Puch_ 07.11.2023 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 (edytowane) Cześć, Mam prośbę o pomoc/wsparcie. Chciałbym wdrożyć automatykę, która w momencie produkcji/nadprodukcji przez PV włączałaby mi ogrzewanie podłogowe elektryczne. Celem jest maksymalne wykorzystanie produkcji / zwiększenie autokonsumpcji. Obecnie za pierwszy miesiąc jestem na poziomie 48% autokonsumpcji, przy czym widzę, że dużo prądu mi ucieka, który mógłbym ładować w podłogę akumulacyjną i wykorzystywać efektywnie produkowany prąd. PV: 8kWp, oparta o falownik Huawei SUN2000-8KTL-M1.Podłogówka: eletryczna, sterownik Elektra Digi2p Jak to najlepiej ugryźć? Zmienić sterownik podłogówki albo stycznik/wyłącznik w tablicy rozdzielczej które po wifi rozmawiałby z falownikiem/HEMS? Może da się to rozwiązać prościej lub bardziej efektywnie? Jeśli pominąłem coś istotnego w tej układance to dajcie znać. Z góry wielkie dzięki!Paweł Edytowane 7 Listopada 2023 przez Puch_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.11.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Coś z PVmonitor pewnie by się sprawdiło, a może starczy przekaźnik prądowy + stycznik + termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts