Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybor producenta pompy ciepla

TerryFox

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru pompy ciepła do nowego domu w zabudowie bliźniaczej. Poszukuje urządzenia o mocy 6kW, które będzie jedynym źródłem ciepła i CWU w domu, współpracować będzie z instalacją ogrzewania podłogowego, i zbiornikiem 300l na ciepłą wodę. Jestem inżynierem automatykiem, ale z ciepłownictwem a tym bardziej pompami ciepła do tej pory nie miałem do czynienia, aczkolwiek samodzielna obserwacja parametrów i nastaw to.. wiadomo, jako inżynier sobie nie odmówię :)

Ale zanim do tego dojdzie muszę najpierw wybrać urządzenie. Domyślam się że ilu producentów tylu zwolenników, ale może wiadomo już (z praktyki) że jakiś producent jest bardziej wart uwagi niż inny z pewnych powodów. Na pewno nie chodzi mi o wywoływanie wojen, a po prostu o najlepszy możliwy wybór nietaniego urządzenia z którym zwiążę się na przynajmniej kilkanaście lat (mam nadzieję). A że nie znam się na tym wiec.. pytam praktyków i użytkowników.

Pompy ciepła montuje instalator wskazany przez dewelopera, na razie dostałem jedynie informacje o markach które może zaoferować - są to Airwell, Nibe i Buderus, nie wiem na razie o których modelach mowa. Z wymienionych trzech znam tylko Nibe, z tego forum, i raczej z mieszanych opinii. Airwell i Buderus to kompletna nowość dla mnie.

Będę jutro rozmawiał z instalatorem, spróbuję też zaproponować innych producentów jakich polecicie, pytanie jakich ? Sam z siebie wygrzebalem Vaillanta (nie, nie mam z nimi nic wspolnego) - po prostu wyskoczyło mi w recenzjach ze są ok, na ile to prawdziwe recenzje trudno powiedzieć.

Na czym mi zależy ? Nie będe oryginalny, na tym co wszystkim inwestorom - na najbardziej efektywnym wydaniu cieżko zarobionych pięniędzy. Chciałbym zakupić urządzenie trwałe, ciche, o wysokiej efektywności, dostępnym serwisie, przystosowane do pracy w naszym klimacie. Nie musi być najtańsze, przy tych kwotach dorzucenie kilku tysięcy w zamian za wyższą sprawność czy lepszą trwałość jestem w stanie przełknąć.

Druga - mniej wazna kwestia. Czyli co chciałbym dodać jako "fajnie gdyby bylo", czyli typowe gadżety:

- zdalna kontrola (aplikacja, strona w internecie jakkolwiek)

- kontroler/sterownik bezprzewodowy. Akurat Vaillant takie ma, stad tez wiem ze istniaja, umozliwia unikniecie koniecznosci ciagniecia przewodow do kotlowni, a sam kontroler może "wędrować" po domu w poszukiwaniu najlepszego miejsca.

- ciepłomierz - to nie zwiazane z modelem pompy, ale czytam ze sie przydaje

- podlicznik - jak wyżej

Coś jeszcze ?

I na koniec głupie pytanie - czy pompy ciepła też potrzebują czujników temperatury zewnętrznej (tzw pogodówka) jak kotły gazowe ?

Z góry dzięki za pomoc !

Mam od 2019 roku PC firmy Daikin, obecnie "lodówkę", czyli jednostkę wewnętrzną przypominającą lodówkę.

Jestem z niej zadowolony.

Daikin to sprawdzona firma, jedna z bardziej znanych i cenionych. Ma sprawnie działający serwis.

Instalator to rzemieślnik który z reguły, a właściwie prawie zawsze stara się sprzedać sprzęt na którym ma najlepsze przebicie cenowe.

Moja PC "nie widziała na oczy" nigdy serwisanta, gdyż sam składałem ją z części.

Piszę o serwisie bo w okresie gwarancyjnym P.C będzie pod opieką serwisanta, a gdy gwarancja się skończy to sam zadecydujesz czy nie przejąć "opieki" we własne ręce.

Jako członek forum od czterech lat - podsumuję wiedzę z forum.

Najbardziej popularne pompy na tym forum to Panasonic.

Panasonic to jeden z pierwszych producentów co dobrej jakości pompy i w przystępnej cenie wprowadził na polski rynek.

Najwyższa klasa to Mitsubishi i Daikin, kolejne też Japońskie wymieniłbym Toshiba i Panasonic.

W następnej kolejności może LG i Samsung - Samsung chyba później wszedł na rynek pomp, bo wydaje się mniej popularny.

Pompy "europejskiej produkcji" to często są składaki, najczęściej zawierające w sobie kompresory Mitsubishi. I często będące o jedną generację technologiczną do tyłu za tymi wymienionymi wyżej. Bardzo często są to też Monobloki, a nie Split.

Tu nadmienię, że z wiedzą jestem o trzy lata do tyłu. Może nowe modele, które pojawiły się w ciągu ostatnich trzech lat przeskoczyły już do nowszych technologii. Jak praca na czynniku R32, czy propanie R290. Pompy na propanie dopiero zaczynają się upowszechniać i zazwyczaj są wyraźnie droższe, a niekoniecznie lepsze od tych na czynniku R32.

Pomp wymienionych przez autora wątku nie znam.

Może jeszcze wypowie się jakiś instalator ze szerszą wiedzą.

Pompy różnią się również systemem sterowania.

Najbardziej przyjazne wydają się być systemy Daikin i Panasonic, mają nakładkę z przejrzystym menu.

Niektóre mniej popularne firmy potrafią mieć systemy bardzo nieprzyjazne dla zwykłego zjadacza chleba, gdzie poruszanie się po ustawieniach jest wręcz niemożliwe bez papierowej instrukcji i przypomina poruszanie się po tabelce z kodowymi oznaczeniami (np. DeDitrich).

Moduły Wi-Fi w zestawie sprzedają często mniej popularne firmy - jako wabik marketingowy.

Te bardziej ceniące się marki sprzedają moduły WiFi jako opcjonalny moduł - dodatkowo płatny.

Czujnik temperatury zewnętrznej ma każda pompa zintegrowany przy jednostce zewnętrznej. Można ewentualnie dokupić dodatkowy czujnik by zamocować go w innym miejscu niż instalacja jednostki zewnętrznej.

Edytowane przez Marco36

Od dwóch lat mam LG 9kw, i jest ok , działa,grzeje , w miarę mało prądu bierze ale u Ciebie raczej nie zamontuje instalator bo będzie miał mały zysk.

LG uruchamia fabryczny serwis, pierwsza wizyta za darmo, jeśli jest wszystko ok to uruchomią i do widzenia za rok na przeglądzie.

Ci do innych to jak przedmówca , Daikin i Mitsubishi potem reszta ze średniej półki czyli popularne Panasonic, midea (też dobra) Hitachi, .

Generalnie PC dobiera się do domu wg zapotrzebowania na moc grzewczą.

Daikin ma w ofercie 6kw pompa która ma realne 6kw przy minus 15, -20 st. Nie potrzebuję włączania grzałek.

Mitsubishi dla tak małej mocy chyba to power inwerter bo zbadany są od 9kw, też bardzo wydajne urządzenie .

Te dwie są też droższe od reszty.

Ps brałem pod uwagę ww pompy ale jak przyszedł czas montażu to ceny poszybowały w górę a lokalni instalatorzy polecali głównie panasy , chciałem się wyłamać

Dzieki za wszystkie wpisy ! Czy jest jakas strona, portal, na ktorej moge znalezc wykresy wydajnosci pomp roznych producentow ? Czy tez zostaja tylko DTRki itd ? WIdze ze na forum niektorzy uzytkownicy wklejaja fajne wykresy porownawcze roznych modeli w funkcji temperatury, ale nie mam pojecia skad je wytrzasneli :)

Nie wszyscy producenci publikują dane i wykresy.

a) NIBE - na stronie możesz pobrać dokumentację techniczną (zawiera wykresy etc...) - nie żebym tą firmę polecał

b) Buderus (Bosch) - sterowanie przez wifi raczej Ci się nie spodoba (tylko apka na telefon)

Jeśli chodzi o wybór firmy zasadniczo zgadzam się z przedmówcami. Warto mieć na uwadze, że w ofercie często są jednostki z cichą i głośną jednostką zewnętrzną

Pompy Vailant'a też mi się podobają.