Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kaflowy wolnostojący - pomóżcie kobiecie w decyzji ;-)

aniaitomek

Recommended Posts

Witam, pomóżcie..., mieszkam w domu od 5 lat, teraz chciałabym mieć kominek... pomyślałam o piecu kaflowym wolnostojącym.

Piec ma służyć do dogrzewania domu i cieszyć oko żywym płomieniem... no i wyglądać estetycznie sam w sobie.

Czy dobrze myślę, że montaż takiego pieca jest szybszy niż budowa kominka i będzie mniej bałaganu?

Czy takie piece to dobre rozwiązanie?

Na jakie parametry zwrócić uwagę?

Dla przykładu takie:

https://sklep.drabiny.info/piec-kominek-kaflowy-narozny-koza-porto-bialy-13kw.html

https://sklep.drabiny.info/piec-kominek-kaflowy-ceramiczny-roma-13kw-ekoprojekt2022.html

• Like 1

d7d napisał:
Budowany indywidualnie z cegły szamotowej?

Robocizna i materiały ?

Dzwoniłem do kilku zdunów. Dwóch powiedziało kwotę za samą robociznę 3-3,5tys. Trzeci stwierdził, że jak przywiozę potrzebne kafle, on ogarnie całą resztę (szamot, te glinki czy kleje, drzwiczki itp, robocizne) i będzie to koszt 6-7tys.

swierol napisał:
Ja liczyłem koszty małego pieca, 50x50 u podstawy i jakieś 165cm wysoki (nie przyklejony do ściany). Wyszło mi jakieś 7tys bez kosztu samych kafli bo te miałem dostać za darmo.

swierol napisał:
Dzwoniłem do kilku zdunów. Dwóch powiedziało kwotę za samą robociznę 3-3,5tys. Trzeci stwierdził, że jak przywiozę potrzebne kafle, on ogarnie całą resztę (szamot, te glinki czy kleje, drzwiczki itp, robocizne) i będzie to koszt 6-7tys.

Liczyłeś, czy dzwoniłeś?

Wydaje się, że taki słupek w materiale bez kafli kosztuje parę stówek, no z drzwiczkami i stalą z tysiąc.

Napisz co i po ile liczyłeś?

Tobie się wydaje ze mi się wydaje. A ja napisałem skąd wziąłem ta kwotę. To było rok temu wiec trudno mi powiedzieć dokładnie ale licząc po obecnych cenach (Ok 16zl/szt) i przyjmując koło 100szt masz już 1600zl. Drzwiczki z popielnikiem lub osobno masz kwote 500-800zl. I to jest dla Ciebie pare stówek? Edytowane przez swierol

d7d napisał:
Same cegły szamotowe to jakieś 150 szt. po 17 zł = 2500 zł

Drzwiczki takie trochę lepsze to może 1000 zł

Zaprawa może 250 zł

A gdzie wykończenie całości?

Ja przyjmowałem z "grubego palca", w końcu odpuściłem i go nie budowałem. Nie zmienia to faktu, że koszty są spore ale wcale nie większe od dobrego wkładu kominkowego i obudowy.

• Like 1

d7d napisał:
Same cegły szamotowe to jakieś 150 szt. po 17 zł = 2500 zł

Drzwiczki takie trochę lepsze to może 1000 zł

Zaprawa może 250 zł

A gdzie wykończenie całości?

A jaki to gatunek szamotu po 17? Faktem jest że w tej chwili, materiał za 7tys. z kaflami to raczej się nie uda chyba że coś mikro.

d7d napisał:
To podają w opisie

Ogniotrwałość zwykła Gat.AS 173 sP

Gat.BS 169 sP

Jaki gatunek powinien być do paleniska i do kanałów?

To fachowcy powinni Ci odpowiedzieć;-) W kanałach wymogi mniejsze. Ja mam palenisko z Bs dziewiąty sezon i nic się nie dzieje i to tyle z praktyki.

• Like 1