Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana szczytowa

Recommended Posts

Dzień dobry. Borykam się z problemem pękającej ściany szczytowej. Ściana nie jest wzmocniona żadnymi rdzeniami żelbetowymi. Wygląda jakby zapracowała podczas wiatru. Pojawiły się poziome pęknięcia na tynku gipsowym. Nad wieńcem spinającym cały budynek po obwodzie na wysokość ściany kolanowej. W domu mieszkamy już że 4 lata. Obawiam się że będzie się to pogłebiać. Na razie jest to widoczne tylko od środka. Myślałem aby dorobić taki słupek 24x24cm i połączyć się że ściana szczytowa. Mam miejsce żeby go postawić ponieważ przez środek budynku biegnie ściana nośna na parterze. Jak to poprawnie wykonać i czy to zadziała ?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Owe słupy mają być dostawione wewnątrz domu do ściany szczytowej?

Dom postawiony zgodnie z projektem?

Konsultuj to z autorem projektu.

Jeśli ma zadziałać to słup powinien być wylany w ścianie i zakotwiony w wieńcu oraz w nadprożu nad oknami.

Dostawiany słup za dużo tu nie poradzi.

Przez środek poddasza nie idzie ściana.....dostawienie tam ściany i zakotwienie jej w ścianie szczytowej ( przewiązać już się nie da ) pomogło by lepiej.

Tak w zasadzie to tam powinny być dwa ( słupy ) rdzenie idące po obu stronach okien w ścianie szczytowej zakotwione w wieńcu i nadprożu.

Masz rację powinny. Niestety nie ma. Próbuje to jakoś ogarnąć. Słaby projekt miałem i wykonawców też o kierowniku nie wspomnę. Bo go nigdy nie było Jan był potrzeby. Nie znałem się na tym za bardzo. Dopiero teraz doczytałem trochę. Znajomy inżynier mówił że jedynie ten słupek ale i tak za dużo on nie wniesie ponieważ nie mam całej belki odlanej nad oknami tylko każde okno ma swoje nadproża.Znajomy Inżynier proponuję to wzmocnić siatka elewacyjna od środka przy remoncie i flizelina z rolki. Napisałem tutaj bo tyle tu dobrych ludzi, że może ktoś coś podpowie.

Masz rację powinny. Niestety nie ma. Próbuje to jakoś ogarnąć. Słaby projekt miałem i wykonawców też o kierowniku nie wspomnę. Bo go nigdy nie było .

Słaby projekt to nie jest wytłumaczenie. Jakiś projektant podpisał się pod nim i wziął za to rozwiązanie odpowiedzialność.

Wykonawcy możliwe że mają coś za uszami ale jeśli rozwiązania które naszkicowałeś są zgodne z projektem to są usprawiedliwieni.

Zamieść fotkę z dalszej odległości tak by było widać gdzie jest pęknięcie w stosunku do innych rzeczy........ zaraz nad wieńcem, czy z boku okna, przy parapecie itp..

Wieniec jest w stropie?.

Jakiego typu jest strop?

Naszkicuj rzut parteru i poddasza.

Możesz, zamiast słupów, postawić dwa fragment ścian podłużnych na poddaszu - nad ścianą podłużną parteru i je zakotwić do ścian szczytowych,

Słupy chciałeś kotwić w wieńcu stropu nad parterem czy schodzić do dołu?

Jak wygląda konstrukcja dachu od strony poddasza?

Możesz, zamiast słupów, postawić dwa fragment ścian podłużnych na poddaszu - nad ścianą podłużną parteru i je zakotwić do ścian szczytowych,

Słupy chciałeś kotwić w wieńcu stropu nad parterem czy schodzić do dołu?

Jak wygląda konstrukcja dachu od strony poddasza?

Tylko we wieńcu wywiercić głęboko tak na 20 cm 4 otwory wlepić na chemię pręty średnicy 12 mm. Wysmarować to masa szczepana do betonu. Podobnie ze ściana tylko w ścianę bym się trochę wpuścił 3-4cm wieńca i słupka ściany kolanowej bym nie skuwał tylko na chemię pręty wkleił i związał z prętami głównymi słupa. Do ściany z gazobetonu też myślę że wlepić pręty na chemię. Tylko jak połączyć się z belkami nad oknami ? Bo bez tego to ten slup za dużo nie pomoże.

Jeszcze mi przyszło do głowy wykonać taki stelaż z krawędziaków drewnianych dębowych 10x10 cm oczywiście wysuszonych. Przytwierdzić je do słupków i wieńca ściany kolanowej oraz do ściany z gazobetonu.(na kolki ,chemię byle by to było skuteczne) Stworzyło by to taka ramę usztywniajaca. Taki mur pruski ale nie do końca .Oczywiście trzeba by było to jakoś zagospodarować może na półki ? Co o tym myślicie ?

Można wykonać stężenie w kształcie litery X. Tylko musi to być odpowiednio sztywne i zamocowane dołem, górą i do ściany szczytowej.

Może też być zastrzał pracujący na ściskanie i na rozciąganie.

Elewacje ścian szczytowych masz gotowe?

Zarysowania są na górze wieńca ścianki kolankowej?

Można wykonać stężenie w kształcie litery X. Tylko musi to być odpowiednio sztywne i zamocowane dołem, górą i do ściany szczytowej.

Może też być zastrzał pracujący na ściskanie i na rozciąganie.

Elewacje ścian szczytowych masz gotowe?

Zarysowania są na górze wieńca ścianki kolankowej?

To co proponujesz dotyczy dachu -połaci.X tak? Góra jest zabudowana i elewacja zrobiona. Na elewacji nie ma śladu pracy szczytu.Nic nie pekło. Jeżeli cokolwiek mogę zrobić to tylko w obszarze szczytu.

Jak chcesz to zrobić poprawnie to robisz to tak .

Jak ściana jest 24 cm, to wycinasz od wieńca po skosie , do nadproży bruzdę głęboką na 10 cm, wklejasz kotwy w wieniec, nadproża i zalewasz to betonem .

Jak ściana szczytowa to zapewne na niej opierają się dwie płatwie dachowe i to one zerwały Tobie ścianę, wtedy przy laniu tych wianuszków musisz postawić podpory i zrobić pod nimi poduszki aby nie było luzu .

Jeżeli nie chcesz ingerować w wykończenie pomieszczeń , to wklej siatkę na pęknięcie i co kilka lat rób tak ponownie

Jak chcesz to zrobić poprawnie to robisz to tak .

Jak ściana jest 24 cm, to wycinasz od wieńca po skosie , do nadproży bruzdę głęboką na 10 cm, wklejasz kotwy w wieniec, nadproża i zalewasz to betonem .

Jak ściana szczytowa to zapewne na niej opierają się dwie płatwie dachowe i to one zerwały Tobie ścianę, wtedy przy laniu tych wianuszków musisz postawić podpory i zrobić pod nimi poduszki aby nie było luzu .

Jeżeli nie chcesz ingerować w wykończenie pomieszczeń , to wklej siatkę na pęknięcie i co kilka lat rób tak ponownie[/quote

Trochę mam obawy tak mocno ingerować w konstrukcje. Myślę, że zostawię to na jakiś duży remont przy elewacji. Będzie w tedy rusztowanie. na zewnątrz. Może wtedy zdecyduje się na rozprucie elewacji i zrobienie tego jak powinno (czyli wycięcie pod łupy itd.) Andrzej733 pytanie jeszcze mam. Czy jest prawdopodobieństwo ze pęknie też od strony elewacji ? Tam jest wtopiona siatka + tynk silikonowy.

To co proponujesz dotyczy dachu -połaci.X tak? Góra jest zabudowana i elewacja zrobiona. Na elewacji nie ma śladu pracy szczytu.Nic nie pekło. Jeżeli cokolwiek mogę zrobić to tylko w obszarze szczytu.

Stężenie typu X prostopadłe do ściany szczytowej.

Czy masz stężenia połaci dachu?

Pęknięcia widać tylko wewnątrz budynku - pytanie czy to od wiatru działającego na szczyty czy może to więźba dachu rozpycha ściany?