redrum 10.01.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 NO właśnie jaki ?Pod chudziakiem mam położoną 50 i fachowiec obecny mówi że on daje zawsze do kuchni do zlewu 100 .Czy go posłuchać i pruć chudziak(który się okazał b20) i zmieniac na 100 ?pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.01.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Powinno się dawać fi 75 ale można i fi 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 10.01.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 50 to wystarczy a syfon ma średnicę 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 10.01.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Im grubsza tym lepsza. Dlaczego???W kuchni zmywa sie naczynka i jak ktoś używa zimniejszej wody to wtedy tłuszczyk szybciutko zarasta rureczkę.Moja rada: jak masz nie dużo do kucia to wymień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 10.01.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 10.01.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Może i daje się 100. Ale ja od 20 lat mam położoną 50 i mi się jeszcze nigdy nie zatkała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 10.01.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Mnie hydraulik proponował 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 10.01.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 nie sądzę żeby udało ci się ją zatkać. już same sitka w zlewie na to nie pozwolą. chyba że coś nie tak ze spadkami a z kolanek hydraulik "ulepił" ci jakieś ósemkil;) . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.01.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 chocby nie wiem jak malo wody uzywac nie zatkasz tluszczem 50-tki. Tak kiedys bylo przy rurach zeliwnych a tych chyba nie bedziesz montowal? tak wiec nic nie pruj i niech robi tak jak mowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.01.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Z tego co pamietam jest jakaś mądra norma na instalacje kanalizacyjne. (jak będzie potrzeba dokłanie napisać co i jak to poszukam) Chyba napisane w niej było że wszystkie rury kanalizacyjne które sie zakopuje w ziemi to powinny być minimum 100mm. Pewnie dla tego ten hydraulik zalecał dać wlasnie 100mm Natomiast te do ktorych jest później dostep to w zależności od długości (odległości od pionu) Dokładnie odległości nie pamietam ale Jeśli chyba jest dalej niż 4 czy 5 m to wtedy powinno sie dac o jeden przerój wiecej czyli zamiast 50 to 75mm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 11.01.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 50-ka w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 11.01.2005 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Ale mi namieszaliście - ale dzięki ol.Najgorsze to to że niechciałym bym mieć poczucia winy za kilka lat że mogłem a nie zrobiłem.pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 11.01.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 50-ka w zupełności wystarczy Do czego wystarczy?? Wytłumacz kolego dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 11.01.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 przepraszam że wtrącę 50-tka wystarczy ale na dobry początek dwie 50-tki na dobry humor trzy na nieco lepszy a 05 l zwala mnie z nóg :P :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 11.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Ale mi namieszaliście - ale dzięki ol. Najgorsze to to że niechciałym bym mieć poczucia winy za kilka lat że mogłem a nie zrobiłem. pozdr ol Dobrze napisał inwestor, bo wszystkie rury pod chudziakiem należy traktować jak "piony" i dopiero same podejścia robić miejszą średnicą. Nawet biorąc to na chłopski rozum, rura pod chudziakiem musi wytrzymać tyle czasu co cały dom, bo w razie awarii czeka Cię niezła demolka ( jeśli nie domu to ogrodu). Jeśli chodzi o zarastanie rur to 3 lata temu SM wymieniała mi rury z cw i zw i przy tej okazji zobaczyłem stan podejścia pod zlew w kuchni ( fi 50 - 4 m dł). Pierwsze moje zdziwienie dotyczyło materiału z jakiego były rury mianowicie PCV (budynek z 76-77 roku) ale piony żeliwne. Drugie zdziwko dotyczyło przekroju wewnętrznego rury, która w 50% była zarośnięta czarnym, tłustym syfem. Byłem zdecydowany wymienić ją na nową ale po zdemontowaniu postawiłem ją w pion i dwa razy suknąłem. Cały badziew wyleciał. Niech żyją rury z PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 11.01.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 NO właśnie jaki ? Pod chudziakiem mam położoną 50 i fachowiec obecny mówi że on daje zawsze do kuchni do zlewu 100 . Czy go posłuchać i pruć chudziak(który się okazał b20) i zmieniac na 100 ? pozdr ol Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje. Czy ty będziesz mieć niagarę w zlewie, że taki przekrój ci każe robić. W moim mieszkaniu poprzedni właściciel rurki od zlewu do kanalizy w pionie (tj ok 2,5mb) zrobił z 30 i mam nawet odpływ zmywarki pod syfon w zlewie podłączony i zero problemów z odpływem. 50 wystarczy spokojnie nie daj się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 11.01.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje. Czy ty będziesz mieć niagarę w zlewie, że taki przekrój ci każe robić. W moim mieszkaniu poprzedni właściciel rurki od zlewu do kanalizy w pionie (tj ok 2,5mb) zrobił z 30 i mam nawet odpływ zmywarki pod syfon w zlewie podłączony i zero problemów z odpływem. 50 wystarczy spokojnie nie daj się zwariować No ale Ty masz rurki na Scianie i w dowolym momencie bez większej demolki możesz je zdjąć i np: wymienić a kolega redrum będzie miał zakopane w piasku i zalane betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 11.01.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje Zwolniac czlowieka za to , że chce dobrze zrobic. Hehehehee. Kolego weż sobie podręcznik dla uczniów szkoły zawodowej o profilu sanitarnym i poczytaj jakie srednice daje się w leżakach kanalizacyjnych. Pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 12.01.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Lepiej zmień tego "fachowca" jak on ci takie rady daje Zwolniac czlowieka za to , że chce dobrze zrobic. Hehehehee. Kolego weż sobie podręcznik dla uczniów szkoły zawodowej o profilu sanitarnym i poczytaj jakie srednice daje się w leżakach kanalizacyjnych. Pozdawiam. Ze swojego doświadczenia z tzw. fachowcami wiem, że ci panowie ,a szczególnie po marnych ZSZ (bez obrazy absolwentów ZSZ) reprezentują bardzo różny i nierzadko mierny poziom wiedzy technicznej o pracach jakich się podejmują. Ja do tematu podeszłem na zdrowy rozsądek uwzględniając fakt że rura już jest jaka jest. Skoro syfon ma fi30 i to wystarczy dla przepustowości to na cholerę pruć podłogę i dawać setkę. Jeżeli 50-tka już by naprawdę przyrosła to mamy XXI wiek i albo wlemamy kreta albo cofamy się do wieku XX i bieżemy spiralę. Nawiasem mówiąc to inni forumowicze budujący czytając twoją uwagę pod moim adresem powinni w poczuciu obawy o swoje domy już zacząć kuć swoje posadzki i wymieniać rury na 100 tki bo na pewno znajdzie się się wielu co też mają 50-tki i pewnie zrobione niezgodne z podręcznikiem dla uczniów szkoły zawodowej, którego lekturę mi zaleciłeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 12.01.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ze swojego doświadczenia z tzw. fachowcami wiem, że ci panowie ,a szczególnie po marnych ZSZ (bez obrazy absolwentów ZSZ) reprezentują bardzo różny i nierzadko mierny poziom wiedzy technicznej o pracach jakich się podejmują. Widzisz , tu spotkałeś dobrego co wie o co chodzi i nakłaniasz do zerwania z nim współpracy. Ja do tematu podeszłem na zdrowy rozsądek uwzględniając fakt że rura już jest jaka jest Widocznie redrum ma możliwość zmiany skoro zadaje takie pytanie. Jeżeli to byłoby podejście od umywalki to pal go licho, ale kuchnia to naprawdę inna sprawa. Skoro syfon ma fi30 i to wystarczy dla przepustowości No coment. Nawiasem mówiąc to inni forumowicze budujący czytając twoją uwagę pod moim adresem powinni w poczuciu obawy o swoje domy już zacząć kuć swoje posadzki i wymieniać rury na 100 tki bo na pewno znajdzie się się wielu co też mają 50-tki i pewnie zrobione niezgodne z podręcznikiem dla uczniów szkoły zawodowej, którego lekturę mi zaleciłeś. Bardzej liczyłbym na tych co będą budowali i nie słuchali takich rad jakich udzielasz wyżej. Literatura podana była taka ponieważ najłatwiej ją zdobyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts