JST 02.11.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Pytanie do eksperta. Posiadam kocioł Vitodens 100w B1 HF-25 mam ustawioną na kotle temperaturę cwu 36 st. C. , ale rzeczywista temperatura wody wskazywana przez termometr zasobnika wynosi 52 st.C. i taka jest. Rożnica między temperaturą zadaną a rzeczywistą dochodzi nawet do 20st.C. Zasobnik to galmet sgw(s) 120. Gdzie jest problem. Nie wiem jak sterować temp. wody przy takich różnicach wskazań. Na przykład na kotle gazowym oraz w aplikacji jest ustawiona, zadana temperatura cwu 36 st.C, kocioł i aplikacja odczytuje temperaturę wody w zasobniku jako 33,7 st.C, Rzeczywista temperatura wody użytkowej w zasobniku wynosi 53st.C, różnica 19.3 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2023 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Pierwsze co się nasuwa to uszkodzony czujnik temperatury w zasobniku.Gdzie w zasobniku jest umieszczony ten czujnik temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.11.2023 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 52C to pewnie temperatura na górze zasobnika, a 36C na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2023 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Tak, termometr jest na górze a czujnik temperatury jest na wysokości ok. 1/3 od dołu.Trzeba włączyć na dłuższy czas cyrkulacją i wymieszać całą wodę w sieci i w zasobniku.Cyrkulacja jest w 1/2 wysokości zasobnika więc nie wymiesza całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JST 02.11.2023 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Czujnik temperatury jest ok był sprawdzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JST 02.11.2023 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Czujnik jest na okolo 1/3 wysokości a termometr jest około 2/3 wysokości zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Włączyłeś cyrkulację?Cyrkulacja jest powyżej czujnika temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JST 02.11.2023 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Ale jak się załącza cyrkulację w zasobniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2023 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Musisz mieć taką instalację w domu. Trzy rurki z wodą przy podłączeniu do baterii:zimna woda, ciepła woda i cyrkulacja.Do tego jest potrzebna tez pompa wodna obiegowa napędzająca cyrkulację. Posiadasz taką instalację i pompę obiegową cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JST 06.11.2023 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Przesyłam zdj.[ATTACH=CONFIG]466884[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.11.2023 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Róznica wskazań wynika z miejsca umieszczenia obu czujników i uwarstwienia wody o różnej temperaturze. To nie problem, to normalne prawa fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JST 06.11.2023 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Jeżeli to nie problem to proszę mi podpowiedzieć, jeżeli po powrocie do domu , chcę mieć cwu 60 st. C to na ile mam ustawać temperaturę cwu na aplikacji jak jestem poza domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.11.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) przepraszam nie bardzo rozumiem... skoro ma być 60*C to taką prosze ustawić a start zaplanowac na 20 minut przed planowanym powrotem do domu. Edytowane 8 Listopada 2023 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JST 10.11.2023 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Jeżeli mam różnicę w wskazniach temperatury cwu nastawionej czyli zadanej a rzeczywistej która leci z kranu, to jeżeli nastawię 60st c na aplikacji to rzeczywistą temp. Cwu lecącej z kranu będę miał od 80 do 90 st a ja chcę mieć 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.11.2023 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 Nastaw ok. 50 C i będzie dobrze. Niestety zasobniki nie są wyposażone w mieszadła do wyrównywania temperatury w całej objętości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.11.2023 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 czujnik w zasobniku jest na ok 1/3 wysokości zasobnika, takie umiejscowienie zabezpiecza kociol przed zbyt szybkim startem jak tylko odkręcimy wodę a jednoczesnie zabezpiecza wystarczająco szybki start w przy dużych rozbiorach. Aby móc wygrzac zasobnik do wymaganej temperatury, woda instalacyjna w wężownicy musi mieć wyższą temperaturę (przeważnie jest to mkasymlana temperatura, w przypoadku urzadzęń Viessmann jest to żądana temperatura CWU +20K). Zatem moze dochodzić do przekroczenia temperatury w górnej warstwie zasobnika. Jeżeli z jakiś przyczyn musimy miec idealnie zachowaną temperaturę nalezy stosować zawory mieszające z ograniczeniem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts