Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaplanowanie rekuperacji - priorytet cisza

odrion

Recommended Posts

Witam,

Jestem jeszcze przed budową domu. W ramach projektu (projekt indywidualny) mam również projekt rekuperacji. Pierwszą wersję już dostałem, ale na pewno będą jeszcze korekty.

Na co zwrócić uwagę aby zaprojektować rekuperację gdzie najwyższym prioritetem jest bezgłośna praca instalacji?

Projekt domu: 150m2 pow użytkowej, dom z użytkowym poddaszem, 2 osoby, wysokość na parterze i na poddaszu 2.9m. Rekuperacja będzie rozłożona w stropie poddasza. Dom na planie prostokąta ok 9x12m, ściany silka 12.

We wstępnym projekcie mam Wanas 415V Hi tech. Czy Thesla nie będzie cichsza? I nie wiem po co centrala z Vmax 520m3/h ?

Np w salonie mam SR 3x75/150 z anemostatem 150 (V=90m3/h), w sypialni SR 3x75/150 z anemostatem 150 (V=70m3/h).

Nie chodzi mi teraz o ocenę projektu - będę to dyskutował z projektantem od instalacji, albo zlecę projekt na zawnątrz. Zależy mi na uwagach osób, które się na tym znają jak powinna być zaprojektowana instalacja, żeby było bardzo cicho. Jaki model rekuperatora? Czy zawyżać moc, żeby chodził na małym biegu, czy wręcz odwrotnie. Jakie rury, jakie średnice itp. Czy długość rur ma znaczenie do głośności? Jeżeli tak to lepiej długie, czy krótkie. Jakie tłumiki wstawiać i w którym miejscu. Jakie dodatkowe wygłuszenia zaplanować (nawet jeżeli będzie to na wyrost). Czy można jeszcze coś zrobić w sypialni, żeby wygłuszenie jeszcze zwiąkszyć?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Czemu miałbyś nie robić ostrych zakrętasów, jak chcesz zwiększyć opory do bliższych anemostatów, żeby miały podobne, jak dalsze?

Jeśli jest dostęp do skrzynki rozdzielczej, to można to zrobić w skrzynce. Mam tak u siebie.

Miałem podobne priorytety i poza lekko rpzewymiarowaną centralą - Thessla 600 do podobnego domu, ptojektowałem tak by prędkości powietrza w całej instalacji były jak najniższe. WIększa centrala pracuje na niższych obrotach, dzięki czemu jest o wiele ciszej. Zasada jak w wentylatorach - duży niskoobrotowy jest o wiele cichszy niż mały wysokoobrotowy.

Główne rury o średnicy 250mm - rozdzielone na 2x160mm. Anemostaty szczelinowe - każdy liczony pod wydatek, żeby prędkości powietrza były wszędzie zbliżone. Za centralą mam dodatkowo filtr kieszeniowy F8/F9, który dodatkowo wycisza hałas z centrali.

3m za centralą jest nawilżacz, który wykrywa przepływ powietrza mikrofonem. Na początku był problem, bo poniżej 150m3/h nie wykrywał przepływu. Musiałem przejśc na sterowanie zewnętrzne. Dystrybutor twierdzi, że pierwszy raz spotkał się z taką sytuacją.

• Like 1

WIększa centrala pracuje na niższych obrotach, dzięki czemu jest o wiele ciszej.

Dwie rzeczy mi się porzypomniały:

1. Jak to wpływa na sprawność w sezonie grzewczym rekuperatora bez odzysku wilgoci (przypominaj o tym ludziom, bo żaden instalator o tym nie mówi i jest to wiedza ściśle tajna, a znacząco wpływa na komfort).

2. Totalna cisza jest nie do zniesienia. A jednostajny, cichy szum powietrza jest chyba najprzyjemniejszym dźwiękiem do zasypiania (a jak komuś małe dziecko nie może zasnąć, to suszarka do włosów a nawet odkurzacz bywają rozwiązaniem). Dlatego nie ma sensu przeginanie z tą ciszą. U mnie w okolicy połowy obrotów w nocy, w kompletnej ciszy nie jestem w stanie stwierdzić, czy rekuperator chodzi. I jak chcę się zdrzemnąć w dzień, gdy mam nawet niższe obroty a wszędzie cisza to słabo mi się zasypia. W nocy mam wyższe obroty (nie jest to w żadnym razie dokuczliwe - ale w ciszy słyszę, że rekuperator chodzi).

Podobno rekordzista wytrzymał 45 minut w tym pomieszczeniu.