jowik2 30.09.2023 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 (edytowane) Witam Buduję dom, jestem już po wylaniu chudziaka i niestety sprawdzając w jakich miejscach została zrobiona kanalizacja, natrafiłem na to, że środek rury kanalizacyjnej 110mm wypada na środku przyszłej ścianki działowej (ekipa nie odbiera ode mnie telefonu ...) Nie za bardzo chcę przesuwać tej ścianki, co można zrobić w takiej sytuacji? Niedługo będą murowane ściany nośne i robiony strop, powinienem poprawić to wcześniej, czy nie ma to znaczenia. Podejście do wanny i prysznica robi się osobne, czy ciągnie się do pionów. Edytowane 30 Września 2023 przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.09.2023 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Co znaczy podejście do wanny i prysznica. Na piętrze lub poddaszu jest to odejście od pionu, natomiast na parterze jest to osobne podejście lub odejście od bliższego podejścia WC lub pionu.Najlepiej zamieść rzut budynku z kanalizacją i oznaczonym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 30.09.2023 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 (edytowane) Podejście to dla mnie rura wystająca z chudziaka . Wg projektu np. K3 ma mieć wc i prysznic do jednego pionu doprowadzone, ale to trzeba się wkuć w chudziaka, czy daje się jakieś kolanko i prowadzi się rurą 50cm do prysznica ze spadkiem do K3? Oznaczyłem Problem 1 rura w ścianie, pion ma obsłużyć umywalkę i wannę. Problem 2 rur dedykowanych rur na wannę i prysznic. Podejścia 110mm są umieszczone na równo z chudziakiem. Styropian ma być 15cm i na to 6cm wylewki. Jestem laikiem w tej dziedzinie. Przesuwając ścianę o 12cm, zmniejszyłbym sobie garderobę, poza tym na projekcie są wywietrzniki, ale tam komina nie ma. [ATTACH=CONFIG]466413[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466414[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466415[/ATTACH] I jeszcze 1 pytanie bo tej umywalki nie ma w projekcie, mogę wziąć z pionu narysowanego na rysunku, po chudziaku, czy jednak trzeba się wkuwać? Czy po prostu z pionu K2 [ATTACH=CONFIG]466416[/ATTACH] Edytowane 30 Września 2023 przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 30.09.2023 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 I jeszcze jedno w projekcie architektonicznym, nie technicznym skąd są zdjęcia w poście powyżej te wszystkie piony są w ścianie działowej 12cm! [ATTACH=CONFIG]466419[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.09.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 (edytowane) Z rozkładu kanalizacji wynika że główny napowietrzacz 110 wychodzący w ścianie ponad dach jest koło muszli WC, natomiast rura idąca koło obydwu umywalek nie idzie ponad dach tylko jest to raczej wewnętrzny zawór napowietrzajacy.Moim zdaniem nie musi to być fi 110 ale raczej 50. W okolicach wanny czyli pod nią musi z chudziaka czyli płyty podłogowej wystawać kielich rury 110.Masz 20 cm miejsca więc w styropianie oraz wylewce jeteś w stanie dokonać redukcji na rurę 50 a następnie kolankiem skierować ją w stronę wylotu wanny Edytowane 30 Września 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 30.09.2023 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 To oznacza, że powinienem odkuć rurę 110 w chudziaku, podciąć ją np. głębokości 40 cm niżej, wstawić kolanko i pojechać rurą np. do wanny żeby wypuścić 110 na równi z chudziakiem, czy wystarczy że w warstwie styropianu dam rurę 50mm od wanny do 110 ze spadkiem 2%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.09.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Wystarczy.... jeśli masz miejsce to puść rurę 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 01.10.2023 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Dziękuję za odpowiedź, tak czy tak poczekam jak będzie zrobiony dach i wstawione okna i na spokojnie to zrobię. Ciekawe dlaczego w projekcie jest pion w środku ściany, jak jej grubość to 115 mm a rura ma 110 to fizycznie raczej niemożliwe do realizacji bo pozostałaby ścianka 5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 01.10.2023 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Do wanny i prysznica można zamontować siodło mechaniczne i to zalać betonem i to wytrzyma kolejne 50lat? Czy lepiej po chudziaku, bo im mniej polączeń tym lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.10.2023 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 (edytowane) Siodło to ostateczność a nie łatwe wyjście z sytuacji. Stosuj raczej połączenia kolankiem lub trójnikiem.Jeśli jest miejsce to przekroje muszą być jak największe.Jeśli przy samej posadzce mamy 110 z redukcją do 40 - 50 i połączenie krótkie do umywalki lub zlewu to takim wyjściem uchronimy się od napowietrzeń gdyż spływająca woda na krótkim odcinku nie będzie w stanie wysysać wody z syfonu. Połączenia muszą zapewniać możliwość kompensacji wzdłużnych ze względu na rozszerzające i kurczące się rury dlatego kielichów nie dosuwamy do końca pozostawiając 1 cm luzu. Im mniej połączeń, przewężeń które są zawodne tym lepiej.Zamiast kolanka 90* o ile jest miejsce lepiej stosować 2 x 45* Nie wiem co jest w pomieszczeniu po drugiej stronie ściany w której są te dwie umywalki i ma iść ten pion 110.Jeśli jest tam kotłownia lub jakieś pomieszczenie techniczne to ściana działowa jest podparta po obu stronach więc umożliwia puszczenie tam 110 i po zapiankowaniu wklejenie siatki i otynkowanie. Edytowane 1 Października 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts