artur1202 10.10.2023 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Mam pytanie odnośnie kotła Vitodens 200-W. Jaki termostat pokojowy, bezprzewodowy mogę użyć? Podoba mi się Vitotrol 300-E, ale jest praktycznie nie do kupienia. Istnieje jakiś bezprzewodowy zamiennik, czy trzeba ciągnąć kabel? Pytanie drugie, kocioł był zamontowany, po czym (o ile mi wiadomo) zdjęty po jednym sezonie i zastąpiony pompa ciepła. Przy rejestracji w aplikacji ViCare prosi o kontakt z pomocą techniczna, gdzie mam dzwonić abym mógł go dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.10.2023 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) Jedynym bezprzewodowym zdalnym sterownikiem do automatyki pogodowej jest Vitotrol 300-E.W sprawie dodania modułu porsze o kontak z naszą infolinią 0 801 0801 24 Edytowane 11 Października 2023 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 11.10.2023 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Dziękuje za odpowiedz. Czy sterownik jest, lub będzie dostępny w najbliższym czasie w polskiej dystrybucji, czy szukać go na zachodzie europy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.10.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Czy to ten? https://sterownikitech.pl/viessmann-sterownik-vitotrol-300-e,id1399.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.10.2023 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 tak to jest ten sterownik, aktualnie niestety nie jest on dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.10.2023 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 VITOTROL 200 RFTaki sterownik nie nadaje się?https://sterownikitech.pl/bezprzewodowy-modul-zdalnego-sterowania-vitotrol-200-rf,id1063.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.10.2023 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Vitotrol 200-RF jest sterownikiem do kotłów z panelem sterującym VitotronicObecne kotły wiszące (seria B2xE, B2xF) sa z automatyką E3 i tu można zastosować regulatory Vitotrol 200-E i Vitotrol 300-E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 16.10.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Obecnie również mam ten sam problem co autor posta, posiadam B2HE 200W i w kartonie mam Vitotrol 200-e ale bez poprowadzonego przewodu i tu pytanie:a) czy vitotrol 200E mozna podlaczyc skretka UTP bo takie mam podlaczoneb) czy z opcji bezprzewodowych tylko 300E?c) Jak to się ma do sterowaniem za pomocą: https://sklep-viessmann.pl/czujnik-klimatu-vicare.html ? Posiadam 2 obiegi (podłogówka i grzejniki) + CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.10.2023 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 a/ jeśli jest skrętka można poskręcać przewody b/ Vitotrol 200-E lub 300-E korygują parametry pracy kotła i bezprzewodowy jest tylko Vitotrol 300-E. Można stosować termostaty wł/wył i wtedy dowolny termostat bezprzewodowy ale wtedy nie bedzie wpływu na parametry pracy a jedynie włączanie i wywłączanie, co jest znacznie mniej kofortowe i powoduje wahania temperatury pomieszczenia.c/ to są tylko czujniki temperatury które potrzebują mechanizmów wykonawczych tzn głowic na grzejnikach lub listwy sterowania ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 16.10.2023 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Co do C) w.moim systemie mam 3 rozdzielnice grzewcze 2 do podłogówki (po ok 6-7 obwodów), oraz 1 do grzejników (4 grzejniki)I jak dobrze rozumiem potrzebowałbym:2x https://sklep-viessmann.pl/termostat-ogrzewania-podlogowego-vicare.html4x https://sklep-viessmann.pl/termostat-grzejnikowy-vicare.htmloraz Xx https://sklep-viessmann.pl/czujnik-klimatu-vicare.html do pokoi? Czy to uzywam zamiennie do Vitotorole 200/300E czy może to jakoś ze sobą współgrać? Jakie są zalety jednego i drugiego rozwiązania, przyznam że przy bezwladnosci podłogówki mam mieszane uczucia czy sterowanie "per obwod" ma jakiś sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.10.2023 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 Całkowicie się zgadzam. W przypadku ogrzewania o dużej pojemności cieplnej najlepszym sterowaniem jest sterowanie jakościowe (zmiana temperatury zasilania) niestety na rynku jest wielu instalatorów którzy rzyczą sobie zestaw do ogrzewania podłogowego współpracujący z termostatami wł/wył gdyz takie rozwiązanie maskuje błędy wykonawcze spowodowane brakiem projektu i obliczeń hydraulicznych. W pomieszczeniach w których zamontowane są głowice czujnik klimatu jest zbędny. Głowice mają własne czujniki (3 w każdej głowicy) a w przypadku gdy w jednym pomieszczeniu znajduje się kilka głowic ich odczyty są uśredniane. Jeśłi byś się zdecydował jednak na sterowanie podłogówki naszymi belkami to każda belka ma 6 kanałów po 3 wyjścia. Zatem można zbudowac na takiej belce 6 pomieszczeń w których jest nie więcej niz po 3 pętle. Vitotrole i system ViCare do 2 rózne sytemy sterowania. Mozna je teoretycznie łaczyć tzn określamy które pomieszzcenia są pod kontrolą systemu ViCare a które są w sterfie kontrolowanej przez Vitotrole i automatykę pogodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 17.10.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 A sterownik Vitorol 100-E, on też będzie pasował do 200-W pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.10.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2023 A sterownik Vitorol 100-E, on też będzie pasował do 200-W pieca? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 21.10.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Jeszcze pytanie co do sterowników 200-E i 300-E.One też korygują i mierzą temperaturę pokojową i dostosowują przez to nastawy na piecu? Czy są tylko przedłużeniem wyświetlacza na piecu?Bo w instrukcjach nie mogę się doszukać gdzie tam jest wzmianka że robią coś poza nastawami. I jak się to ma to wielu obiegów, sterowanie jest tylko na jednym czy na wszystkich względem temperatury samego urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.10.2023 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Oba zdalne sterowniki mierzą temperaturę w pomieszczeniu. Czy ma ona wpływ na pracę kotła czy nie ustawia się w automatyce (domyślnie wpływ temperatury jest wyłączony). Vitotrole mogą obsługiwac jeden lub kilka obiegów grzewczych. Nawet jak jeden Vitotrol obsługuje 2 lub 3 obiegi grzewcze to możemy wybrać na który obieg ma wpły pomierzona rzeczywista temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 08.11.2023 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Znacie moze jakies widelki czasowe kiedy sterowniki 300E beda dostepne? Zastanawiam sie czy czekac, czy moze kupic 200E. W sumie to wyglada ze byly dostepne (zdazaja sie np na Ebay), ale zostaly wycofane z jakiegos powodu. W sklepach jakie znalazlem termin wysylki to ok 20 tygodni, akurat po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 09.11.2023 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Ja zamówiłem z Niemiec, i przyszedł po jakiś 2 tygodniach (wczoraj do mnie doszedł ) jeszcze nie testowałem ale bez problemu wysyłają do Polski. https://www.selfio.de/heizung/waermeerzeuger/waermepumpe/zubehoer-fuer-waermepumpen/viessmann-vitotrol-300-e-src-multi-system-funk-fernbedienung?sPartner=Idealo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 09.11.2023 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Jeszcze jedno pytanie, jakie sa mozliwosci spięcia tego kotla z zewnetrznymi systemami jak Home Assitant/Google Home? Oraz czy jest jakas bramka zewnetrzna do konwersji plusbus na opentherm? Bo rozwazam przejscie na systemy typu Tado jako sterownik ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 09.11.2023 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Jest integracja ViCare do HA, jednak dziala przez serwery Viessmann, nie lokalnie.Szukalem sposobu na polaczenie lokalne, jednak bezskutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper89 09.11.2023 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Trochę smutne ze w nowych kotłach zrezygnowali z OpenTherm'a, tym bardziej że z tego co widzę system do ogrzewania "per pokoj" troszkę w Viessmann kuleje. Mam nadzieję że chociaż jakaś bramka PlusBus <-> OpenTherm istnieje/powstanie w niedalekiej przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts