Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pawel.a

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Stoję przed zakupem PC powietrze-woda. Została mi polecona pompa Galmet Airmax3 - nigdzie nie mogę znaleźć opinii o pompach galmet jedynie szczątkowe informacje sprzed wielu lat.

https://galmet.com.pl/pl/produkt/powietrzna-pompa-ciepla-airmax3-5-14-gt

https://muratordom.pl/instalacje/pompy-ciepla/pompa-ciepla-airmax-3-generacji-najwyzsza-wydajnosc-i-ponadczasowy-design-aa-iJed-YawC-TPZQ.html

Proszę o jakiekolwiek informacje czy sprzęt jest godny uwagi.

Do tej pory byłem zdecydowany na Panasonic Aquarea Seria K Split, ale mam problem z dostępnością.

Na papierze pompa jest bardzo cicha.

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz pompę typu Monoblok czy Split ?

Galmet produkuje wyłącznie modele Monoblok.

Airmax 3 to nowy model na propanie (czynnik R290).

Jeszcze tego nie weryfikowałem, ale myślę, że wszystkie pompy na propanie (niezależnie od producenta) to są Monobloki. Przez wzgląd na łatwopalność propanu.

Istotne informacje są zawarte w broszurce rozszerzonej - wykresy na stronach od 3 do 6:

https://galmet.com.pl/uploads/productfiles/airmax3-pompa-ciepla-r290-folder-reklamowy-wersja-rozszerzona-galmet.pdf

- prawdopodobnie ten model wszedł do oferty w tym roku, więc będziesz jednym z pionierów jeśli go kupisz.

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Myślałem o split - spałbym trochę spokojniej choć nigdzie nie wyczytałem o uszkodzeniu pompy monoblok na mrozie. Było tak u mnie tej zimy, że prądu przez 5 dni nie było.

Ciekawi mnie czy nie jest to chińczyk w polskiej obudowie? Jakie są opinie o serwisie, czasie reakcji dostępności części i podejście do gwarancji (ogólnie o pompach Galmet).

Wyczytałem, że r32 jest trochę bardziej wydajne niż r290.

Na papierze Airmax3 wygląda dobrze, ale tylko marketingowe informacje. A mam nadzieję, że ktoś doświadczony podpowiedziałby czy warto chociaż się tym zainteresować, czy sam by to rozważył, ew. do jakiej kwoty by rozważył.

Patrząc na szybko na allegro - to za połowę ceny Airmax 3 na propanie, można kupić Galmeta Prima na czynniku R32.

Propan nie ma aż takiej przewagi wydajności by przepłacać razy 2.

https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-pompy-ciepla-257641?string=pompa%20ciep%C5%82a%20galmet&order=p&stan=nowe&marka=Galmet&przeznaczenie=centralne%20ogrzewanie%20i%20ciep%C5%82a%20woda%20u%C5%BCytkowa

- kilka ogłoszeń zbiło mnie z tropu. Byłem przekonany że Galmet to wyłącznie pompy typu Monoblok, a jest kilka ogłoszeń Galmet Prima Split.

Trzeba to zweryfikować, czy jest to prawdziwy Split, czy tylko dodatkowa grzałka w osobnej obudowie.

Masz nowy dom z ogrzewaniem podłogowym?

Czy to modernizacja ogrzewania grzejnikowego?

Nowy mały dom 100 m2 parterowy

100% podłogowe

rekuperacja

styropian 20cm grafit

Faktycznie Airmax3 zabija ceną

Na stronie Galmetu nie widzę pompy Prima Split

Galmet Prima ulotka z wykresami: https://galmet.com.pl/uploads/productfiles/ulotka-a4-prima-pl-rozszerzona-22072022.pdf

Karta produktu: https://galmet.com.pl/uploads/productfiles/karta-produktu-product-fiche-prima-pl+en-080221pdf.pdf

przy -15stC moc spada do 4 kW przy W35 (nie wiem czy to akceptowalne) dla Prima 6GT

przy -7stC COP 3,09 (chyba dobre wartości jeśli dobrze czytam kartę produktu)

Na stronie napisali że kwalifikuje się do czyste powietrze, ale nie napisali nic o moje ciepło (a przy Airmax 3 już tak). Pytanie czy kwalifikuje się do moje ciepło?

Edytowane przez pawel.a

Nie chce mi się teraz szukać, ale na ile pamiętam to "Moje ciepło" jest odpowiednikiem "Czystego powietrza" w wersji dla nowych budynków.

Więc jak dla mnie jest to tożsame - jak pompa spełnia warunki czystego powietrza to spełnia też wymogi mojego ciepła.

A głównym wymogiem było (dawno nie sprawdzałem) by pompa miała klasę energetyczną A+++ (stare oznaczenie) dla wody W35.

I trochę niższa dotacja była do pomp (przynajmniej w czystym powietrzu) klasy A++ dla W35.

Na logikę dla samego siebie wolę jednak iść w pompy A+++. Wyższa dotacja na start, ale potem niższe zużycie prądu w trakcie pracy pompy.

Ceny pomp klas energetycznych raczej nie rozróżniają, na tańszej pompie sprzedawca narzuci wyższą marżę i końcowe ceny są porównywalne.

Dom nieduży, nowy - to w normie WT2021. Więc i zapotrzebowanie energetyczne powinno być niskie (przy poprawnym wykonaniu izolacji).

Liczyłeś OZC, znasz je?

Do OZC dobiera się moc pompy.

Znając OZC można porównać wykres OZC z wykresem grzewczym pompy i na tej podstawie ocenić poprawność doboru.

Też się dziwie, że Galmet na swojej stronie nie wspomina o wersji Split.

Ale patrząc na zdjęcia w aukcjach (jednostka zewnętrzna jest mniejsza w porównaniu z Monoblokiem), wygląda że faktycznie jest to Prima w wersji Split.

[ATTACH=CONFIG]466937[/ATTACH]

Model Prima w wersji Monoblok jest na rynku od 2-3 lat i strona też powstała w tamtym okresie.

Wygląda na to, że wersja Split jest nowością i może nie zaktualizowali strony jeszcze.

Mogę się mylić, ale obstawiam, że Glamet robi składaki na zakupionych podzespołach i nie jest to typowy brandowany "chińczyk".

Nawet się nie spodziewałem, że Galmet zatrudnia 700 osób:

https://galmet.com.pl/pl/artykul/historia-marki-galmet

https://nto.pl/40-lat-firmy-galmet-rodzinna-firma-ktorej-sukces-oparty-jest-na-zaufaniu/ar/c3-16998671

Edytowane przez Marco36

Mam 8,3kW Galmeta GT zajebista pompa, drugi rok z niej korzystam.

Grzeje 150m2 dobrze ocieplonej chałupy z rekuperacją do 23,4*C, przy -18*C na zewnątrz pompa odpaliła grzałkę 1 raz w roku przy -18*C ale tylko do defrosta. Nie wiem czy bym się przesiadł na te nowe pompy Galmeta.

A w tej cenie 46000zł na Airmaxa bym nawet nie spojrzał, mnie Galmet 8 gt z montażem kosztował 25000zł.

• Like 1

W cenie 46000 w życiu mnie nie stać na Airmaxa, został mi zaproponowany jako alternatywa do Viessmanna ale po weryfikacji cenowej jednak Prima 6GT została zaproponowana. Viessmann też jest za drogi dla mnie i wcale nie jestem przekonany że bym go chciał czytając o problemach.

Jestem kompletnie zielony w temacie P.C. sporo czytam, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Wiem, że nie chce chińczyka. Wiem, że chce dobrą P.C. w rozsądnej kasie i wiem, że chce jak naj mniej płacić za ogrzewanie mając komfort. Niemożliwośćią jest znalezienie opinii nt. Galmeta - fajnie, że napisałeś. Interesuje mnie też jeszcze wsparcie Galmeta, jakość serwisu i dostępność części w następnych 15stu latach.

Wg strony Panasonica: https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/range s/aquarea/products/ Aquarea T-CAP jest tylko w wersji powyżej 9kW więc myślałem, że nie ma wersji T CAP 5kW

Panas gen K i L są słabo dostępne dla mnie a Galmet miałbym "bez problemów"

Celowałem w Panasa HP gen K 7 kW (zbiornik CWU 250/300l)

albo HP gen L 7kW (który mógłby wygrzewać CWU antylegionnella bez grzałki jeśli dobrze rozumiem producenta)

Jeżeli dobrze rozumiem to one mają modulacje mocy i jeśli nie jest potrzebny maks, to grzeją z taką mocą żeby było jak najbardziej efektywnie, a na dużych mrozach ta moc się przydaje (nie wiem czy dobrze myślę).

Dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem :)

7kW za mocna pompa, lepiej 5kW niech se tę grzałkę włączy niż ma iść w taktowanie w okresach przejściowych. Dobry chińczyk też jest OK za 9000 masz pompę co z nią zrobisz Twoja sprawa umiesz to podłączysz, nie umiesz ktoś weźmie 5000 za dzień roboty.

Ligonellą to Ty się nie przejmuj chyba że przynajmniej cwu. zostawiłeś w temp. poniżej 40*C na pół roku.

Serwis Galmeta... (Polska firma więc w Polsce) zapytam inaczej jak często psuje Ci się lodówka? raz na 10 lat, 15 lat? Przecie pompa ciepła to to samo w odwróconej wersji (gaz idzie w inną stronę) i zamiast chłodzić to grzeje i czy kupisz Panasonica, Galmeta, czy chińczykasz pamiętaj że płacisz TYLKO za naklejkę. Galmet i cała reszta ma sprężarkę Mitsubi...

Nie dziękuj tylko myśl.

Zdrówka bo akurat kieliszek bimberku o smaku żubrówki się podział

Edytowane przez marcinbbb

Hahaha ale to jest zwykły split HP (high performance) a nie Tcap. To jest pompa niskotemperaturowa.

Tcap to pompa HT (high temperature) do budynków z wymaganą wysoką temperaturą zasilania.

Wg tego rozumowania to każdy Mercedes to Gelenda. Sprawdź czym się różni HP od Tcap (total capability) i wtedy doradzaj

Aha 60*C to każda pompa potrafi, i nie jest to wyjątek. Więc HP nie ma z wysoką temperaturą nic wspólnego.

Tak, tylko że Tcap robi 60* przy spadku wartości dla A bez utraty mocy cieplnej, on będzie mieć nominalną moc niemalże do -25*C. Nie powiesz zatem że to takie same jednostki jak HP.

Popatrz na tabele doborowe Panasonic i będziesz mieć odpowiedź.

Zresztą na tym forum jest niżej cały wątek o Panasonic to użytkownicy Tcap lepiej to wyjaśnią.

• 2 months później...