Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najazd kablowy na drodze gminnej

Mihi

Recommended Posts

Dzień dobry,

Wiosną 2024 rozpoczynam budowę domu ale na działce nie mam prądu. Mam możliwość pociągnięcia prądu z działki obok, której jestem współwłaścicielem gdzie mieszka mój brat. Niestety między działkami biegnie droga gminna, na której normalnie odbywa się ruch.

Wpadłem na pomysł, że przeciągnąłbym kabel przez drogę ale żeby go zabezpieczyc to położyłbym na drodze najazd kablowy. W związku z tym mam pytanie o przepisy z tym związanie.

1. Czy w ogóle mogę to zrobić?

2. Jeśli tak to czy muszę mieć zgodę gminy lub ewentualnie czy muszę to zgłosić?

Należało by wystąpić z wnioskiem do zarządcy drogi o zajęcie pasa drogowego w postaci kabla oczywiście odpowiednio zabezpieczonego oraz postawienie oznakowania o zagrożeniu występującego w poprzek drogi.

Prawdopodobnie zarządca będzie musiał wprowadzić ograniczenie prędkości na odcinku w czasie istnienia najazdu.

Na wszystkie te działania czekać Cię będzie na pewno jakaś opłata.

Takie rozwiązanie sprawy będzie dość kosztowne a i tak docelowo energia elektryczna tak czy inaczej będzie Tobie potrzebna w czasie budowy jak i po zakończeniu inwestycji dlatego radzę zaniechać takich pomysłów i po wystąpieniu z odpowiednim wnioskiem do zakładu energetycznego dostaniesz warunki przyłączenia i ewentualny czas jaki będzie potrzebny na realizację przyłącza.

Edytowane przez Mareks77