Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kaflowy wolnostojący - pomóżcie kobiecie w decyzji ;-)

aniaitomek

Recommended Posts

Witam, pomóżcie..., mieszkam w domu od 5 lat, teraz chciałabym mieć kominek... pomyślałam o piecu kaflowym wolnostojącym.

Piec ma służyć do dogrzewania domu i cieszyć oko żywym płomieniem... no i wyglądać estetycznie sam w sobie.

Czy dobrze myślę, że montaż takiego pieca jest szybszy niż budowa kominka i będzie mniej bałaganu?

Czy takie piece to dobre rozwiązanie?

Na jakie parametry zwrócić uwagę?

Dla przykładu takie:

https://sklep.drabiny.info/piec-kominek-kaflowy-narozny-koza-porto-bialy-13kw.html

https://sklep.drabiny.info/piec-kominek-kaflowy-ceramiczny-roma-13kw-ekoprojekt2022.html

• Like 1

Budowany indywidualnie z cegły szamotowej?

Robocizna i materiały ?

Dzwoniłem do kilku zdunów. Dwóch powiedziało kwotę za samą robociznę 3-3,5tys. Trzeci stwierdził, że jak przywiozę potrzebne kafle, on ogarnie całą resztę (szamot, te glinki czy kleje, drzwiczki itp, robocizne) i będzie to koszt 6-7tys.

Ja liczyłem koszty małego pieca, 50x50 u podstawy i jakieś 165cm wysoki (nie przyklejony do ściany). Wyszło mi jakieś 7tys bez kosztu samych kafli bo te miałem dostać za darmo.

Dzwoniłem do kilku zdunów. Dwóch powiedziało kwotę za samą robociznę 3-3,5tys. Trzeci stwierdził, że jak przywiozę potrzebne kafle, on ogarnie całą resztę (szamot, te glinki czy kleje, drzwiczki itp, robocizne) i będzie to koszt 6-7tys.

Liczyłeś, czy dzwoniłeś?

Wydaje się, że taki słupek w materiale bez kafli kosztuje parę stówek, no z drzwiczkami i stalą z tysiąc.

Napisz co i po ile liczyłeś?

Tobie się wydaje ze mi się wydaje. A ja napisałem skąd wziąłem ta kwotę. To było rok temu wiec trudno mi powiedzieć dokładnie ale licząc po obecnych cenach (Ok 16zl/szt) i przyjmując koło 100szt masz już 1600zl. Drzwiczki z popielnikiem lub osobno masz kwote 500-800zl. I to jest dla Ciebie pare stówek? Edytowane przez swierol

Same cegły szamotowe to jakieś 150 szt. po 17 zł = 2500 zł

Drzwiczki takie trochę lepsze to może 1000 zł

Zaprawa może 250 zł

A gdzie wykończenie całości?

Ja przyjmowałem z "grubego palca", w końcu odpuściłem i go nie budowałem. Nie zmienia to faktu, że koszty są spore ale wcale nie większe od dobrego wkładu kominkowego i obudowy.

• Like 1

Same cegły szamotowe to jakieś 150 szt. po 17 zł = 2500 zł

Drzwiczki takie trochę lepsze to może 1000 zł

Zaprawa może 250 zł

A gdzie wykończenie całości?

A jaki to gatunek szamotu po 17? Faktem jest że w tej chwili, materiał za 7tys. z kaflami to raczej się nie uda chyba że coś mikro.