maciek1221 21.10.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 (edytowane) Witam,Wszedłem w posiadanie dużej ilości odpadu po produkcyjnego z wełny skalnej. Są to ścinki wielkości zapalniczki.Strop wiazarowy, na nim 2 warstwy po 15cm wełny. Przekrój warstw jest taki: płyta gk, folia, stelaż krzyżowy, 15cm pustki, sznurkwoanie, 2 warstwy wełny. Akustyka mojego sufitu była wybitnie zła, zacząłem więc sypać ten "granulat" welny pod sznurkowanie, prosto na płyty gk. W połowie pracy zorientowałem się, że mogę przeciążyć płyty gk. Nie ważyłem jeszcze ile waży 1m2 tej izolacji, natomiast 1bigbag o pojemności około 1m3 waży około 50kg. Czy jest to powód do zmartwień i powinienem iinsc ten zasyp, czy to jest jak najbardziej dopuszczalne obciążenie? Widziałem, że sypie się po 30-40cm granulatu, więc moje skrawki 15cm to nic przy tym..[ATTACH=CONFIG]466691[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466692[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466693[/ATTACH]Każda płyta przykręcona do 4 profili. Edytowane 21 Października 2023 przez maciek1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.10.2023 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 (edytowane) Poszukaj na FM domu Piczmana. U niego sufit osiadł na środku pomieszczeń po zasypaniu 45 cm granulatu wełny o wadze 60kg/m3, a ostatecznie w salonie zawalił się cały sufit. Z tego co pamiętam, nie wytrzymały wieszaki obrotowe. Czyli masz trzy razy cieńszą warstwę. Możesz poszukać na forum jak rozwiązał problem - nie pamiętam. Edyta - znalazłem w jakiejś formiehttps://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-131823.html Edytowane 21 Października 2023 przez gorbag edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 22.10.2023 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Poszukaj na FM domu Piczmana. U niego sufit osiadł na środku pomieszczeń po zasypaniu 45 cm granulatu wełny o wadze 60kg/m3, a ostatecznie w salonie zawalił się cały sufit. Z tego co pamiętam, nie wytrzymały wieszaki obrotowe. Czyli masz trzy razy cieńszą warstwę. Możesz poszukać na forum jak rozwiązał problem - nie pamiętam. Edyta - znalazłem w jakiejś formie https://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-131823.html Tak, czytałem to i dlatego się przestraszyłem. Grubość 3 razy mniejsza to chyba nie ma się czym przejmować, u mnie się nic od wczoraj nie dzieje z sufitem. Dzisiaj zważę ile waży m2 tej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 22.10.2023 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Tak, czytałem to i dlatego się przestraszyłem. Grubość 3 razy mniejsza to chyba nie ma się czym przejmować, u mnie się nic od wczoraj nie dzieje z sufitem. Dzisiaj zważę ile waży m2 tej wełny. takie rzeczy się liczy/są wyliczone... w zależności od zastosowanych rozwiązań (sposób montażu/rodzaj rusztu, zastosowanych zawiesi, rodzaju płyty) konstrukcja sufitu ma określone maks obciążenie, poszukaj na stronach Knaufa, Siniata. Kiedyś temat przerabiałem bo miałem wątpliwości przy zasypie sufitu celulozą. Co ciekawe to pamiętam, że największe maks obciażenie miała wówczas ( analizowałem 4 lata temu) konstrukcja jednopoziomowa równoległa (rozstaw wieszaków co 90cm i rozstaw profili co 40 cm - około 80kg/m2 - i takie też rozwiązanie zastosowałem w swoim suficie, Do tej pory nie spadł mi na głowę to chyba dobrze zrobiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 22.10.2023 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 (edytowane) Policzyłem ciężar i 1m2 waży 10kg przy tej grubości jaką wysypałem. Czy dobrze liczę, że przekraczam dopuszczalne obciążenie o 2kg przy tak cienkiej warstwie? Wyciągać ten granulat ? Edycja : Obejrzałem trochę materiałów o izolacji granulatem i jest tam podawane maksymalne obciążenie 12kg na m2, u mnie wychodzi te 10kg na m2 więc jestem spokojniejszy. Podejrzewam, że kolega piczman narzucając ręcznie granulat nie rozorezyl go i był duzo cięższy niż 12kg. Tak mówili mi ludzie od granulatu, że nasyp maszyna to nie tylko transport na strop, ale też rozdrobnienienie i napowietrzanie, a także uzyskanie różnej gęstości nasypowej. Edytowane 23 Października 2023 przez maciek1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 23.10.2023 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Ekspert knauf przekazał mi informacje, że dopuszczalne obciążenie sufitu to 25kg/m2, czego konstrukcja to około 10kg/m2, zostaje więc 15kg na izolację (sytuacja przy wieszaku obrotowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.10.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Kojarzy mi się, że u Piczmana ostatecznie, niezależnie od łączników obrotowych, poszły dodatkowe pętle z drutu między konstrukcją dachu, a profilami. Żeby w razie czego nie spadło na głowę, nawet jak puszczą wieszaki. Ale nie pamiętam szczegółów. To oczywiście rozwiązanie poza wszelkimi systemami A u siebie, po rozważaniach nad wełną i celulozą, dałem ostatecznie granulat styropianu pod wiązarem + wełna na sznurkowaniu. Obciążenie żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts