Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć instalację fotowoltaiczną?

Kurani

Recommended Posts

Witam,

zamierzam zamontować instalację o mocy 7 Kw na gruncie. Konstrukcja znajduje się w odległości 45 m od mojego przyłącza AC (budynek mieszkalny). Pomiędzy tymi dwoma punktami (w jednej linii) posiadam budynek gospodarczy, w którym ewentualnie mógłbym zamontować falownik 6 Kw.

Warianty:

- kabel ziemny ( o jakim przekroju?) bezpośrednio od przyłącza AC do konstrukcji fotowoltaicznej na gruncie, oddalonej o 45 m i na konstrukcji falownik?

- kabel ziemny do budynku gospodarczego, w budynku montaż falownika i następnie kabel DC z budynku gospodarczego do konstrukcji (około 20 m)?

- falownik przy przyłączu w budynku mieszkalnym i kabel DC do konstrukcji na gruncie (45 m)?

Nie mam doświadczenia, na forach padają różne propozycje. chciałbym podjąć ostateczną decyzję, dlatego zwracam się z prośbą do fachowców o poradę w temacie.

Pozdrawiam.

Witam,

zamierzam zamontować instalację o mocy 7 Kw na gruncie. Konstrukcja znajduje się w odległości 45 m od mojego przyłącza AC (budynek mieszkalny). Pomiędzy tymi dwoma punktami (w jednej linii) posiadam budynek gospodarczy, w którym ewentualnie mógłbym zamontować falownik 6 Kw.

Warianty:

- kabel ziemny ( o jakim przekroju?) bezpośrednio od przyłącza AC do konstrukcji fotowoltaicznej na gruncie, oddalonej o 45 m i na konstrukcji falownik?

- kabel ziemny do budynku gospodarczego, w budynku montaż falownika i następnie kabel DC z budynku gospodarczego do konstrukcji (około 20 m)?

- falownik przy przyłączu w budynku mieszkalnym i kabel DC do konstrukcji na gruncie (45 m)?

Nie mam doświadczenia, na forach padają różne propozycje. chciałbym podjąć ostateczną decyzję, dlatego zwracam się z prośbą do fachowców o poradę w temacie.

Pozdrawiam.

Napiszę jak ja mam a Ty zrobisz jak zechcesz.

1. Instalacja PV 16kWp na gruncie 70m od budynku gospodarczego w którym znajdują się inwertery i magazyn. Od paneli do tego budynku poprowadziłem przewody DC odpowiedniej grubości.

2. Od budynku gospodarczego do złącza prowadzi 75m kabla AC (Al 35mm2).

3. Z budynku gospodarczego do domu i pozostałych budynków prowadzą kable AC (Miedź 6mm2)

Rozumiem, że kabel DC puszczony w gruncie, jakiej grubości? U mnie byłoby 20 m z budynku gospodarczego do instalacji. Czy 4mm wystarczy, czy zastosować jednak 6mm?

Różnica w cenie między 4 a 6 mm2 jest niewielka więc założyłbym 6 mm2.

Poniżej kilka linków które pomogą dobrać średnicę przewodów DC i AC

https://www.fabhabs.com/dc-cable-sizing-calculator

https://lumier.pl/kalkulator/

https://instsani.pl/technik-urzadzen-i-systemow-energetyki-odnawialnej/vademecum-energetyki-odnawialnej/energia-sloneczna/panele-fotowoltaiczne/projektowanie-instalacji-fotowoltaicznych/dobor-srednic-przewodow/

• Like 1