Iskierniczek 10.10.2023 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Hej, Jestem na etapie zdobywania wycen robocizny za budowę domu, mam już ich kilka, jednak jeden z budowlańców zaproponował mi umowę nie z jego firmą lecz z nim jako osobą prywatną, dzięki temu "oszczędzam" VAT 8%. Jak to ma wyglądać w praktyce:W obu wariantach podpisujemy tą samą umowę, wycena budowy domu samej robocizny to 70tys zł netto (do stanu surowego otwartego, fundament, ściany parteru i poddasza i strop)Tylko w przypadku jeśli chcę fakturę VAT dolicza do ceny 8% VAT-u i cena finalna zostaje 75600zł brutto i na umowie mam firmę.Jeśli nie chcę faktury VAT podpisuję z nim umowę z ceną 70tys zł ale umowę mam z nim jako osoba prywatna (budowa sposobem gospodarczym) Według budowlańca nic poza podatkiem VAT się dla mnie nie zmienia, mam umowę, w obu przypadkach mam 2lata gwarancji na wykonane prace. Czy jest w tym jakiś haczyk? czy dla mnie się coś zmienia? jakieś zapisy prawne które to regulują, np: owa gwarancja, sposób zgłaszania ewentualnych usterek, ich naprawy. dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.10.2023 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Mam wrażenie że pytasz jak oszukać US. Jakim cudem umowa na budowę jest pozbawiona VAT-u? to nie wygląda na legalną tranzakcje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 16.10.2023 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Mam wrażenie że pytasz jak oszukać US. Jakim cudem umowa na budowę jest pozbawiona VAT-u? to nie wygląda na legalną tranzakcje, dziękuję za odpowiedź, niestety nie pytałem o to jak oszukać US, tylko o to, czy dla mnie jako osoby prywatnej faktura daje jakieś dodatkowe przywileje przy ewentualnych problemach z wykonawcą/budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2023 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 czy dla mnie jako osoby prywatnej faktura daje jakieś dodatkowe przywileje przy ewentualnych problemach z wykonawcą/budową? Dla inwestora największą siłą nacisku na wykonawcę są pieniądze w kieszeni/na koncie (przelewy po skończeniu etapu i sprawdzeniu jakości), brak umowy i faktury. Wtedy wykonawca nie bardzo ma z czym iść do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts