Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stalowe prostokątne przewody NeoStal a okrągłe przewody flex

Recommended Posts

Cześć,

w projekcie rekuperacji, mam rozpisany cały system na sztywnych, stalowych, prostokątnych płaskich przewodach NeoStal. Niestety jest bardzo mało informacji na temat tych przewodów, a te które znalazłem mówią o tym, że system na stalowych przewodach jest znacznie głośniejszy niż na przewodach np. PE-FLEX. Pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z płaskimi przewodami NeoStal? (lub podobnymi)

Pytanie numer dwa. Jeśli jednak chciałbym decydować się na montaż okrągłych przewodów typu flex, w jaki sposób "przeliczyć" sobie to co mam w projekcie i dobrać odpowiednie długości, średnice i liczbę przewodów? Mój projekt zakłada 300m3/h nawieu i 300m3/h wywiewu. Dla przykładu, kuchnia ma 70m3/h wywiewu i jest tam użyty przewód 200/50 czyi 100cm2 w przekroju. Przewód fi 75mm ma około 44cm powierzchni. Czyli w takim miejscu zastosować 3 przewody fi 75? (ok. 130cm)

Z góry dzięki za jakieś porady :D

. Przewód fi 75mm ma około 44cm powierzchni. Czyli w takim miejscu zastosować 3 przewody fi 75? (ok. 130cm)

Przewód 75 mm nie ma 44 cm2, a jedynie 28,27 cm2, prosto licząc powinno byc odpowiednikiem kanału 20x5 cm 4 kanały 75 z lekkim naddatkiem. W praktyce aby przy tym przepływie zmiescic sie w zakresie 2 do 5 m/s predkosci przepływu wystarczą 3 kanały 75

...

Nie decyduj się na miękkie kanały.

Miałem takie i po jakimś czasie zmieniłem na stalowe.

Gdzieś w moich postach znajdziesz odpowiedź dlaczego.

Zwykle projektujemy i instalujemy kanały flex w warstwie ocieplenia na stropie po podłogówką na parterze i w wartstwie ocieplenia poddasza jezeli jest uzytkowe. jak zamienic je na stalowe aby nie rujnowac całego domu i zasadnicze pytanie po co je zmieniac.

Nie chce mi sie szukac jak to było u Ciebie, jezeli mozesz napisz pare słow wyjasnienia. Nie znam przypadku poza Tobą takiej zmiany a tym bardziej jej celowosci.

U mnie kanały (flex izolowany wełną) były rozprowadzone po podłodze poddasza (włąściwie strychu) i pewnej zimy dobrały się do nich myszy.

Nie było co po nich zbierać...

Dlatego wymieniłem na stalowe.

Przewód 75 mm nie ma 44 cm2, a jedynie 28,27 cm2,

Na pewno? 28,27cm2 to średnica wewnętrzna ok. 60mm.

Edytowane przez mistalova