jastrooo 08.10.2023 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Cześć, w projekcie rekuperacji, mam rozpisany cały system na sztywnych, stalowych, prostokątnych płaskich przewodach NeoStal. Niestety jest bardzo mało informacji na temat tych przewodów, a te które znalazłem mówią o tym, że system na stalowych przewodach jest znacznie głośniejszy niż na przewodach np. PE-FLEX. Pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z płaskimi przewodami NeoStal? (lub podobnymi) Pytanie numer dwa. Jeśli jednak chciałbym decydować się na montaż okrągłych przewodów typu flex, w jaki sposób "przeliczyć" sobie to co mam w projekcie i dobrać odpowiednie długości, średnice i liczbę przewodów? Mój projekt zakłada 300m3/h nawieu i 300m3/h wywiewu. Dla przykładu, kuchnia ma 70m3/h wywiewu i jest tam użyty przewód 200/50 czyi 100cm2 w przekroju. Przewód fi 75mm ma około 44cm powierzchni. Czyli w takim miejscu zastosować 3 przewody fi 75? (ok. 130cm) Z góry dzięki za jakieś porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.10.2023 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Ad1.tak, źle zaprojektowany/wykonany system na stalowych kanałach może być głośniejszy. Ad2.Nie decyduj się na miękkie kanały.Miałem takie i po jakimś czasie zmieniłem na stalowe.Gdzieś w moich postach znajdziesz odpowiedź dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2023 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 . Przewód fi 75mm ma około 44cm powierzchni. Czyli w takim miejscu zastosować 3 przewody fi 75? (ok. 130cm) Przewód 75 mm nie ma 44 cm2, a jedynie 28,27 cm2, prosto licząc powinno byc odpowiednikiem kanału 20x5 cm 4 kanały 75 z lekkim naddatkiem. W praktyce aby przy tym przepływie zmiescic sie w zakresie 2 do 5 m/s predkosci przepływu wystarczą 3 kanały 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 ... Nie decyduj się na miękkie kanały. Miałem takie i po jakimś czasie zmieniłem na stalowe. Gdzieś w moich postach znajdziesz odpowiedź dlaczego. Zwykle projektujemy i instalujemy kanały flex w warstwie ocieplenia na stropie po podłogówką na parterze i w wartstwie ocieplenia poddasza jezeli jest uzytkowe. jak zamienic je na stalowe aby nie rujnowac całego domu i zasadnicze pytanie po co je zmieniac. Nie chce mi sie szukac jak to było u Ciebie, jezeli mozesz napisz pare słow wyjasnienia. Nie znam przypadku poza Tobą takiej zmiany a tym bardziej jej celowosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.10.2023 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 (edytowane) U mnie kanały (flex izolowany wełną) były rozprowadzone po podłodze poddasza (włąściwie strychu) i pewnej zimy dobrały się do nich myszy. Nie było co po nich zbierać... Dlatego wymieniłem na stalowe. Przewód 75 mm nie ma 44 cm2, a jedynie 28,27 cm2, Na pewno? 28,27cm2 to średnica wewnętrzna ok. 60mm. Edytowane 13 Października 2023 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.10.2023 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Trzeba było zabezpieczyć dach przed myszami , a nie wymieniać rury na stalowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.10.2023 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Taaa... Jeszcze się taki nie urodził, co wygrał z myszami Jakbym sam nie widział, jak mysz przeciska się pod drzwiami gdzie szpara ma mniej niż 1cm, to bym może uwierzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts