Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie obrobić balkon?

wiolanta11

Recommended Posts

Wiolanta 11........ nie wiem jak mam opisać osoby które się znają na balkonach. Mogę tylko opisać po kolei prace lub czynności które musisz wykonać aby mieć szczelny balkon.

Rozumiem że istnieje żelbetowa płyta balkonowa.

Jaki typ okładziny ma być na balkonie>

Czy istnieje lub będzie istnieć jakiekolwiek odprowadzanie wody opadowej z płyty balkonu.

Jak i gdzie jest zamontowana lub będzie montowana balustrada.

Ja mam tak:

płyta żelbetowa

warstwa ocieplenia (u mnie 7cm)

wylewka betonowa ze spadkiem 2 stopnie

profile okapowe

na nie taśma uszczelniająca

na wszystko mikrozaprawa uszczelniająca + folia w płynie

płytki

pod spodem i na boku ocieplenie

barierki przykręcane do boku

Są gotowe systemy, na stronach producenta masz wszystko rozrysowane

Wiolanta 11........ nie wiem jak mam opisać osoby które się znają na balkonach. Mogę tylko opisać po kolei prace lub czynności które musisz wykonać aby mieć szczelny balkon.

Rozumiem że istnieje żelbetowa płyta balkonowa.

Jaki typ okładziny ma być na balkonie>

Czy istnieje lub będzie istnieć jakiekolwiek odprowadzanie wody opadowej z płyty balkonu.

Jak i gdzie jest zamontowana lub będzie montowana balustrada.

Na balkonie będą płytki, chyba ze jakimś cudem wyjdziemy z wysokosciami i uda się zrobić balkon wentylowany.

Jeśli chodzi o odprowadzenie wody,jeśli jest to potrzebne to wykonamy.

A balustradę wolałabym w płycie, chyba że istnieje duże ryzyko zawilgocenia to z tego będę musiała zrezygnować.

Jeśli na balkonie będzie ceramika to warstwy opisywane wyżej w konkurencyjnym wpisie są prawidłowe. Balustrada montowana do płyty od góry zawsze stwarza większe ryzyko ale przy dobrze wykonanej pracy nie ma z tym żadnego problemu.

Idzie zima więc na gołą płytę żelbetową najlepiej od razu wykonać izolację z papy termozgrzewalnej lub zwykłej, wiosną można przystąpić do wykonania ocieplenia, wylewki dociskowej ze spadkiem.

Reszta jest uzależniona od postępu prac na elewacji czyli ocieplenia.

Jeśli na balkonie będzie ceramika to warstwy opisywane wyżej w konkurencyjnym wpisie są prawidłowe. Balustrada montowana do płyty od góry zawsze stwarza większe ryzyko ale przy dobrze wykonanej pracy nie ma z tym żadnego problemu.

Idzie zima więc na gołą płytę żelbetową najlepiej od razu wykonać izolację z papy termozgrzewalnej lub zwykłej, wiosną można przystąpić do wykonania ocieplenia, wylewki dociskowej ze spadkiem.

Reszta jest uzależniona od postępu prac na elewacji czyli ocieplenia.

To chyba idziemy w dobrym kierunku :D

Na balkon zostały położone dwie warstwy powłoki bitumicznej BOTAMENT 92, na to zamiast papy położony został lepik na gorąco łącznie z wyjściem 15centymetrowym na scianę, następnie położony jest styropian 10cm (eps100) i będzie 5 cm wylewki (czy nie za mało?).

Zostaje nam 5 cm na balkon wentylowany,więc na wylewkę pojdzie membrana EPDM.