Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe pracuje przy wyłączonym piecu gazowym

tompod22

Recommended Posts

Dzień dobry, Czy jest może pośród czytających tego posta Osoba, która rozwiązała dręczący mnie problem z ogrzewaniem podłogowym. Mianowicie: posiadam piec kondensacyjny jednofunkcyjny z podłączonym zasobnikiem wody. Z tego pieca wychodzą tez 2 rury do rozdzielacza podłogówki. W te 2 rury jest wpięte odgałęzienie na grzejnik drabinkowy. Problem: czasem zdarza się że pomimo, że piec nie pracuje/nie grzeje to w rozdzielaczu podłogówki działa pompka i na termometrze na zasilaniu jest ponad 43 stopnie. Dodam, że jak montowałem grzałkę elektryczna w grzejniku drabinkowym to zakręciłem dopływ wody do grzejnika zostawiając otwarty powrót. Nie wiem co się dzieje :) Podsyłam tez zdjęcia instalacji. Będę wdzięczny za rady ewentualnie polecenie Pana Hydraulika z okolic Koszalina.

Grzejnik jest zakręcony zaworami na podejściu tymi na klucz imbusowy czy tylko zamknięty jest zawór termostatyczny.

Zawór termostatyczny nigdy nie zakręca się na 100% ponieważ jest tam zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe instalacji więc pomimo zakręcenia woda krąży więc część wody z grzejnika trafiła do podłogówki poprzez powrót gdyż zawór trójdrogowy pozwala zasysać zarówno z zasilania jak i z powrotu.

Po drugie to jeśli zawór w kotle się nie domyka to istnieje możliwość że trafia tam woda podgrzana w zasobniku.

Po trzecie to jeśli pompka działa cały czas to może zassać resztki wody z wymiennika która pozostała po podgrzaniu wody na cele cwu w zasobniku.

Problem do zidentyfikowania tylko na miejscu u klienta.

Edytowane przez Mareks77

Dzień dobry, przepraszam za opóźnioną odpowiedź. Grzejnik łazienkowy jest zakręcony tylko zaworem termostatycznym, ale nie tym z cyframi, lecz takim zwykłym małym pokrętłem plastikowym. Zawór odejściowy jest odkręcony. Tak było napisane w instrukcji montażu grzałki elektrycznej.