Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol VITODENS 200-W B2HE, termostat i ViCare

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie kotła Vitodens 200-W. Jaki termostat pokojowy, bezprzewodowy mogę użyć? Podoba mi się Vitotrol 300-E, ale jest praktycznie nie do kupienia. Istnieje jakiś bezprzewodowy zamiennik, czy trzeba ciągnąć kabel?

Pytanie drugie, kocioł był zamontowany, po czym (o ile mi wiadomo) zdjęty po jednym sezonie i zastąpiony pompa ciepła. Przy rejestracji w aplikacji ViCare prosi o kontakt z pomocą techniczna, gdzie mam dzwonić abym mógł go dodać?

Obecnie również mam ten sam problem co autor posta, posiadam B2HE 200W i w kartonie mam Vitotrol 200-e ale bez poprowadzonego przewodu i tu pytanie:

a) czy vitotrol 200E mozna podlaczyc skretka UTP bo takie mam podlaczone

b) czy z opcji bezprzewodowych tylko 300E?

c) Jak to się ma do sterowaniem za pomocą: https://sklep-viessmann.pl/czujnik-klimatu-vicare.html ? Posiadam 2 obiegi (podłogówka i grzejniki) + CWU

a/ jeśli jest skrętka można poskręcać przewody

b/ Vitotrol 200-E lub 300-E korygują parametry pracy kotła i bezprzewodowy jest tylko Vitotrol 300-E. Można stosować termostaty wł/wył i wtedy dowolny termostat bezprzewodowy ale wtedy nie bedzie wpływu na parametry pracy a jedynie włączanie i wywłączanie, co jest znacznie mniej kofortowe i powoduje wahania temperatury pomieszczenia.

c/ to są tylko czujniki temperatury które potrzebują mechanizmów wykonawczych tzn głowic na grzejnikach lub listwy sterowania ogrzewaniem podłogowym.

Co do C) w.moim systemie mam 3 rozdzielnice grzewcze 2 do podłogówki (po ok 6-7 obwodów), oraz 1 do grzejników (4 grzejniki)

I jak dobrze rozumiem potrzebowałbym:

2x https://sklep-viessmann.pl/termostat-ogrzewania-podlogowego-vicare.html

4x https://sklep-viessmann.pl/termostat-grzejnikowy-vicare.html

oraz Xx https://sklep-viessmann.pl/czujnik-klimatu-vicare.html do pokoi?

Czy to uzywam zamiennie do Vitotorole 200/300E czy może to jakoś ze sobą współgrać? Jakie są zalety jednego i drugiego rozwiązania, przyznam że przy bezwladnosci podłogówki mam mieszane uczucia czy sterowanie "per obwod" ma jakiś sens.

Całkowicie się zgadzam. W przypadku ogrzewania o dużej pojemności cieplnej najlepszym sterowaniem jest sterowanie jakościowe (zmiana temperatury zasilania) niestety na rynku jest wielu instalatorów którzy rzyczą sobie zestaw do ogrzewania podłogowego współpracujący z termostatami wł/wył gdyz takie rozwiązanie maskuje błędy wykonawcze spowodowane brakiem projektu i obliczeń hydraulicznych.

W pomieszczeniach w których zamontowane są głowice czujnik klimatu jest zbędny. Głowice mają własne czujniki (3 w każdej głowicy) a w przypadku gdy w jednym pomieszczeniu znajduje się kilka głowic ich odczyty są uśredniane. Jeśłi byś się zdecydował jednak na sterowanie podłogówki naszymi belkami to każda belka ma 6 kanałów po 3 wyjścia. Zatem można zbudowac na takiej belce 6 pomieszczeń w których jest nie więcej niz po 3 pętle.

Vitotrole i system ViCare do 2 rózne sytemy sterowania. Mozna je teoretycznie łaczyć tzn określamy które pomieszzcenia są pod kontrolą systemu ViCare a które są w sterfie kontrolowanej przez Vitotrole i automatykę pogodową.

Jeszcze pytanie co do sterowników 200-E i 300-E.

One też korygują i mierzą temperaturę pokojową i dostosowują przez to nastawy na piecu? Czy są tylko przedłużeniem wyświetlacza na piecu?

Bo w instrukcjach nie mogę się doszukać gdzie tam jest wzmianka że robią coś poza nastawami. I jak się to ma to wielu obiegów, sterowanie jest tylko na jednym czy na wszystkich względem temperatury samego urządzenia?

Oba zdalne sterowniki mierzą temperaturę w pomieszczeniu. Czy ma ona wpływ na pracę kotła czy nie ustawia się w automatyce (domyślnie wpływ temperatury jest wyłączony). Vitotrole mogą obsługiwac jeden lub kilka obiegów grzewczych. Nawet jak jeden Vitotrol obsługuje 2 lub 3 obiegi grzewcze to możemy wybrać na który obieg ma wpły pomierzona rzeczywista temperatura.

• 3 weeks później...
Znacie moze jakies widelki czasowe kiedy sterowniki 300E beda dostepne? Zastanawiam sie czy czekac, czy moze kupic 200E. W sumie to wyglada ze byly dostepne (zdazaja sie np na Ebay), ale zostaly wycofane z jakiegos powodu. W sklepach jakie znalazlem termin wysylki to ok 20 tygodni, akurat po sezonie :)

Ja zamówiłem z Niemiec, i przyszedł po jakiś 2 tygodniach (wczoraj do mnie doszedł :) ) jeszcze nie testowałem ale bez problemu wysyłają do Polski.

https://www.selfio.de/heizung/waermeerzeuger/waermepumpe/zubehoer-fuer-waermepumpen/viessmann-vitotrol-300-e-src-multi-system-funk-fernbedienung?sPartner=Idealo

• Like 1