Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przekrój rury kanalizacyjnej do zlewu w kuchni ?

redrum

Recommended Posts

Z tego co pamietam jest jakaś mądra norma na instalacje kanalizacyjne. (jak będzie potrzeba dokłanie napisać co i jak to poszukam) Chyba napisane w niej było że wszystkie rury kanalizacyjne które sie zakopuje w ziemi to powinny być minimum 100mm. Pewnie dla tego ten hydraulik zalecał dać wlasnie 100mm Natomiast te do ktorych jest później dostep to w zależności od długości (odległości od pionu) Dokładnie odległości nie pamietam ale Jeśli chyba jest dalej niż 4 czy 5 m to wtedy powinno sie dac o jeden przerój wiecej czyli zamiast 50 to 75mm.

Pozdrawiam

Ale mi namieszaliście - ale dzięki ol.

Najgorsze to to że niechciałym bym mieć poczucia winy za kilka lat że mogłem a nie zrobiłem.

pozdr ol

Dobrze napisał inwestor, bo wszystkie rury pod chudziakiem należy traktować jak "piony" i dopiero same podejścia robić miejszą średnicą.

Nawet biorąc to na chłopski rozum, rura pod chudziakiem musi wytrzymać tyle czasu co cały dom, bo w razie awarii czeka Cię niezła demolka ( jeśli nie domu to ogrodu).

Jeśli chodzi o zarastanie rur to 3 lata temu SM wymieniała mi rury z cw i zw i przy tej okazji zobaczyłem stan podejścia pod zlew w kuchni ( fi 50 - 4 m dł). Pierwsze moje zdziwienie dotyczyło materiału z jakiego były rury mianowicie PCV (budynek z 76-77 roku) ale piony żeliwne. Drugie zdziwko dotyczyło przekroju wewnętrznego rury, która w 50% była zarośnięta czarnym, tłustym syfem. Byłem zdecydowany wymienić ją na nową ale po zdemontowaniu postawiłem ją w pion i dwa razy suknąłem. Cały badziew wyleciał. Niech żyją rury z PCV.

NO właśnie jaki ?

Pod chudziakiem mam położoną 50 i fachowiec obecny mówi że on daje zawsze do kuchni do zlewu 100 .

Czy go posłuchać i pruć chudziak(który się okazał b20) i zmieniac na 100 ?

pozdr ol

Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje. Czy ty będziesz mieć niagarę w zlewie, że taki przekrój ci każe robić. W moim mieszkaniu poprzedni właściciel rurki od zlewu do kanalizy w pionie (tj ok 2,5mb) zrobił z 30 i mam nawet odpływ zmywarki pod syfon w zlewie podłączony i zero problemów z odpływem. 50 wystarczy spokojnie nie daj się zwariować :wink:

Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje. Czy ty będziesz mieć niagarę w zlewie, że taki przekrój ci każe robić. W moim mieszkaniu poprzedni właściciel rurki od zlewu do kanalizy w pionie (tj ok 2,5mb) zrobił z 30 i mam nawet odpływ zmywarki pod syfon w zlewie podłączony i zero problemów z odpływem. 50 wystarczy spokojnie nie daj się zwariować :wink:

No ale Ty masz rurki na Scianie i w dowolym momencie bez większej demolki możesz je zdjąć i np: wymienić a kolega redrum będzie miał zakopane w piasku i zalane betonem

Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje

Zwolniac czlowieka za to , że chce dobrze zrobic. Hehehehee. Kolego weż sobie podręcznik dla uczniów szkoły zawodowej o profilu sanitarnym i poczytaj jakie srednice daje się w leżakach kanalizacyjnych.

Pozdawiam.

Ze swojego doświadczenia z tzw. fachowcami wiem, że ci panowie ,a szczególnie po marnych ZSZ (bez obrazy absolwentów ZSZ) reprezentują bardzo różny i nierzadko mierny poziom wiedzy technicznej o pracach jakich się podejmują.

Ja do tematu podeszłem na zdrowy rozsądek uwzględniając fakt że rura już jest jaka jest. Skoro syfon ma fi30 i to wystarczy dla przepustowości to na cholerę pruć podłogę i dawać setkę. Jeżeli 50-tka już by naprawdę przyrosła to mamy XXI wiek i albo wlemamy kreta albo cofamy się do wieku XX i bieżemy spiralę.

Nawiasem mówiąc to inni forumowicze budujący czytając twoją uwagę pod moim adresem powinni w poczuciu obawy o swoje domy już zacząć kuć swoje posadzki i wymieniać rury na 100 tki bo na pewno znajdzie się się wielu co też mają 50-tki i pewnie zrobione niezgodne z podręcznikiem dla uczniów szkoły zawodowej, którego lekturę mi zaleciłeś.

Pozdrawiam.

Ze swojego doświadczenia z tzw. fachowcami wiem, że ci panowie ,a szczególnie po marnych ZSZ (bez obrazy absolwentów ZSZ) reprezentują bardzo różny i nierzadko mierny poziom wiedzy technicznej o pracach jakich się podejmują.

Widzisz , tu spotkałeś dobrego co wie o co chodzi i nakłaniasz do zerwania z nim współpracy.

Ja do tematu podeszłem na zdrowy rozsądek uwzględniając fakt że rura już jest jaka jest

Widocznie redrum ma możliwość zmiany skoro zadaje takie pytanie. Jeżeli to byłoby podejście od umywalki to pal go licho, ale kuchnia to naprawdę inna sprawa.

Skoro syfon ma fi30 i to wystarczy dla przepustowości

No coment.

Nawiasem mówiąc to inni forumowicze budujący czytając twoją uwagę pod moim adresem powinni w poczuciu obawy o swoje domy już zacząć kuć swoje posadzki i wymieniać rury na 100 tki bo na pewno znajdzie się się wielu co też mają 50-tki i pewnie zrobione niezgodne z podręcznikiem dla uczniów szkoły zawodowej, którego lekturę mi zaleciłeś.

Bardzej liczyłbym na tych co będą budowali i nie słuchali takich rad jakich udzielasz wyżej. Literatura podana była taka ponieważ najłatwiej ją zdobyć.

Pozdrawiam.