baczan 08.11.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) Wiatm 3 lata temu zamontowałem gruntową pompę ciepła z kolektorem poziomym. Niestety pojawił sie wyciek na złączu w studzience (był od początku ale firma THERMPLAST sie wykpiła, instalator również). Wyciek zaczął się powiększać. Jest niewielki bo pojawia się kapanie w wyniku czego co 2 tygodnie musze do obiegu 0,5-1l glkolu dopompować. Zawory w studzience przynajmniej na mój rzut oka są raczej nierozkręcalne. Boję się próbować to dokręcać żeby nie spowodować jeszcze większej tragedii. Myślałem o jakiejś żywicy czy taśmie uszczelniającej bo ciśnienie jest w okolicach 1 bara. Zamieszczam zdjęcia . Na czerwono oznaczyłem miejsce wycieku. Proszę poradzcie co robić. Edytowane 8 Listopada 2023 przez baczan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarja80 09.11.2023 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 (edytowane) Najpierw spróbuj dokręcić nieszczelne złącza (za pomocą dwóch odpowiednich kluczy lub odpowiednio dopasowanych uchwytów).Jeśli to nie pomoże, weź pod uwagę, że uszczelką tych zaworów odcinających jest oliwka zgnieciona na miedzianej rurze. Jeśli musisz to wymienić, musisz przeciąć rurę.Możesz przed oliwką i na gwincie zastosować taśmę ptfe (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) lub uszczelniacz do gwintów hydraulicznych, taki jak Fernox LXS, ale upewnij się, w którą stronę przepływa woda, ponieważ może być konieczne opróżnienie systemu Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane 13 Listopada 2023 przez sarja80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.11.2023 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Nie dokręcaj tego bo robiąc to odkręcasz gwint na połączeniu z drugiej strony.Na szybko jest to niewykonalne więc szykuj się na spuszczanie zawartości z obiegu i przeróbkę na połączenie ze śrubunkami. Jeśli rury z obu stron są nierozłączne to czeka cię wycinanie zaworu a następnie zakładanie nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baczan 09.11.2023 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Nie dokręcaj tego bo robiąc to odkręcasz gwint na połączeniu z drugiej strony. Na szybko jest to niewykonalne więc szykuj się na spuszczanie zawartości z obiegu i przeróbkę na połączenie ze śrubunkami. Jeśli rury z obu stron są nierozłączne to czeka cię wycinanie zaworu a następnie zakładanie nowego. Właśnie obawiam się iż druga strona jest stała również i dokręcając mogę spowodowac większa tragedię. Dlatego chciałem to uszczelnić a przynajmniej spróbować. Zalać żywicą taśmą lub podobne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baczan 09.11.2023 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Najpierw spróbuj dokręcić nieszczelne złącza (za pomocą dwóch odpowiednich kluczy lub odpowiednio dopasowanych uchwytów). Jeśli to nie pomoże, weź pod uwagę, że uszczelką tych zaworów odcinających jest oliwka zgnieciona na miedzianej rurze. Jeśli musisz to wymienić, musisz przeciąć rurę. Możesz przed oliwką i na gwincie zastosować taśmę ptfe (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) lub uszczelniacz do gwintów hydraulicznych, taki jak Fernox LXS, ale upewnij się, w którą stronę przepływa woda, ponieważ może być konieczne opróżnienie systemu. Dokręcając jedno odkręcam drugie. Ruszenie tego może spowodować dramatyczne skutki. Wyciek nie jest duży. Może jest doraźny sposób aby zabezpieczyć na pewien czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts