Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacienie zimowe przez drzewa liściaste od 1.11 do 15.02 - jakie straty.

kris86k

Recommended Posts

Cześć.

Planuję instalację 50kWp na gruncie i wychodzi mi, że dwie brzozy sąsiada będą powodowały zacienie od 1.11 do 15.02. Brzozy rosną od południa obok siebie, po środku instalacji. Nie mam możliwości ustawienia paneli w innym miejscu. Jakich strat % mogę się spodziewać? Wiem, że uzyski zimowe nie są zbyt duże ale ile z tego może odpaść?. W środku zimy cień będzie wędrował po wszystkich panelach.

Korzystałem z http://shadowcalculator.eu/

Pozdrawiam,

Krzysiek

• Like 1

... dwie brzozy sąsiada będą powodowały zacienie od 1.11 do 15.02. Brzozy rosną od południa obok siebie, po środku instalacji. Nie mam możliwości ustawienia paneli w innym miejscu. Jakich strat % mogę się spodziewać? Wiem, że uzyski zimowe nie są zbyt duże ale ile z tego może odpaść?. W środku zimy cień będzie wędrował po wszystkich panelach. ...

Patrząc na produkcję mojej, niezacienionej instalacji, to w wymienionym przez Ciebie okresie wyprodukowała mniej niż dziesiątą część całorocznej produkcji. Bardziej piętnastą część z całości. Jeśli u Ciebie będą dwa drzewa (bez liści zimą) i ich wędrujący cień po panelach, to straty będą zdecydowanie mniejsze. Od Ciebie zależy, czy chcesz walczyć o te ułamki produkcji prądu i w taki sposób poskładać instalację, żeby zacienione panele stanowiły jak najmniejsze obciążenie dla oświetlonej reszty. Odpowiedni podział na stringi, optymalizatory, mikroinwertery, do wyboru, do koloru.

Edytowane przez gondoljerzy

Dzięki. Takie straty są dla mnie do akceptowalne, będę próbował rozmawiać z sąsiadem ale działka jest nieużytkiem od wielu lat. Właściciel jest nieznany, będę próbował go odnaleźć. Instalacja ma służyć celom zarobkowym jednak z dozą eksperymentów. Odbłyśniki do bifacjali, chłodzenie wodą i co tylko przyjdzie mi do głowy...

Cześć.

Planuję instalację 50kWp na gruncie i wychodzi mi, że dwie brzozy sąsiada będą powodowały zacienie od 1.11 do 15.02. Brzozy rosną od południa obok siebie, po środku instalacji. Nie mam możliwości ustawienia paneli w innym miejscu. Jakich strat % mogę się spodziewać? Wiem, że uzyski zimowe nie są zbyt duże ale ile z tego może odpaść?. W środku zimy cień będzie wędrował po wszystkich panelach.

Korzystałem z http://shadowcalculator.eu/

Pozdrawiam,

Krzysiek

To zależy jak tą instalację podzielisz na stringi.

Jak zrobisz stringi poziome to straty będą większe niż dla stringów pionowych.

Im krócej cienie będą przechodzić przez string tym mniejsze są straty.

Zależy też od tego pod jakim kontem ustawisz panele.

Bardziej płasko spowoduje większą produkcję w lecie. Bardziej pionowo większą potencjalną produkcję w zimie i wtedy te zacienienia dadzą większe straty..

Edytowane przez stos

• 2 weeks później...