Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robocizny (wyceny z VAT 8% lub bez niego - gdzie jest haczyk)

Recommended Posts

Hej,

Jestem na etapie zdobywania wycen robocizny za budowę domu, mam już ich kilka, jednak jeden z budowlańców zaproponował mi umowę nie z jego firmą lecz z nim jako osobą prywatną, dzięki temu "oszczędzam" VAT 8%.

Jak to ma wyglądać w praktyce:

W obu wariantach podpisujemy tą samą umowę, wycena budowy domu samej robocizny to 70tys zł netto (do stanu surowego otwartego, fundament, ściany parteru i poddasza i strop)

Tylko w przypadku jeśli chcę fakturę VAT dolicza do ceny 8% VAT-u i cena finalna zostaje 75600zł brutto i na umowie mam firmę.

Jeśli nie chcę faktury VAT podpisuję z nim umowę z ceną 70tys zł ale umowę mam z nim jako osoba prywatna (budowa sposobem gospodarczym)

Według budowlańca nic poza podatkiem VAT się dla mnie nie zmienia, mam umowę, w obu przypadkach mam 2lata gwarancji na wykonane prace.

Czy jest w tym jakiś haczyk? czy dla mnie się coś zmienia? jakieś zapisy prawne które to regulują, np: owa gwarancja, sposób zgłaszania ewentualnych usterek, ich naprawy.

dziękuję za odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/274951-koszt-robocizny-wyceny-z-vat-8-lub-bez-niego-gdzie-jest-haczyk/

Mam wrażenie że pytasz jak oszukać US. Jakim cudem umowa na budowę jest pozbawiona VAT-u? to nie wygląda na legalną tranzakcje,

dziękuję za odpowiedź, niestety nie pytałem o to jak oszukać US, tylko o to, czy dla mnie jako osoby prywatnej faktura daje jakieś dodatkowe przywileje przy ewentualnych problemach z wykonawcą/budową?

czy dla mnie jako osoby prywatnej faktura daje jakieś dodatkowe przywileje przy ewentualnych problemach z wykonawcą/budową?

Dla inwestora największą siłą nacisku na wykonawcę są pieniądze w kieszeni/na koncie (przelewy po skończeniu etapu i sprawdzeniu jakości), brak umowy i faktury. Wtedy wykonawca nie bardzo ma z czym iść do sądu.