Janki19 20.10.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Hej, zamierzam ocieplić dom pianką PUR prawdopodobnie otwartokomórkową. Skosy widoczne w pokojach maja mieć 30cm pianki, strop miedzy jętkami 20cm pianki i połacie dachu na stryszku 10 cm.Skosy i połacie sprawę mam chyba w miarę prostą bo nie mam deskowania tylko membranę więc piana pójdzie bezpośrednio na membranę. Ale jak powinna wyglądać sytuacja z 20 cm na stropie? Zamierzałem dać płytę mfp lub deski na podłogę na stryszku i od dołu miedzy jętkami napisikać piany na te deski/pytę no i zabudować płytą gk(sufit w pokojach). czyli w przekroju od góry:- płyta mfp/deski- piana - płyta gk ale wyczytałem ze taka piana z czasem się kurczy trochę wiec mi powygina deski/płyty mfp. Czy powinna tam być jakaś przerwa wentylacyjna między pianą a deskami/MFP ? Jeżeli tak to jak ją zrobić? Jeżeli nie to czy w ogóle jakaś wentylacja tej piany powinna być w tym miejscu?Czy pod lub nad pianą dawać jakąś membranę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Skosy i połacie sprawę mam chyba w miarę prostą bo nie mam deskowania tylko membranę więc piana pójdzie bezpośrednio na membranę. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 21.10.2023 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Hej, Dzięki za informacje. Przydatne. I trochę zbija mnie z tropu. Ale w sumie pytanie było bardziej nie o połacie dachowe a o strop nad pokojem. Z tego raczej wnioskuje ze tam tez między osb a piana powinna być jakas szcelina. Czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 24.10.2023 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 hejka, czy ktoś coś może doradzić? Sąsiad ma podobnie jak ja chcę czyli ocieplony i strop i połacie i psiukali mu od dołu bezpośrednio na płyty osb, które leżały na jętkach i robiły mu za podłogę na strychu. No ale zastanawiam się czy to zgodne ze sztuką bo gdzieś czytałem ze niby powinno być inaczej.Czy ktoś kto ma doświadczeni i wiedzę w tym temacie może potwierdzić lub zanegować ten sposób ocieplania stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 29.10.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2023 hejka, czy ktoś coś może doradzić? Sąsiad ma podobnie jak ja chcę czyli ocieplony i strop i połacie i psiukali mu od dołu bezpośrednio na płyty osb, które leżały na jętkach i robiły mu za podłogę na strychu. No ale zastanawiam się czy to zgodne ze sztuką bo gdzieś czytałem ze niby powinno być inaczej. Czy ktoś kto ma doświadczeni i wiedzę w tym temacie może potwierdzić lub zanegować ten sposób ocieplania stropu ? Możesz natryskiwać. Jak jest dobra piana to nie ma prawa dojść do jakichś wykurczów i odiształceń podłogi. Jeżeli chodzi o skropliny z linku Kaizena, to nie wiem co trzeba zrobić, żeby tak zapuścić poddasze. Jak jest paroizolacja pomiędzy płytą g-k a izolacją i jest normalna wentylacja to nie ma prawa dochodzić do takich ekstremalnych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 30.10.2023 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Hej, Dziękuję za potwierdzenie. Jeszcze ostatnia kwestia nad która się zastanawiam. Czy takiej pianie PUR robi jakas różnice czy to będzie płyta osb czy deski na która będzie natryskiwana (są jakieś ogólne wskazania?)? Ogólnie zastanawiam się nad deskami bo tańsze i nie są klejone (mniej chemii w powietrzu) ale boje się ze jak je dostane teraz to nie wyschną do wiosny/lata by kłaść na nie pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts