mars28 11.10.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Witam wszystkich. Jestem właśnie na etapie wylewek w domu i mam problem z podjęciem tej jedynej "właściwej" decyzji. Jak prawidłowo wykonać hydroizolację pod wylewkę na parterze? Dom nie ma piwnicy. Czytam fora, oglądam różne filmy na YT i jest tyle różnych sposobów, że już kompletnie zgłupiałem. Widzę, że najprostszym sposobem jest położenie folii pod styropian. Ale czy taką folię lepiej wywijać na ściany powyżej poziomu wylewki, czy nie? Czy lepiej skleić ją dociąć na wymiar posadzki i skleić czymś z papą wystającą spod ścian? Z tym, że u mnie gdzieniegdzie ta papa wystaje 5 cm, a gdzieniegdzie 1 cm. I jeśli kleić to czym? Taśmą czy lepiej posmarować jakąś masą? Logika mi podpowiada, że sklejenie folii z papą będzie najsensowniejsze, bo będzie ciągłość izolacji. Ekipa, która mi budowała dom twierdzi, że wywinąć folię na ścianę i tyle. Podobnie mówi hydraulik. I druga sprawa, jeśli są jakieś grudy no to wiadomo, że skuć, ale czym uzupełniać ubytki w chudziaku? Mam kilka takich miejsc, np przy drzwiach tarasowych, albo pomiędzy niektórymi pomieszczeniami, że na całej szerokości podłoże jest kilka mm niżej. Nie wiem, w jaki sposób powstały te różnice, no ale to już nieistotne. Pytanie, co z tym zrobić, czym to najlepiej wypełnić, żeby płyty styropianu miały w tym miejscu pełne "podparcie"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2023 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nehir 16.10.2023 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 (edytowane) Czy jakiś ekspert od hydroizolacji może mi powiedzieć, w jaki sposób akrylowa krawędź wanny osadzona na betonie zostaje uszczelniona? Wanna wymaga odstępu 5 mm dla ciężaru napełnienia wodą. Płytki będą najprawdopodobniej miały grubość 12-15 mm, łącznie z cienkim zestawem. Nie chcę, żeby woda spływała pod wannę, jeśli się rozleje. Zgaduję, że sikaflex jako środek przerywający wiązanie w szczelinie, a następnie membrana na górze? Po prostu siedzisz poniżej poziomu gotowych płytek? Czy bondbreaker https://xender.vip/ przykleja się do akrylu? Zdjęcie w celach informacyjnych Edytowane 17 Października 2023 przez nehir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts