Przesuwając ścianę o 12cm, zmniejszyłbym sobie garderobę, poza tym na projekcie są wywietrzniki, ale tam komina nie ma.

[ATTACH=CONFIG]466413[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466414[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466415[/ATTACH]

I jeszcze 1 pytanie bo tej umywalki nie ma w projekcie, mogę wziąć z pionu narysowanego na rysunku, po chudziaku, czy jednak trzeba się wkuwać? Czy po prostu z pionu K2

[ATTACH=CONFIG]466416[/ATTACH]

Edytowane przez jowik2

Z rozkładu kanalizacji wynika że główny napowietrzacz 110 wychodzący w ścianie ponad dach jest koło muszli WC, natomiast rura idąca koło obydwu umywalek nie idzie ponad dach tylko jest to raczej wewnętrzny zawór napowietrzajacy.

Moim zdaniem nie musi to być fi 110 ale raczej 50.

W okolicach wanny czyli pod nią musi z chudziaka czyli płyty podłogowej wystawać kielich rury 110.

Masz 20 cm miejsca więc w styropianie oraz wylewce jeteś w stanie dokonać redukcji na rurę 50 a następnie kolankiem skierować ją w stronę wylotu wanny

Edytowane przez Mareks77

Siodło to ostateczność a nie łatwe wyjście z sytuacji. Stosuj raczej połączenia kolankiem lub trójnikiem.

Jeśli jest miejsce to przekroje muszą być jak największe.

Jeśli przy samej posadzce mamy 110 z redukcją do 40 - 50 i połączenie krótkie do umywalki lub zlewu to takim wyjściem uchronimy się od napowietrzeń gdyż spływająca woda na krótkim odcinku nie będzie w stanie wysysać wody z syfonu.

Połączenia muszą zapewniać możliwość kompensacji wzdłużnych ze względu na rozszerzające i kurczące się rury dlatego kielichów nie dosuwamy do końca pozostawiając 1 cm luzu. Im mniej połączeń, przewężeń które są zawodne tym lepiej.

Zamiast kolanka 90* o ile jest miejsce lepiej stosować 2 x 45*

Nie wiem co jest w pomieszczeniu po drugiej stronie ściany w której są te dwie umywalki i ma iść ten pion 110.

Jeśli jest tam kotłownia lub jakieś pomieszczenie techniczne to ściana działowa jest podparta po obu stronach więc umożliwia puszczenie tam 110 i po zapiankowaniu wklejenie siatki i otynkowanie.

Edytowane przez Mareks77