Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki, a studnia głębinowa

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam na oku działkę, która ma MPZP. Przed kupnem działki chciałbym sprawdzić wszystko to co mogę, żeby być pewnym, że na działce da się podpiąć media.

Odnośnie prądu, mam informację, że operator podłączy taką działkę pod sieć.

Odnośnie kanalizacji, nie ma kanalizacji sanitarnej na tej działce, więc pozostaje tylko szambo - wpis w MPZP:

W okresie przejściowym, do czasu zrealizowania kanalizacji sanitarnej na terenie projektowanej zabudowy, dopuszcza się odprowadzenie ścieków do szczelnych zbiorników bezodpływowych z tworzywa sztucznego, z atestem na użytkowanie, a następnie wywożenie przez uprawnione podmioty do punktu zlewnego oczyszczalni ścieków. Po zrealizowaniu kanalizacji sanitarnej ustala się bezwzględny obowiązek włączenia całej zabudowy do systemu kanalizacji. Przy czym wyznacza się, że do roku 2015 całość terenu objętego opracowaniem przyłączona zostanie do sieci kanalizacji sanitarnej.

Odnośnie wodociągów:

Otrzymałem informację z ZGK, że nie ma możliwości podłączenia do wodociągów, bo nie mają kasy, aby tą działkę podpiąć.

W związku z tym chciałbym zorientować się czy jest możliwość wybudowania studni głębinowej na tej działce. Niestety w MPZP nie ma nawet wzmianki o tym. Jest tylko informacja, że:

W zakresie zaopatrzenia w wodę ustala się: Dla terenów objętych opracowaniem przewiduje się wykonać sieć wodociągową pierścieniowo-rozdzielczą. Planowaną sieć wodociągową należy włączyć do istniejącej lub projektowanej sieci wodociągowej - zależnie od warunków uzyskanych od jednostki zarządzającej siecią wodociągową

Nie ma nic o tym, że do czasu wybudowania siedzi wodociągowej, można wybudować studnię głębinową.

Przed kupnem działki chciałbym po prostu wiedzieć czy jak nie ma wodociągu to będę mógł podpiąć studnię głębinową... Przypomnę - nie jestem właścicielem działki.

Odsyłają mnie od gminy do starostwa i weź tu bądź człowieku mądry...