tomot79 07.11.2023 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Witam jako laik mam 3 pytania co do mojego dachu: murłata, krokwie, podwójne jętki (kleszcze) a pomiędzy nimi krokwie, nad tymi jetkami/kleszczami płatwie (nie ma żadnych słupów) oparte o sciany szczytowe. 40 st.1. Jaki to rodzaj dachu?2. Jaką rolę pełnią płatwie oparte o ściany i na tych jętkach, czy nie lepiej dla odciążenia dachu byłoby aby były pod nimi3. Jetki/kleszcze z krokwią pomiędzy nimi na końcach skręcone 2 wkrętami, pomimo tego że jest wycięty otwór na pręt/śrubę fi 12. Czy rozwiązanie z 2 wkrętami jest lepsze niż skręcenie śrubą z nakrętką. Czy można dodatkowo dołożyć tę śrubę i skręcić nakrętką czycteż te 2 systemy: wkręty i śruba nie mogą być jednocześnie zastosowane. P.s. drzewo c24 cnc, w projekcie nie ma szczegółow jak i czym skręcać jetki z krokwiami. Otwory zrobili w tartaku na cnc. Pomiedzy jetkami / kleszczami są po 2 przewiązki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 11.02.2024 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Witam jako laik mam 3 pytania co do mojego dachu: murłata, krokwie, podwójne jętki (kleszcze) a pomiędzy nimi krokwie, nad tymi jetkami/kleszczami płatwie (nie ma żadnych słupów) oparte o sciany szczytowe. 40 st. 1. Jaki to rodzaj dachu? 2. Jaką rolę pełnią płatwie oparte o ściany i na tych jętkach, czy nie lepiej dla odciążenia dachu byłoby aby były pod nimi 3. Jetki/kleszcze z krokwią pomiędzy nimi na końcach skręcone 2 wkrętami, pomimo tego że jest wycięty otwór na pręt/śrubę fi 12. Czy rozwiązanie z 2 wkrętami jest lepsze niż skręcenie śrubą z nakrętką. Czy można dodatkowo dołożyć tę śrubę i skręcić nakrętką czycteż te 2 systemy: wkręty i śruba nie mogą być jednocześnie zastosowane. P.s. drzewo c24 cnc, w projekcie nie ma szczegółow jak i czym skręcać jetki z krokwiami. Otwory zrobili w tartaku na cnc. Pomiedzy jetkami / kleszczami są po 2 przewiązki. Albo dach płatwiowo-kleszczowy albo jętkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 13.02.2024 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego W końcu kleszcze czy płatwie. Bo mylisz pojęcia.Wyglądają podobnie, zasada działania inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 21.02.2024 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego W końcu kleszcze czy płatwie. Bo mylisz pojęcia. Wyglądają podobnie, zasada działania inna. 2 płatwie po 14m przez całą długość dachu oparte na ścianach szczytowych wychodzące na zewnątrz podobnie jak poniżej murłaty ( oczywiście one na ściance kolankowej na wieńcu). Pod płatwiami, na szerokość dachu ok 5m, podwójne jętki (15 par co 90 cm) na swoich końcach są skręcone z krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 21.02.2024 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego Tu masz dosyć dokłądnie opisanehttps://e-dach.pl/konstrukcja-wiezby-rodzaje-i-budowa/ar/c9-16360719 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 12.03.2024 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Dzięki, wynika że mam wieźbe platwiowo-kleszczową z pewnymi odchyleniami od tego rysunku a mianowicie: każda para krokwi ma połączenie kleszczowe (tu na rysunku jest to na krańcowych parach krokwi).Dodatkowo, co mnie najbardziej dziwi, to to, że para płatwi jest położona na tych kleszczach oraz na swoich końcach na ścianach szczytowych (otwory w ścianach szczytowych) wychodząc na zewnątrz domu - nie ma żadnych słupów, płatwi stopowych czy mieczy. Czy takie oparcie na scianach szczytowych dla płatwi jest wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts